PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kopriva prirodni lek

Ponekad, u potrazi za rešenjem naših zdravstvenih problema, zaboravimo na to, da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam na dohvat ruke prirodni i besplatni lekovi. Jedna od najlekovitijih biljaka, kopriva pomaže kod mnogih zdravstvenih problema.

kopriva_zelena

Kopriva sadrži jako puno minerala, na prvom mestu gvožđa i to onog biorazgradivog koga organizam može iskoristiti. Gvožđe u tabletama se najčešće ne može apsorbovati u potpunosti.Gvožđe je uz druge minerale ključni faktor u prevenciji prolećnog umora. Kopriva sadrži i visok nivo kalijuma, što je jako bitno za ljude koji su na terapiji diureticima za visok krvni pritisak, za osobe koje pate od migrene i druge oblike spazma. Kopriva sadrži veoma visoke vrednosti kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, fosfora, provitamina A ( koji je bitan kod lošeg vida), vitamin B 12 i C vitamin. U 100 gr ove biljke ima više vitamina C nego u limunu. Ovo čudo od biljke sadrži i obilje flavonida, tanina, hlorofila, joda, enzima i još mnogo stvari koje deluju blagodetno na ceo organizam.

Od biljke se koriste listovi i koren. Koristi se za pročišćavanje krvi pa je zato našla primenu u lečenju bolesti koje imaju za uzrok povećano nakupljanje toksina u organizmu ( ekcem, glavobolje, giht, reumatizam). Jetra i bubrezi koji bivaju opterećeni toksinima i ne mogu da vrše svoju funkciju. Kopriva ih efikasno pročišćava. Svojim diuretičnim efektom sprečava nastanak kamena i peska u bubrezima i bešici.

Kopriva se može koristiti za pročišćavanje organizma nakon duge zime i otklanjanja simptoma “prolećnog umora”. Kura od mesec dana sa 2-3 šoljice čaja dnevno čini da se osećate bolje u kratkom roku.

U narodnoj medicini se kaže da kopriva jača krv, pa se zbog bogatstva gvožđem koristi u terapiji anemije, malaksalosti, bledila.

Koren koprive ulazi u sastav biljnih mešavina za lečenje uvećane prostate i upale mokraćnih puteva. Kopriva sadrži komponente koje regulišu nivo muških polnih hormona, poboljšava se metabolizam u otečenom tkivu prostate i otvaraju se suženi mokraćni kanali.

Kopriva se koristi i protiv peruti i opadanja kose u vidu šampona i tinktura. Nedostatak gvožđa kod anemije dovodi do opadanja kose tako da deluje na koren problema. Silicijumova kiselina u njenom sastavu omogućava izgradnju kose.

Kopriva poboljšava rad organa za varenje, smanjuje bol u želucu, stimuliše lučenje želudačnih žlezda, stimuliše rad jetre, žuči, pankreasa. Pomaže u lečenju gastritisa jer pospešuje otklanjanje bakterije Helicobacter pylori . Doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi zbog uticaja na pankreas. Smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze jer reguliše nivo masnoća u krvi. Zahvaljujući prisustvu vitamina K smanjuje rizik od krvarenja, smanjuje obilna menstualna krvarenja, krvarenje iz nosa. Zbog visokog nivoa kalcijuma i prisustva kvercetina kopriva stabiliše mastocite i pomaže kod alergijskih reakcija. Kopriva pokazuje uspeh i kod lečenja hipertenzije zbog svog diuretičnog dejstva. Kod oboljenja mišićno zglobnog sistema kao što je osteoartritis pokazuje analgetičko dejstvo.

Sva ova pozitivna dejstva koprive sjedinjena su i dodatno potencirana u prirodnom preparatu Primed 5 feromed. Čist, prirodan med u ovom preparatu dodatno potencira lekovitost koprive i omogućava brzu apsorbciju svih hranljivih sastojaka. Efikasno otklanja simptome anemije, pomaže kod gastritisa, čisti organizam, popravlja cirkulaciju, ublažava simptome reume i gihta.