PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kurkuma, spas za zglobove.

Artritis-1200x545_cArtritis je hronična upalna bolest zglobova, koja izaziva crvenilo, ukočenost, otoke i jak bol, pa često onemogućava kretanje. Postoji preko 100 vrsta tog kompleksnog oboljenja, a pojedini oblici povezani su sa drugim poremećajima koji zahvataju zglobove, mišiće, kosti i druga tkiva. Iako je polovina obolele populacije starija od 65 godina, artritisu su podložne osobe svih uzrasta, uključujući i decu. Najčešći oblici artritičnih poremećaja jesu reumatoidni artritis, giht i osteoartritis. Prva vrsta je hronično zapaljenje zglobova, autoimuna bolest koja pogađa sve zglobove izazivajući otežano kretanje , otečenost, crvenilo i bolove, a može dovesti i do oštećenja kosti, hrskavice, ligamenta i tetiva. Giht je takođe autoimuno oboljenje koje nastaje usled nakupljanja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Najčešće se javlja na zglobu nožnog palca, ali može zahvatiti i koleno, gležanj, stopalo, ručni zglob i lakat. Osteoartritis nastaje usled oštećenja hrskavice, koja se postepeno istanjuje, i to najčešće zglobova ruku, kuka i kolena. Takođe, uzrokuje bol i ukočenost, ali bez pojave crvenila i otoka, a simptomi su lokalizovani samo na zglobovima i ne odražavaju se na ostale delove lokomotornog sistema. Bez obzira na to o kom se tipu artritisa radi, važno je na vreme se obratiti lekaru radi pravilne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja. Neke od biljaka mogu pomoći u ublažavanju tegoba. Kako biste ublažili bolove u zglobovima, isprobajte preparate na bazi đumbira, vrbe, kajenske paprike i kurkume.
Đumbir
Ispitivanja su pokazala da je đumbir podjednako efikasan kao i lekovi protiv bolova, npr ibuprofen. Đumbir smanjuje nivo citokina u telu, supstanci koje šire upalne procese u telu i povezane su sa pogoršanjem simptoma artritisa i osteoartritisa. Dodati četvrtinu kašičice đumbira u prahu u šolju tople vode ili čaja i popiti u gutljajima.
Bela vrba
Kora ove vrste vrbe se smatra prirodnim aspirinom i takođe je moćno sredstvo protiv bolova izazvanih artritisom. Sadrži aktivnu materiju salicin koja smanjuje upale blokirajući delovanje prostaglandina, supstanci odgovornih za zapaljenske procese u organizmu, te na taj način ublažava uporan bol u zglobovima. Preparati ove biljke mogu izazvati stomačne tegobe i ne preporučuju se osobama koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, kao ni osobama alergičnim na aspirin.
Kajenska paprika
Poznata je i kao crvena ljuta paprika, veoma je lekovita zahvaljujući kapsaicinu, prirodnom alkaloidu koji daje ljutinu njenim plodovima. Kapsaicin deluje antiupalno i analgetički jer smanjuje koncentraciju medijatora bola. Ljuta paprika sadrži i salicilna jedinjenja koja takođe imaju analgetičko dejstvo, ublažavaju bolove i otoke, uklanjaju ukočenost i obnavljaju funkcionalnost zglobo

Kurkuma u prahu
Kurkuma

Kurkuma
Lekovita svojstva ove začinske biljke ispoljavaju se zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume, snažnog antiupalnog dejstva, koji dokazano ublažava jutarnju ukočenost i otoke zglobova. Zbog loše stabilnosti i crevne apsorpcije, kurkumin se u terapiji obično kombinuje sa bromelinom (enzimom u sastavu ananasa, efikasnim protiv osteoartritičnih tegoba), piperinom (glavnim sastojkom bibera) i fosfatidilholinom (lecitinom koji se prirodno nalazi u organizmu). Pokazalo se da 1200 mg kurkumina deluje protiv artritisa isto kao 300 mg antiinflamatornog leka fenilbutazona.
Zlatni primed je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kristalisanog suncokretovog meda i praha kurkume. Može se koristiti kao pomoćno sredstvo u tretmanu reumatoloških poremećaja. ZLATNI PRIMED blagotvorno deluje na zdravlje zglobova i zglobne hrskavice, olakšavajući simptome reumatoloških poremećaja. Pomaže da se ublaže simptomi koji prate kožne promene kao što su svrab, crvenilo i zapaljenska reakcija, smanjujući oslobađanje posrednika alergijske reakcije.