PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lekovito bilje koje pomaže kod otoka

Oticanje je uvećanje neke lokalizovane zone izazvano abnormalnim nagomilavanjem tečnosti u međućelijskom prostoru. Obično se javlja kao posledica neke infekcije, povrede I zadržavanja telesne tečnosti ili poremećaja količine tih tečnosti. U medicinskoj terminologiji koristi se grčka reč edem, kojom se označava otok nastao prelaženjem tečnosti iz krvi u potkočno tkivo. A svaki lek ili obloga koji umanjuju oticanje nazivaju se antiedemska sredsva.

Krastavac je dugo u narodu poznat kao antiedemska namirnica. Sadrži najmanje dva antiedemska jedinjenja : askorbinsku I kofeinsku kiselinu I jednu supstancu srodnu vitaminu A, takođe veoma blagotvornu. Međutim, što se tiče antiedematoznih svojstava, krastavac ne spada u najdelotvornije biljke. Pored krastavca postoji veliki broj drugih lekovitih biljaka koje takođe mogu da doprinesu smanjenju otoka.

  • Đumbir  – vekovima su indijski tradicionalni lekari, preporučivali đumbir, posebno za otoke izazvane artritisom. U poslednje vreme nekolicina istraživača dokazala je da enzimi koji utiču na razgradnju proteina, poznati kao proteolitički enzimi, imaju I antiinflamatorno dejstvo. Prema jednom izveštaju, jedinjenje zingibain, jedno od najaktivnijih sastojaka đumbira, ujedno je I jedan od najsnažnijih proteolitičkih enzima koji se nalaze u prirodi.  Samo jedan gram zingibaina može da omekša čak osam kilograma mesa.
  • Ananas – ova vrsta voća sadrži proteolitički enzim bromelain. Možete uzimati I čistu supstancu koja može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane, za smanjenje otoka posebno one vrste otoka koji nastaju kao posledica hiruških rezova I traumatskih povreda. Bromelain blokira stvaranje kinina, jedinjenja koja se luče prilikom zapaljenja povećavajući oticanje I izazivajući bol. Preporučuje se doza od 400 do 500 miligrama triput dnevno, ali ovo voće se može uzimati I u većim količinama.
  • Kurkuma – indijski tradicionalni lekari nanose dva dela kurkume I jedan deo soli na otečena mesta. Neki takođe dodaju I đumbir u ovu smesu. Nauka je potvrdila ispravnost ove drevne mudrosti. Kada su istraživači davali ulje kurkume eksperimentalnim životinjama, otkrili su da ono ima antiinflamatorno, antiedemsko I antiartritično dejstvo. Kurkumin, najaktivniji sastojak kurkume se ističe kao jedan od najsnažnijih antiedemskih I antiinflamatornih sredstava koja se nalaze u prirodi. Preporučuje se uzimanje 400 mg čiste supstance triput dnevno. Možete uzimati I više karija koji je bogat kurkumom.
  • Aloe vera – sadrži enzim – bradikininaza – koji utiče na smanjenje otoka I popuštanje bolova. On takođe sadrži I magnezijum laktat, antihistaminsko sredstvo, tako da ova lekovita biljka može takođe da otkloni I svrab koji prati neke otoke.
  • Brđanka – to je omiljena biljka homeopatskih lekara  za smanjenje oteklina izazvanih sportskim povredama.  Preporučuje se spoljašnja upoterba cvetova brđanke kao brz metod zaceljivanja kod zadržavanja vode u organizmu, modrica,isčašenja, uganuća I reumatskih bolova u mišićima I zglobovima. Dve kašičice sušene biljke na šolju kipuće vode za spravljanje čaja koji će se koristiti za ispiranje. Možete takođe da rastvorite tinkturu (jedan deo tinkture I 3-10 delova vode) I koristite je u vidu komprese.
  • Kukuruz – Kinezi su uspešno koristili kukuruznu svilu za lečenje oteklina izazvanih oboljenjem bubrega. Kukuruzna svila je efikasan diuretik I stoga je korisna za oslobađanje viška vode iz organizma.
  • Maslačak – takođe snažan diuretik, može da doprinese izbacivanju određene količine tečnosti, čiji višak izaziva oticanje. Možete da jedete svež koren, cvetove I listove ove biljke ili da ih koristite za spravljanje čaja. Možete takođe I da kupite kapsule.