PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Virak kapi

VIRAK BILJNE KAPI – PRIRODAN PREPARAT ZA ŽENE

 

Virak biljne kapi posebno efikasno pomažu pri lečenju:

fibroida i endometrioze

pojačanog menstrualnog krvarenja

kod menstrualnih grčeva praćenih bolovima

kod mioma

polipa

cisti

upale jajnika

benignih hiperplazija tkiva

Virak biljne kapi deluju i kao jetreni dekongestant, pojačavajući eliminaciju estrogena. Virak jača zidove materice, te zato osim što štiti od pobačaja, olakšava porođaj. Virak biljne kapi pokazuju inhibitorni efekat na rast tumora. Osim toga Virak se primenjuje i u drugim područijima zaustavlja povećanje šećera u krvi, leči upale disajnih organa i anemiju, a smatra se da ublažava reumatske tegobe. Virak kapi olakšava i izbacivanje vode iz organizma. Sprečava rast stafilokoka, bakterije koja je postala otporna na veliki broj antibiotika. Spolja se koristi kod ulcera, ekcema i dekubita.

Često se kombinuje upotreba sa konopljikom i rusomačom radi pojačanog delovanja.

VIRAK biljne kapi sadrže vodeno-alkoholni ekstrakt nadzemnih delova vrkute (Alchemillae vulgaris L.), u narodu poznate još i kao gospin plašt.

Za upotrebu tokom trudnoće i dojenja treba se konsultovati sa lekarom i farmaceutom.

Upotreba: 3×30 kapi na dan, u slučaju jačeg menstrualnog krvarenja uzimati 30 kapi na svakih sat vremena, najviše pet puta u toku dana.

Čuvati na tamnom mestu, van domašaja dece.

Pakovanje: 50ml

Cena: 780 din

 

Virak ili vrkuta čuva zdravlje žene

 

Virak ili vrkuta je višegodišnja zeljasta biljka. Naraste u visinu do 40 cm. Na listovima se zadržavaju kapi rose.Virak je veoma rasprostranjena biljka i uspeva gotovo svuda, do nadmorske visine od 2500 m. Listovi su zeleni, krupni i okruglasti, a cvetovi sitni žuto zelene boje. Virak cveta od maja do avgusta. Listovi se beru u toku cvetanja biljke. Ova biljka ima mnogo imena, pa ćete je možda u literaturi sresti pod nazivom gospin plašt, zečja šapa, govedja trava, lavlja noga, ali najčešće kao virak ili vrkuta.

Lekovitost Virka

 

virak

Virak sadrži tanine, organske kiseline, flavonide, eterično ulje i dosta c vitamna. Nema neki poseban miris, a ukus je opor i gorak. Deluje protiv upala i bakterija. Ova biljka je na dobrom glasu naročito zbog toga što virakčuva zdravlje žene. Možda najbolje ovu biljku opisuje engleski naziv Lady’s mantle (ženski ogrtač). Vrkuta je slavu stekla kao prirodan i najdelotvorniji lek protiv ženskih bolesti. Veliki broj naučnih podataka govori u prilog da se dobar deo ginekoloških operacija i bolesti može izbeći upotrebom čaja od virka. Preporučljiva je i kod nemogućnosti začeća tj. lečenja neplodnosti, gde se koristi najčešće u kombinaciji sa konopljikom(Vitex Agnus Castus) i macinom travom. Ova biljka reguliše lučenje ženskih hormona i dovodi u red menstrualne cikluse. Pomaže i kod policističnih jajnika.
Prema nekim istraživanjima biljka je delotvorna i protiv raka dojke, hpv i drugih virusa, zatim i bakterija kao što je stafilokok.
Koristan je i za spoljnu upotrebu tj. zapiranje u slučaju bakterija, gljivica i upala.
U slučaju krvarenja van vremena kada je menstruacija preporučuje se zapiranje jačim čajem od virka.
Virak deluje i protiv dijareje sam ili u mešavini sa drugim čajevima. Treba još naglasiti da je ovaj čaj preporučljiv i kao čaj za mršavljenje.

Upotreba Virka u toku trudnoće i posle porodjaja

Može da se koristi i u toku trudnoće posle 3 meseca. Jača matericu i štiti trudnice od spontanog pobačaja. I nakon porodjaja se preporučuje čaj od vrkute, jer se porodilja brže oporavlja, a jačaju joj mišići i zateže se stomak.

 

Priprema čaja od virka
Jednu kašičicu čaja preliti sa 2 dl vrele prokuvane vode. Poklopite i ostavite da odstoji 25 minuta, a potom procedite čaj. Piti gutljaj po gutljaj. Dovoljno je 3 šolje na dan.

 

CISTE, MIOMI, POLIPI I ENDOMETRIOZA?

 

Endometrioza

Endometrioza je stanje kod koga se mali komadi endometriuma (unutrašnjeg tkiva materice) mogu pronaći izvan materice. To je dugotrajno stanje, a vreme koje je potrebno kako bi se dijagnostikovalo varira od zemlje do zemlje. Ovo vreme u Evropi, koje je mahom vezano za primarnu zdravstvenu zaštitu varira od šest do sedam godina.

Endometrioza predstavlja vodeći uzrok izostanka žena sa posla, jedan od najčešćih uzroka steriliteta i uzimanja lekova zbog bolova u maloj karlici.

Ovo oboljenje je prisutno kod 70% adolescenata i mladih žena koje imaju simptome bolova u maloj karlici i koje nemaju poboljšanje kod uzimanja oralnih kontraceptiva ili anti inflamantornih lekova. Ipak, veoma retko se dijagnostikuje kod adolescenata.

Pogrešno se tumači da je potreban duži niz godina od početka menstrualnog ciklusa, kako bi se razvila endometrioza, kao i da rani simptomi, poput bola mogu biti normalni u ovom periodu.

 

Kako se prirodnim putem leči Endometrioza

 

Redovna fizička aktivnost sniziće prekomernu koncentraciju estrogena. Većina ljudi upoznata je s činjenicom kako kod sportistkinja koje se intenzivno bave sportom, prevelika telesna aktivnost toliko snizi nivo estrogena da dolazi do potpunog izostanka menstuacije. U slučaju endometrioze se ne zagovara sportska aktivnost koja će izazvati ovakav učinak, nego redovna, umerena vežba koja je vrlo korisna i pomaže telu u procesu oslobađanja viška estrogena.

Postoje brojni podaci o upotrebi lekovitog bilja u terapiji endometrioze, biljke koje deluju na regulisanje hormonske ravnoteže kao što su konopljika,(Floravitex kapi), slatki koren, imaju veoma bitnu ulogu u otklanjanju endometrioze, hormonski disbalans smatra se glavnim uzrokom nastanka bujanja endometrijuma, tako da upotreba konoljike(Floravitex kapi) u periodu od 6 meseci može u potpunosti da zaustavi taj proces, konopljika takodje utiče na normalizaciju lučenja estrogena , zatim biljke koje deluju antiinflamatorno, kao što su neven, virak (Virak kapi), rusa trava, bela imela, troskot, su izuzetno važne pogotovo kod prisustva endometrioznih cisti, tu svakako izdvajamo virak, koji delije na resorpciju i povlačenje cisti, atakođe deluje na izbacivanje estrogena.

Kao sto mnoge bolesti pozitivno ili negativno reaguju na način ishrane, takav je slučaj i sa endometriozom. Dakle, stetne su sve one namirnice koje povećavaju nivo prostaglandina E2 i prostaglandina F2a, jer podižu nivo estrogena, dokazano glavni hormon koji povećava stepen i simptome endometrioze kod žena koje pate od nje.

Jednostavno rečeno, u slućaju endometrioze treba izbegavati:

– Mleko i mlečne proizvode
– Crveno meso
– Zasićene masti i sve trans masti
– Beli hleb
– Šećer
– Kofein
– Alkohol
– Konzervans i aditive

Iako deluje kao da se ništa ne sme jesti, sledi spisak namirnica koje su preporučuju u slučaju endometrioze:

– Piletina
– Riba
– Riblje ulje i druge nezasićene masti bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama
– Voće
– Povrće (pogotovo: kupus, brokoli, kelj, keleraba, zelena salata, potočarka, rukola, rotkvica, celer, peršun, grašak)
– Integralne žitarice
– Laneno seme i druge celovite semenke
– Orašasti plodovi (orah, badem, lešnik…)

U svakom slučaju postoje brojni načini da se žene leče prirodnim putem i da ne podležu odma hiruškim intervencijama  i upotrebi hormonskih lekova koji imaju brojne kontraindikacije.

CISTE

 

Ciste jajnika
Ciste su patološke promene, obavijene kapsulom, ispunjene tečnošću ili polučvrstim tkivom, nalaze se u jajniku ili na njemu. Većina se povlači između prvog i trećeg meseca, nakon nastanka, sama od sebe.

Simptomi:
– promene normalnog menstrualnog ciklusa
– bol tokom ili nakon seksualnog odnosa
– osećaj punoće i oticanja u donjem delu trbuha
– promene u mokrenju ili pražnjenju creva.

Ciste se dele na:
Funkcionalne – reč je o folikularnoj cisti koja nastaje usled izostanka pucanja folikula u vreme ovulacije. Može narasti i do šest-sedam centimetara. Kao podgrupa javlja se luteinska cista. To je funkcionalna cista žutog tela koja nastaje tek nakon oslobađanja jajašceta iz folikula tokom ovulacije. Ukoliko prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnog krvarenja, u šupljini folikula nastaje hemoragična cista.
Dermoidna cista – odnosno teratom je dobroćudni tumor jajnika koji čini 15-20 odsto svih cista jajnika. Javlja se između 20. i 30. godine života i ovo je najveći tumor jajnika.
Endometriotične ciste – ispunjene su gustim tečnim sadržajem (menstrualnom krvlju, tamnobraon boje).
Usled nepravovremenog lečenja može doći do sledećeih komplikacija: prsnuće ciste, uvrnuće peteljke ciste i prsnuće, suženje porođajnog kanala. Retko kad se javlja zloćudna alteracija. Ukoliko dođe do prsnuća, javlja se jak bol u donjem delu trbuha, slabost, mučnina, povraćanje. Obavezna je hitna hirurška intervencija.

Lečenje
U većini slučajeva ciste se spontano povlače i zahtevaju samo ultrazvučno praćenje i kontrolu. Trebalo bi piti biljne kapi Floravitex kako bi se regulisali FSH-folikostimulirajući hormon i LH-luteinizirajući hormon, a radi brže i lakše resorpcije, čajBiomiom i kapi od Virka. Ukoliko su veće od pet centimetara i ne reaguju na datu terapiju, potrebno je pored ultrazvučnog pregleda uraditi i markere iz krvi (Ca 125, CA 19-9, CEA, AFP, beta-HCG) i pregled veličine protoka krvi kroz cistu (dopler). Nakon toga se razmatra njeno operativno uklanjanje ili klasična operacija kada se postavi dijagnoza.

MIOMI

 

Miomi materice
Miomi se najčešće javljaju između 35. i 55. godine života, a u praksi svaka peta žena tokom života ima miom.

Uzrok nastanka
Uzrok nastanka nije poznat. Zna se da estrogen (hormon jajnika) podstiče rast mioma, ali nije uzrok nastanka. Rast mioma podstiče i humani placentni laktogen, pa miomi izrazito rastu u trudnoći. U osnovi svi tumori (pa i miomi) nastaju kada se promene kontrolni mehanizmi koji regulišu rast i razvoj ćelija. Stručno mišljenje je da genetska mutacija unutar matičnih ćelija predstavlja glavni razlog i prvi korak u nastanku tumora. Svi miomi su u početku lokalizovani u mišiću materičnog zida. Vremenom rastu prema materičnoj duplji (submukozni miomi) ili prema površini (subserozni miomi). Pored ovih, postoje i cervikalni miomi koji su lokalizovani unutar tkiva grlića materice.

Simptomi
Čak 35 odsto mioma ne daje nikakve simptome i njihovo postojanje se otkrije prilikom kontrolnih ginekoloških pregleda. Ipak, ukoliko se neki simptomi jave, onda su sledeći:
– obilna, nepravilna i produžena menstrualna krvarenja
– bol i napetost u donjem delu trbuha, zbog pritiska, često izazivaju poremećaj pražnjenja debelog creva i bešike
– neplodnost u 2-10% slučajeva, spontani pobačaj, naročito u drugom i trećem trimestru trudnoće kada pod uticajem hormona mogu znatno da porastu.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja posle rutinskog pregleda, a položaj, broj i veličina mioma se precizno određuju ultrazvučnim pregledom. Što se terapije tiče, ona zavisi od veličine mioma i simptoma koji se javljaju. Oni se bez komplikacija  mogu lečiti biljnim preparatima koji regulišu hormonsku ravnotežu. Biljka konopljika, koja se nalazi u obliku biljnih kapi FLORAVITEX kapi za regulisanje hormonske ravnoteže, izvanredno stabilizuje lučenje hormona. Takođe, jedan od načina lečenja je dejstvom biljaka koje imaju izrazito antiinflamatorno dejstvo kao što je mešavina Biomiom, a isto tako dobro delovanje na smanjivanje i resorpciju mioma pokazala je i biljka  Virak, koja bi trebalo da se upotrebljava u obliku biljnih kapi od Virka zajedno sa čajem Biomiom, čaj za miome na materici i ciste. Veliki miomi koji prouzrokuju izražene simptome i komplikacije leče se hirurški ili odstranjivanjem materice. Zato je od izuzetne važnosti da se sa biljnom terapijom počne na vreme i na taj način deluje preventivno, kako ne bi došlo do ozbiljnijih promena.