PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako hranom lečiti kamen u žuči

Uzroci stvaranja kamena u žuči

Kamen nastaje kada se žuč prepuni holesterolom, koji se kristališe u tvrde kuglice, kao pesak ili kamen veličine do 2.5 cm u prečniku. Ishrana ima veliku ulogu u stvaranju kamena u žuči. Ako u ishrani ima dosta namirnica životinjskog porekla – meso, mast, salo, suhomesnati proizvodi koji su puni holesterola, te namirnice će se taložiti u kamen. Slatkiši takođe učestvuju u stvaranju holesterola, a time i stvaranju kamena u žuči. Jaki začini su takođe štetni, ali i povećana telesna težina. Kafa, duvan i alkohol neprijatelji su žuči.

Hrana može uticati na stvaranje kamena u žuči ali i na njegovo nestajanje. Ovo se dešava zato što hrana može uticati na smanjenje ili na povećanje holesterola u žuči koji je glavni uzrok nastajanja kamena. Način ishrane može da kontroliše kontrakcije žučne kese, a može i da bude sredstvo za rastvaranje holesterola. Nauka je dokazala da vegeterijanci oko 50% manje oboljevaju od kamena u žuči u odnosu na one osobe koje jedu meso.

Lečenje kamena u žuči

Voda. Čest uzrok stvaranja kamena u žuči je  nedovoljno pijenje vode, i to čiste. Potrebno je svakodnevno piti oko 8 čaša vode.

Mahunarke odnosno biljni proteini i vlakna koja sadrže su pravi zaštitnici žuči. Naročito je korisna soja.

Povrće je i zaštita i lek za žuč. Treba ga što više koristiti. Povrće treba konzumirati u čorbama, pireima, salatama. Pri tome redovno treba upotreblajvati koprivu, cveklu, zelenu salatu, crnu rotkvu, svež i kiseli kupus, peršun, celer, beli i crni luk.

Integralne žitarice. Hleb, dvopek, kaše, peciva, zatim mekinje, i to jedna do dve kašike u jelu, potom griz, kuvana testa, ali nikako kisela testa, korisni su za čuvanje i lečenje žuči.

Voće. Treba koristiti zrelo, slatko voće koje ne nadima, zatim lubenice, dinje, nakisle jabuke, grožđe, jagode kao i kompote. Jezgrasto voće, na primer orasi, bademi, lešnici, odlična je hrana za žuč.

Maslinovo ulje. Ovo ulje podstiče pražnjenje žuči i sprečava stvaranje kamena. Ono i otklanja kamen kad je već stvoren.

Vazduh. Boravak na svežem vazduhu prija celom organizmu, a posebno prija organima za varenje. Potrebno je svakodnevno boraviti na svežem vazduhu (koliko možemo čistijem), duboko disati, ako je moguće u prirodi. To daje zdravu i čistu krv i pomaže bolje iskorišćavanje hrane i njeno pretvaranje u krv.

Kretanje. To je zakon koji vlada čovekovim organizmom. Bez kretanja nema pravilnog rada ni jednog organa, pa ni žuči. Najbolje je šetati u prirodi, pored reke u šumi, parku ili raditi u vrtu, na polju na čistom vazduhu.

Sunčanje. Sunčevi zraci blagotvorno deluju na rad jetre, a istovremeno i na rad žuči. Danas treba koristiti sunčanje veoma oprezno, ne više od jedan sat dnevno i to ne u časovima kada sunce najjače greje, nego u jutarnjim i popodnevim časovima.

Biljna vlakna su lek protiv kamena jer skupljaju višak holesterola i izbacuju ga napolje putem stolice. Tako vlakna štite od nakupljanja holesterola i njegovog taloženja u kamen. Belančevine biljnog porekla su pravi lek protiv kamena jer one mogu da rastvore čak i sitno kamenje u žuči.

Bez kafe, duvana i alkohola. Ako već imate kamen u žuči, čuvajte se kafe, jer ona može izazvati napade tako što podstiče žuč na kontrakciju. Za ovo je dovoljno i pola šolje kafe, i to čak i one bez kofeina. Duvan i alkohol pomaži taloženje štetnih materija u krvi, te ga na taj način truju.

Nikako ne treba izostavljati doručak. Ako se više sati gladuje, žučna kesa neće stvoriti dovoljno razblažujućih žučnih kiselina koje mogu održati holesterol u takvom stanju da ne može stvoriti kamen.

Treba se čuvati gojaznosti. Gojaznost dovodi do viška masti a mast donosi višak holesterola koji onda stvara kamenje u žuči i drugim organima. Trigliceridi su vrsta masnoće koja može biti povećana u krvi, a ako je smanjen korisni, odnosno HDL holesterol, onda se stvara podloga za nastajanje kamena u žuči

Nikada ne mršaviti naglo jer smanjeno unošenje hrane, pa i masnoće, ne stimuliše žuč na pražnjenje pa se ona skuplja u kesi i može se pokrenuti stvaranje kamena.

Štetna hrana. Iz ishrane treba izbaciti sva jako začinjena jela (papreno, kiselo, ljuto, preslano, sarme, podvarak, iznutrice, đuveč, gulaš, prokole, paprikaš, suhomesnate proizvode, konzerve, pržena i pohovana jela, mesne mezeluke, žumance, stare sireve, čokoladu, pečurke, ajvar).

Korisna hrana. Od povrća konzumirati zelenu salatu, mlado koprivino lišće, cveklu, krompir, spanać a od voća zrelo odn.slatko voće, kompote i prirodne sokove. Preporučuje se i upotreba žitarica, i to kuvano zrno kao kaša, integralno brašno i peciva od njega (od celog zrna), sok od mladog ječma i isklijale pšenične klice. Veoma su korisne mahunarke, a pre svih soja.

Nije preporučljivo odmah preduzeti operaciju, jer žuč ima svoju korisnu funkciju  i treba je ostaviti, a kamen izbaciti prirodnim, neškodljivim lekovima.

Svaki drugi dan treba  jesti salatu od rendane crne rotkve, a može se piti i njen sok. Rotkva rastvara svaki kamen koji  je rastvorljiv i tako se izbacuje napolje. Može i salata od kiselog kupusa, cvekle ili zelena salata. Uz jelo se može dodati  za svaki obrok po jedna kašika mekinja,pšeničnih ili raženih. Svakodnevno treba pojesti nekoliko češnja belog luka. U sezoni treba svakodnevno jesti lubenice i dinje.