PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Anemija u trudnoći


pravilna_ishrana_smanjuje_rizik_od_komplikacija_u_trudnoci_354270702

Anemija je smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca. Nastaje kao posledica nedostatka gvožđa u organizmu. Gvožđe je bitno jer je u sastavu hemoglobina, molekula koji prenosi kiseonik tkivima.

Nemaju sve trudnice obavezno anemiju. U proseku se anemija javlja kod 20 % trudnica. Razlog je povećana potrošnja, izgrađuju se tkiva ploda, njegove krvne ćelije i za to sve je potrebno gvožđe koje se crpi od majke. Još jedan razlog je to što je krv u trudnoći razređenija, povećan je volumen krvne plazme a broj crvenih krvnih zrnaca isti tako da ta razređenost daje simptome anemije. Ovo se naziva hemodilucija. Anemija se javlja u drugoj polovini trudnoće jer tada tkiva ploda bujaju i potrebe ploda bivaju veće. Problem je veći ako je žena i pre trudnoće bila anemična i takva ušla u trudnoću. Takav slučaj zahteva terapiju od samog početka trudnoće i promenu načina ishrane.

Ukoliko imate blagu anemiju i redovno se pridržavate terapije nemate razloga za brigu. Teška i nelečena anemija dovodi do komplikacija kao što su: prevremeni porođaj, mala telesna težina na rođenju, potreba za transfuzijom nakon porođaja, razvoj infekcije nakon porođaja.

Simptomi anemije u trudnoći su:

  • Slabost, malaksalost, pospanost.
  • Bleda, žućkasta boja kože.
  • Bol u predelu abdomena.
  • Mučnina.
  • Ubrzan rad srca.
  • Glavobolja i zaboravnost.

Često su ovi simptomi neprimećeni jer su slični drugim simptomima trudnoće. Ako posumnjate da ste anemični obratite se lekaru koji vodi trudnoću, daće vam uput za laboratoriju. Analiza krvi na mesečnom nivou treba da bude obavezna praksa.

Nekada se gvožđe propisivalo odmah na početku trudnoće, kao prevencija. To se u praksi pokazalo kao štetno. Štaviše, normalno je da ženi tokom trudnoće padne nivo hemoglobina, ako se to ne desi, postoji opasnost od prevremenog porođaja.

Ako ste anemični lekar će vam propisati preparate gvožđa za oralnu upotrebu. Treba ih piti na prazan stomak, nakon njih treba uzimati vitamin C radi bolje apsorpcije. Ishrana je jako bitna stavka, treba je obogatiti namirnicama koje su bogati izvor gvožđa.

  • Jedite crveno meso, govedinu, konjsko meso, crnu džigericu, jaja.
  • Žitarice celog zrna, pšenične klice, pasulj, kikiriki puter, gljive, brokoli, špargla su dobar izvor folne kiseline.
  • Hrana bogata vitaminom C, sveže voće, povrće pomaže bolju apsorpciju gvožđa.
  • Izbegavajte kafu jer kofein ometa absorpciju gvožđa.

Preparati gvožđa često mogu imati neželjene efekte i trudnice ih teško podnose. Javljaju se zatvor, nadutost, stomaka, tamna boja stolice, čak i dijareja. Mučnina koja je normalni simptom trudnoće dodatno biva pojačana upotrebom ovih lekova. Ponekad treba naći i prirodno rešenje za lečenje anemije. Prirodni preparat Primed 5 feromed je na bazi meda i lekovitih biljaka i efikasno otklanja simptome anemije. Njegov prirodni sastav čini ga bezbednim za upotrebu u trudnoći. Lako se apsorbuje zahvaljujući prisustvu čistog prirodnog meda. Najbolje od svega je što nema nikakvih neželjenih efekata, potpuno je bezbedan i za majku i za plod. Uzima se po jedna kafena kašičica pola sata pre obroka, 1-2 puta dnevno.

Ovaj pripodni preparat možete nabaviti u Primed biljnoj apoteci, Vojvode stepe 120.

Cena preparata je 1490,00 din.