PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako usporiti starenje kostiju?

Aktivni-i-u-starostiDva su ključna faktora starenja organizma, genetika i životne navike, poput ishrane, mentalnog zdravlja i fizičke aktivnosti. Na genetiku ne možemo uticati, ali na životne navike svakako možemo. Zdrav način ishrane, redovno vežbanje i kretanje, u skladu sa godinama i zdravstvenim stanjem, boravak na suncu, provereno usporavaju slabljenje kostiju, čine organizam vitalnijim i produžavaju mladost.
Generalno, važi mišljenje da svakodnevno vežbanje od 30 minuta pozitivno utiče na zdravlje kostiju i preventivno deluje na nastanak osteoporoze. Mišićna i koštana masa se sa procesom starenja organizma smanjuju, tako da redovno vežbanje usporava ovaj proces, popravlja kondiciju, poboljšava ravnotežu i cirkulaciju, sprečava nastanak grčeva i bolova u mišićima i zglobovima. Za zdravlje kostiju i mišića se preporučuju vežbe istezanja, trčanje, vožnja bicikla, ples, joga, penjanje uz stepenice, vežbanje na spravama…
Hodanje: Svakodnevno hodanje od 30-40 minuta, u vlastitom ritmu, ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju koja je bitna za ishranu i održavanje snažnog koštanog tkiva. Ova lagana vežba pozitivno utiče ne samo na telo već i na mentalno zdravlje. Treba šetati što više, čak i po ružnom vremenu, uvek u udobnoj obući.
Ples: Igra i ritmički pokreti su zdravi kako za vaše kosti i mišiće tako i za održavanje vedrine i dobrog raspoloženja. Dinamika plesa je blagotvorna za osećaj ravnoteže, jačanje kostiju, zatezanje mišića i održavanje vitalnosti celog tela.
Penjanje uz stepenice: Zagreva i isteže mišiće, jača koštanu masu, poboljšava cirkulaciju, popravlja kapacitet pluća. U poznim godinama ne treba preterivati, zbog očuvanja zglobova, ali svakako se treba penjati uz stepanice, makar dva sprata.
Joga: Idealno vežbanje za svako životno doba. Vežbe joge popravljaju disanje, zagrevaju mišiće, poboljšavaju osećaj ravnoteže, povećavaju gipkost tela. Vežbanje joge se može praktikovati čak i u poznim godinama.
trojkaPrimed 3 kreći se lako je dijetetski suplement na bazi prirodnih sastojaka. Dobro se apsorbuje u organizmu i redovnom upotrebom omogućava optimalan unos kalcijuma. PRIMED 3 omogućava da se organizmu obezbedi optimalna količina kalcijuma, kako bi se proces osteoporoze usporio, i omogućilo normalno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Upotreba ovog prirodnog preparata se preporučuje kod osteoporoze, osteopenije kao i kod povećanih potreba organizma za kalcijumom.