PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodni lekovi protiv aritmije

cardiac-arrhythmia-18864765

Srčana aritmija jednostavno znači da je srčani ritam neujednačen – ili previše brz ili previše spor. Kada vam srce kuca previše brzo (više od 100 otkucaja u minuti) stanje se zove tahikardija. Kada ono kuca presporo (ispod 60 otkucaja u minuti) to je bradikardija. Aritmije takođe imaju nazive prema delu srca koji zahvataju. Atrijalne aritmije srčanih pretkomora predstavljaju poremećaj sposobnosti srca da pumpa krv iz gornjih komora, što ima za posledicu “skupljanje” krvi. Ova krv koja stagnira može da formira ugruške i pokrene srčani ili moždani udar. Ventrikularne aritmije, koje zahvataju veću, nižu srčanu komoru, mogu dovesti do stanja zvanog ventrikularna fibrilacija, kada komore lagano trepere umesto da se jako kontrahuju. Ventrikularna aritmija osnovni je uzrok smrtnosti znatnih razmera usled srčanih udara.

Srčana aritmija je ozbiljno stanje koje bi trebalo da leči lekar. To je stanje koje se mora pokriti lekovima. U dogovoru sa lekarom treba uključiti i neke prirodne metode koji su pokazali svoju delotvornost u saniranju ovog problema.

Anđelika – ova biljka sadrži najmanje 14 jedinjenja blagotvornih protiv aritmije, od kojih je jedno podjednako delotvorno kao i verapamil, popularni blokator kalcijumovih kanala.

Celer sadrži kalcijumove blokatore, dok ostale biljne hemikalije, kao što su apigenim, apiin, magnezijum, kalijum, pomažu pri sprečavanju i lečenju aritmija, uključujući i druge sastojke koji regulišu krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Beli luk ima antiaritmijsko delovanje.

Cinhona – ovo je izvor kinina, poznatog sredstva za lečenje malarije. Ključno jedinjenje je kinidin, danas standardni lek protiv aritmije. Ipak, kinidin nije jedino blagotvorno jedinjenje ove biljke, ima ih više od desetak. Budući da tonik sadrži nekoliko ovih jedinjenja, može se preporučiti korišćenje ovog napitka.

Glog – vekovima je poznat tonik za srce, a savremena istraživanja potvrdila su njegovu tradicionalnu upotrebu. Mnoge studije dokazuju da on pomaže u sprečavanju srčanih tegoba, lagano jačajući srčani mišić, poboljšavajući cirkulaciju krvi kroz srce i smanjujući potrebe srca za kiseonikom. On takođe pomaže srcu da pumpa krv sa manje napora. Prirodnjaci preporučuju standardizovane ekstrate i ne preporučuju upotrebu sirovog gloga. Vrsta ekstrata veoma je važna. Preporučeni ekstrat sadrži 1.8 % viteksin-4-ramnozida ili 10 % oligomernih procijanida (OPC) u dozama 120 do 240 miligrama triput dnevno. Ukoliko j ekstrat standardizovan na 18% OPC-a, preporučena doza je 240 do 480 miligrama dnevno. Da biste dobili ove ekstrate morate se posavetovati sa prirodnjakom. Tu i tamo pojavljivali su se izveštaji da glog može, u nekim slučajevima, da pogorša aritmiju. Ne obraćajte previše pažnje na ove izjave, ali bolje je biti siguran nego zažaliti. Ukoliko želite da isprobate ovu biljku, zaista morate biti pod lekarskim nadzorom.

Gorki morač – izvor je amiodarona, jednog od ključnih lekova za suzbijanje aritmije. Aktivni sastojak ove biljke je kelin, a derivat kelina je amiodaron. Uobičajni recept je četvrtina kašičice ploda gorkog morača u prahu prelivena kipućom vodom. Natapati 5 minuta i piti nakon naprezanja.

Šimširka – najpoznatija je kao prirodni antibiotik jer sadrži berberin. U okviru jednog kineskog istraživanja pokazalo se da je berberin smanjio tegobe ventrikularnih aritmija za 50% kod više od polovine osoba koje su ga koristile. Najbolji način korišćenja ove biljke je jeste da kupite standardizovani biljni ekstrat u prodavnici zdrave hrane i sledite uputstva na pakovanju. Moguće je napraviti i čaj sa kašičicom ili dve osučenog bilja na šolju kipuće vode.

Ginko – to je omiljeni kineski tonik za srce. Ne zna se ni za jedno istraživanje koje je pokazalo da je ginko delotvoran u suzbijanju aritmije, ali, kao i glog, on poboljšava protok krvi do srca i smanjuje koronarnu potražnju za kiseonikom, smanjujući, na taj način, kratke udisaje i bol u grudima. Ginkov ekstrakt možete nabaviti u mnogim prodavnicama zdrave hrane. Možete da probate 60 do 240 miligrama dnevno, ali ne uzimajte više od toga. U većim količinama, ginko može da prouzrokuje dijareju, razdražljivost i uznemirenost.

Gorčika – najpoznatija je kao lek protiv kašlja i nazeba jer su njena dva ključna jedinjenja marubin i marubinska kiselina – dobri ekspektoransi. Međutim, ova jedinjenja takođe imaju svojstvo regulisanja srčanog ritma. Čaj možete pripremiti od 2 do 3 kašičice ove biljke i piti po šolju posle ručka ili večere.

Srdačica – kineske studije su potvrdile da ova biljka usporava otkucaje srca, poboljšavajući njegovu opštu aktivnost. Ona takođe pomaže smirivanju nervnog sistema, smanjujući anksioznost, nervnu napetost i stres koji mogu pratiti i pokrenuti srčane tegobe. Preporučuje se po 15 grama u trišolje kipuće vode. Uzimajte čaj nekoliko puta da vidite hoće li vam pomoći.

Tušt – prema nekim studijama oko 70% Amerikanaca pati od nedostatka magnezijuma, možda se zbog toga i aritmije javljaju u tolikoj meri. Naučnici beleže da magnezijum u dozama od 250 miligrama dnevno pomaže u sprečavanju srčane aritmije.Tušt je veoma bogat magnezijumom, kao i boranija, zrna maka, ovas i spanać.

Odoljen – najpoznatiji je kao sredstvo za uspavljivanje. Međutim, pokazano je i da ima jedinjenja proverenih antiaritmijskih svojstava. Odoljen poseduje još neke blagotvornosti za srce: smanjuje krvni pritisak, povećava protok krvi do srca i poboljšava sposobnost srca da pumpa krv. Čaj se priprema od jedne do dve kašičice sušene biljke na šolju kipuće vode, 2-3 šolje dnevno. Ako ne možete da podnesete ukus, probajte umesto toga tinkturu u kapsulama.

KORDICEPS – se smatra najvažnijom lekovitom gljivom, koja sa svojim aktivnim sastojcima deluje blagotvorno na više sistema i organa u organizmu. Pored toga što jača imunitet, vrši imunomodulaciju, poboljšava funkciju jetre i bubrega, reguliše nivo šećera u krvi, sprečava rast malignih ćelija, suzbija hronični umor i depresiju, ova gljiva se pokazala delotvornom i kod bolesti kardiovaskularnog sistema.

  • jača mišiće u organizmu, naročito srčani, i tako sprečava aritmije
  • jača krvne sudove
  • reguliše nivo dobrog i lošeg holesterola u krvi
  • deluje na brže oslobađanje kiseonika iz krvi i na taj način daje energiju i štedi srce, omogućava mu pravilniji rad, sa manje opterećenja

PRIMED 11 KARDIO je prirodni dodatak ishrani koji u svom sastavu ima med, kakao, cimet i kordiceps. Podiže imunitet i sprečava srčane probleme. Ovaj prirodni preparat čisti krv od lošeg holesterola i omogućava bolju cirkulaciju i pravilniji rad srca . Poznato je da kakao ima dosta delotvornih svojstava na srce i krvne sudove, međutim, termičkom obradom se većina tih svojstava gubi. Primed 11 je prirodni proizvod koji u svom proizvodnom procesu nema termičku obradu, tako da će se zajedno sa mineralima i vitaminima iz meda i cimeta visoko kotirati kao zdrava i kvalitetna namernica organskog porekla. Svaki od ovih sastojaka ovog prirodnog preparata posebno, blagotvorno deluju na srce i krvne sudove, naročito kordiceps sa njegovim brojnim lekovitim svojstvima.