PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodna pomoć kod smanjene funkcije štitaste žlezde

Tireoidni hormoni regulišu ćelijski metabolizam u organizmu. Iz tog razloga, nedostatak ovih hormona – stanje koje se naziva hipotireoidizam– može da ima velike posledice.  U simptome ovog oboljenja spadaju letargija, depresija, glavobolje, niska telesna temperatura, neuobičajna osetljivost na hladnoću, smanjeni libido, teškoće oko smanjenja telesne težine, suva koža, bolne menstruacije, spori refleksi, gušavost i česte infekcije. Hipotireoidizam ima različite stepene intenziteta, koji variraju od neznatnih i skoro neprimetnih simptoma do teškog stanja opasnog po život koje se naziva miksedem. Mnoge takozvane alergijske bolesti mogu zapravo da budu posledica poremećaja štitaste žlezde.

Štitasta zlezda se nalazi u vratu na mestu iza i ispod Adamove jabučice. Njeno lučenje hormona zavisi od tri stvari – prisustva minerala joda, zdravstvenog stanja same žlezde i količine tireostimulišećeg hormona (TSH) koji cirkiliše u organizmu. TSH luči hipofiza koja se nalazi u središnjem delu mozga. Obično s porastom nivoa TSH, i nivoi tireoidnih hormona u organizmu takođe rastu da bi se postigla ravnoteža. Kada se poremeti nivo tiroksina, hipofiza luči veće količine TSH u uzaludnom naporu da popravi stanje. Kod žena postoji osam puta veća verovatnoća da će dobiti hipotireoidizam u odnosu na muškarce, a ovo oboljenje posebno je rasprostranjeno među starijim ženama.

Ukoliko vam je poremećen rad štitaste žlezde, morate da posetite lekara da bi vam postavio dijagnozu i propisao odgovarajući lek.

Prirodni metodi lečenja štitaste žlezde mogu da budu korisna dopuna lekovima. Biljke koje se preporučuju su matičnjak i vrbena, koji se isto tako preporučuju i kod hipertireoidizma. Ove biljke imaju sposobnost da normalizuju nivoe tih hormona, bez obzira da li su oni previsoki ili preniski.

  • Gorčica (Gentiana officinalis) – sadrži gorke materije koje regulišu funkciju štitaste žlezde. Treba je uzimati u kombinaciji sa ljutom papričicom i laminarijom.
  • Laminarija (Fucus vesiculosis) – bogata je jodom, ključnim mineralom koji organizam mora da poseduje da bi mogao da proizvodi tireoidne hormone. Uključivanje laminarije u svakodnevnu ishranu sigurni ne može da škodi. Možete da kupite laminariju u prahu u prodavnicama zdrave hrane i da začinite jelo. Takođe možete da stavljate pomalo laminarije u supe, ili da odete u neki japanski restoran i naručite suši, povrće ili sirovu ribu i pirinač, koji se pripremaju sa laminarijom.
  • Crna slačica (Brassica nigra, Sinapis alba i druge)  – tireoidni hormoni u svom sastavu imaju i tirozin. Zeleniš crne slačice najbolji je izvor tirozina. Sledeće namirnice, porećane su u opadajućem nizu prema količini tirozina koji sadrže: rogač, izdanci pasulja, obrnika, soja, ovas, kikiriki, spanać, potočarka, seme susama, vlasac, bob, pepeljuga, štir, semenke bundeve i kupus.
  • Rotkva (Raphanus sativus) – ruski istraživači otkrili su da rafanin, hemikalija koja se nalazi u rotkvi, održava tireoidne hormone u ravnoteži. Dovoljne količine rafanina u krvi omogućuju normalno lučenje hormona štitaste žlezde.
  • Kantarion (Hypericum perforatum) – kao i mnogi farmaceutski antidepresivi, ova lekovita biljka je inhibitor monoaminske oksidaze (MAO). Depresija je uobičajan simptom hipotireoidizma, a MAO inhibitori mogu da poboljšaju raspoloženje. Iako ova biljka deluje na simptom a ne na bolest, ova biljka može da pomogne ukoliko patite od depresije. Ljudi koji redovno uzimaju MAO inhibitore ili lekovite biljke koje ih sadrže, moraju da izbegavaju određene namirnice – alkoholne napitke, dimljene i namirnice iz turšije – kao i neke lekove, uključujući lekove za prehladu i polensku groznicu, amfetamine, narkotike, triptofan i tirozin. Takođe trudnice ne smeju da uzimaju kantarion, a svi bi trebalo da izbegavaju izlaganje sunčevim sracima kada ga koriste, jer ova lekovita biljka može da utiče da koža postane osetljivija na sunce.
  • Orah (Juglans, različite vrste) – u turskoj narodnoj medicini, orasi se koriste kao lek za različite probleme sa žlezdama, uključujući tegobe sa štitastom žlezdom. U jednom istarživanju, sveži sok od zelenih oraha udvostručavao je nivoe tiroksina. Ukuvan sok od zelenih oraha, spravljen tako što se orasi kuvaju oko 20 minuta, uticao je na povećanje nivoa tiroksina za najmanje 30 procenata.  Blagotvorno dejstvo oraha možete iskoristiti ako ih konzumirate u velikim količinama ili koristite ulje od oraha kao aromatični dodatak prelivima za salate. Međutim, izgleda da veći efekat imaju zelene ljuske, ali one nisu baš mnogo ukusne.

PRIMED 7 tiromed je prirodni dijetetski suplement na bazi meda, joda i etarskih ulja zelenih oraha. Na prirodan način reguliše probleme sa tiroidnom žlezdom i to kod hipotireoze, uzrokovane nedostatkom joda ili Hashimoto tireoiditisom. Da bi štitna zlezda lučila dovoljnu količinu hormona neophodni su joj jod, vitamini A i E, magnezijum, selen. PRIMED 7 – TIROMED, sadrži jod koji je potreban organizmu. PRIMED 7 tiromed uspešno, na prirodan način povećava nivo joda u organizmu.

Primed 7 tiromed