PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uticaj hrane na reumatske bolesti

Utvrđeno je da reuma i artritis u velikoj meri imaju uzrok u nepravilnoj ishrani i uopšte u neprirodnom i nepravilnom načinu života, što dovodi do taloženja nečistoće, odnosno štetnih kiselina koje zakiseljavaju krv, stvarajući toksičnost, a organizmu je to uzrok mnogih bolesti.

Kiselost krvi je uzrok slabosti organa a samim tim i organizma, jer deluje kao otrov u krvi. Kako dolazi do kiselosti krvi? Pre svega, nepravilnom ishranom, zatim nedovoljnim uzimanjem vode, nedovoljnim kretanjem na čistom vazduhu, kao i usled neumerenosti, loše kombinacije namirnica u ishrani i jela između obroka. Namirnice koje povećavaju kiselost krvi su sve vrste mesa, mesne prerađevine, iznutrice, prevreli sirevi, kafa, vinsko sirće, slatkiši, masnoće životinjskog porekla, rafinisana ulja, belo brašno, beli hleb i bela peciva, rafinisani (beli) šećer, kuhinjska (ne morska) so, poslastičarski proizvodi, komplikovani kolači i torte, čokolada, alkoholna pića…

Hrana životinjskog porekla, naročito meso, mast, mesne prerađevine, pa čak u nekim slučajevima i mleko i buter, mogu biti velikim delom uzrok reumatskih oboljenja. Meso se dugo vari i ostavlja kao otrovan trag u telu mokraćnu kiselinu koja se taloži, usled čega nastaju bolesti zglobova i druge bolesti. Ako se ne pije dovoljno vode u toku dana, i to između obroka, a nikada za vreme obroka, onda će organizam imati teškoće da izbaci otrove iz krvi, da dobro svari hranu, jer je voda najveći blagoslov neba i, pored vazduha, najznačajniji element zdravog tela. Hrana biljnog porekla ne samo da ne stvara mokraćnu kiselinu, nego je još odstranjuje i čisti telo od otrova koji su uzrok oboljenja.

Da bi se pomoglo organizmu da se oslobodi bolesti potrebno je da se on prvo očisti od nataložene nečistoće. Ali nije samo hrana uzrok bolesti, to može biti i posledica hladnoće, nedovoljnog boravka na svežem vazduhu, nedovoljnog kretanaja, neodgovarajućeg odevanja, kao i genetskog uzroka, mada se putem pravilne ishrane i ti uzroci mogu preduprediti.

Pročišćavanje krvi – Ukoliko vam je dvonedeljna terapija voćem preteška, onda bi dobro bilo da se nekoliko dana piju samo sokovi od voća i povrća koji su ceđeni isključivo za taj dan. Ti sokovi bi očistili telo od nataložene nečistoće, organi za varenje bi se odmorili, a ćelije bi se obnovile i ceo organizam bi se podmladio. Ako je nekome to teško, onda neka počne sa tim što će svake sedmice dva dana jesti samo voće, ili može jedan dan voće, pa posle par dana opet sledi voćni dan (to su tzv.voćni dani). Bolje bi bilo sastaviti dva voćna dana. Kada se ima voćni dan može se piti neki čaj ili voda.

U težim slučajevima preporučljivo je svakog dana popiti 2,5 dl soka od celera (ili pojesti sitno izrendan mali celer) pre jela u toku tri sedmice. Takođe treba svakodnevno piti sok od dva do tri limuna bez šećera, razređen sa vodom. Takođe treba kupiti bobice kleke i primeniti kuru sa njima. Prvog dana uzeti četiri bobice, pa svakog dana povećavati po jednu, i tako sve do 15 bobica, a onda smanjivati svaki dan po jednu bobicu dok se ne vratimo na 4 bobice. Pauzirati neko vreme pa ponoviti.

Treba izbaciti slatkiše, beli šećer, kuhinjsku so i belo brašno. Izuuzetno je zdravo koristiti integralno brašno od belog zrna, najbolje ječmeno ili raženo. Treba konzumirati jela od sojinog zrna jer daju elastičnost zglobovima, ali ni to previše, jer je soja jaka hrana, dovoljno je dva do tri puta nedeljno. Soja je mnogo zdravija od mesa i ne ostavlja mokraćnu kiselinu u krvi, niti ima bakterije koje su uzročnici bolesti. Beli luk je takođe koristan u lečenju reumatskih bolesti. Koristiti sveži luk, ne pržen niti kuvan, nego svež do 3-4 češnja na dan. Ako neko ima nizak pritisak, dovoljno je dva češnja.

Kada su u pitanju kupke, treba koristiti tople kupke jedan do tri puta sedmično. Dobro je staviti i neku lekovitu biljku u vodu (kopriva ili sena). Dnevno piti 6-8 čaša vode kako bi se krv pročistila od otrova i bakterija. Svakoga dana se treba kretati na svežem vazduhu i duboko disati, jer bez toga nema zdrave ni čiste krvi. A zdrava krv nije kisela krv. Redovitost u jelu je od životnog značaja, pa zato treba nastojati da obroci budu uvek u određeno vreme, jer je to od ogromnog značaja za organe za varenje a time i za celokupno zdravlje.

Treba trljati bolne zglobove tinkturom načinjenom od alkohola ili jake rakije u koju se stavi isitnjena biljka (majčina dušica, kleka, gavez ili rusomača), pa da odstoji dve nedelje dana. Svakoga dana više puta promućkati flašu, a na kraju svakog dana procediti i tom tinkturom masirati bolna mesta. Vinsko sirće i rakija, ili pojedinačno ili zajedno, koriste se da se izmasira celo telo,a posebno bolna mesta.

Oblozi se prave na nekoliko načina. Tri šake mekinja kuvati u pola litre vode, staviti na lanenu krpu i previti bolna mesta, 2-3 puta na dan po tri sata. Jedan od obloga spravlja se kada se isecka crni luk. List rena i malo ulja pa blago proprži. Taj oblog držatii tri sata. Posle oprati mlakom vodom. Takođe se može narendati ren i staviti na bolno mesto ili zamesiti testo od pšeničnog brašna sa vinskim sirćetom i staviti na bolno  mesto.