PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

11 odličnih namirnica za zdrave kosti

Tokom rasta se u telu izgrađuje osnova od proteina koja se popunjava mineralom bogatim kalcijumom. Ovako se razvija zdrav koštani sistem koji obezbeđuje čvrstinu organizmu i u isto vreme štiti unutrašnje organe i daje potporu mišićima.
Da bismo imali jake kosti, neophodni su određeni, ključni nutritijenti kao što su kalcijum, fosfor, vitamini, beta karoten, vlakna, magnezijum, proteini i minerali. Postoji mnogo zdravih namirnica čija upotreba čini vaše kosti jakim i zdravim, a samim tim se smanjuje rizik od nastanka povrede zglobova, upale, artritisa itd.
Dva nutritijenta su ključna za dobar kvalitet kostiju, to su kalcijum i vitamin D. Kalcijum održava čvrstinu vaših kostiju i zuba, dok vitamin D omogućava apsorpciju kalcijuma u organizmu i rast kostiju.
Evo nekih najboljih namirnica za jake kosti:
Mleko
Mleko je apsolutno najbolja hrana za dobar kvalitet kostiju. Mleko sadrži u sebi velike količine kalcijuma, a takođe i proteina. Mleko sadrži takođe i dodate vitamine A i D, što ga čini idealnom hranom za zdravlje kostiju. Jedna čaša mleka sadrži oko 300mg kalcijuma.
Losos
Losos spada u masne vrste riba koja sadrži u sebi visoke nivoe nutritijenata neophodnih za poboljšanje jačine i zdravlja kostiju: kalcijum, vitamin D, omega – 3 masne kiseline. I vitamin D i omega-3 masne kiseline poboljšavaju apsorpciju kalcijuma u organizmu. Redovna konzumacija ribe lososa pomaže u poboljšavanju čvrstoće koštanog tkiva. Losos je takođe dobar za vaše srce i krvne sudove. Možete ga grilovati, kuvati, peći u rerni ili ga spremati na bilo koji način.
Jogurt
Mnogi ljudi obezbeđuju svoje potrebe za vitaminom D izlaganjem sunčevoj svetlosti tj. sunčanjem. Određena hrana, poput jogurta je obogaćena vitaminom D i pored toga sadrži dovoljnu količinu kalcijuma. Stručnjaci tvrde da je jedna šolja jogutra dovoljna da zadovolji dnevne potrebe tela za kalcijumom.
Seme susama
Za dobro zdravlje kostiju možete takođe jesti seme susama, koje je dostupno tokom cele godine. Seme susama ima orašast ukus i sadrži mnoge nutritijente poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i vitamina K. Dnevne preporuke za uzimanje ovog hrskavog semenja je četvrtina šolje dnevno, u pečenoj ili sušenoj formi. Možete posuti seme susama preko salate, baciti preko barenog povrća, dodati ga zelenom svežem povrću. Ako ne volite susam, možete kao alternativu probati susamov buter. Pored susama trebate uvrstiti seme lana u svoju ishranu.
Sardine
Ove malene ribe, često pakovane u konzervama imaju iznenađujuće visok nivo vitamina D i kalcijuma. Jedna konzerva sardina ima oko 350 mg kalcijuma.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće sadrži u sebi veliku količinu kalcijuma, magnezijuma, omega- 3 masnih kiselina. Svi ovi nutritijenti su neophodni za zdravje kostiju. Pored toga, zeleno povrće ima anti- tumorsko dejstvo, anti dijabetično i anti bakterijsko dejstvo. Takođe, njegova redovna upotreba ima i mnoge druge zdravstvene benefite.
Jaja
Iako jaja obezbeđuju samo 6% dnevnih potreba za vitaminom D, ona su brz i lak način da dođete do njega. Ako jedete samo belance, time možete smanjiti broj kalorija, ali znajte, vitamin D se nalazi u žumancetu.
Spanać
Ovo je još jedno lako dostupno povrće, bogato kalcijumom. Pored kalcijuma, spanać sadrži i veliku količinu gvožđa, vlakana, kalijuma, magnezijuma, vitamina A i vitamina C. Samo šolja kuvanog spanaća zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za kalcijumom. Postoje različiti načini spremanja ovog povrća tamno zelenih listova, Možete ga kuvati na pari, grilovati na tiganju, zamrzavati i jesti sirovog, zavisno od toga kako volite. Dobra je varijanta dodavati ga sendvičima, salatama i apetizerima. Pored spanaća. možete probati brokoli, kineski kupus i karfiol, za bolje zdravlje vaših kostiju.
Beli pasulj
Beli pasulj je još jedna super hrana za zdrave kosti. Ove leguminoze sadrže veliku količinu kalcijuma, proteina, vlakana i neophodnih minerala kao što su:magnezijum, fosfor i kalijum. Svi ovi nutritijenti su neophodni za zdravlje kostiju. Zavisno koju vrstu pasulja odaberete, jedna šolja kuvanog pasulja obezbeđuje dovoljnu količinu kalcijuma. Možete ga dodati u supe, čorbe, salate, jela sa mesom. Možete isprobati i druge vrste pasulja, poput mornarskog ili crnog pasulja.
Integralne žitarice
Određene vrste cerealija su obaogaćene vitaminom D i kalcijumom i zadovoljavaju jednu četvrtinu dnevnih potreba za vitamin D. Ako nemate vremena za sunčanje ili da spremate lososa, pahuljice su odličan i ukusan način da održite vaše kosti jakima.

primed3

Primed 3 kreći se lako je prirodni preparat koji je izuzetno bogat kalcijumom iz prirodnih izvora.Ovaj prirodni preparat omoguća povećanu apsorpciju kalcijuma u organizmu. Zbog svog sastava ima izuzetno visoku apsorpciju i samim tim veliku iskorišćenost unetog kalcijuma. Preporučena doza kalcijuma od strane priznatih radiologa je 1000 mg t.j. 1 gram dnevno, dok jedna kašočica Primeda 3 u sebi sadrži 300 mg. Primed 3 ima vrlo visoku iskoristljivost (oko 90%) kalcijuma upravo zbog svog sastava, jer sa medom iz želuca ide odmah u krvotok i putem krvi biva raspoređen po svim delovima tela gde je on i potreban.

Primed 3 kreći se lako možete nabaviti u Primed biljnoj apoteci i u Primed biošopovima, cena preparata je 1390,00 din.

Telefoni za informacije su 0113912431, 0113288948, 0112168073.