PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Značaj polena za zdravlje ljudi

Polen ili cvetni prah je jedna od retkih prirodnih namirnica, koja se zbog svoje kompleksnosti i sastava ne može veštački stvoriti u laboratoriji. Polen, prava riznica hranljivih sastojaka, sadrži sve one materije koje su neophodne za normalno funkcionisanje kao i  za rast i razvoj ljudskog organizma: proteine, masti, ugljene hidrate, vitamine, minerale, enzime, hormone. Visok sadržaj polifenola i nekih vitamina u polenu čini da je polen jak antioksidans koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala.
Polen sakupljaju pčele, obično sa jedne vrste biljke. Za sakupljanje jedne kašičice polena pčela mora da radi mesec dana, osam sati dnevno. U sastav svake granule polena ulazi oko dva miliona polenovih čestica.
Polen je prirodni izvor gotovo svih hranljivih stvari i sadrži gotovo sve nutritivne supstance za stvaranje novog života i za dalji razvoj organizma. Polen je bogatiji belančevinama od bilo kog životinjskog izvora. U sebi ima veći sadržaj aminokiselina nego ista količina goveđeg mesa, jaja ili sira.
Zbog visokog sadržaja lecitina, aminokiseline kojom obiluje polen, povoljno utiče na regulaciju telesne težine, popravlja biohemijski poremećaj u metabolizmu i zato normalizuje telesnu težinu. Polen  na ovaj način reguliše i gojaznost i mršavost. Aminokiselina fenilalanin koja se nalazi u polenu, deluje na centar sitosti u mozgu koji reguliše osećaj gladi i sitosti. U slučaju gojaznosti, smanjuje potrebu za hranom,a u slučaju mršavosti podstiče apetit. Lecitin u polenu, takođe, normalizuje nivo lošeg holesterola LDL-a i povećava nivo dobrog HDL holesterola.
Polen ima izvanredna antioksidacijska svojstva. Visoki nivoi polifenola, minerala i organskih stvari utiču na to da polen efikasno neutrališe slobodne radikale nastale izlaganjem zračenju, otrovima, snažnim fizičkim i emotivnim stresovima.
Na digestivni trakt polen je pokazao izuzetno povoljna dejstva. Obzirom da polen sadrži visok nivo aminokiselina i belančevina koji podstiču lučenje probavnih sokova i time pomažu boljoj probavi. Uz to, mikroflora iz polena utiče na uspostavljanje ravnoteže crevne flore.

Polenov prah pozitivno utiče na rad muških i ženskih polnih organa , reguliše hormonski status,zahvaljujući sadržaju biljnih prirodnih materija koje imaju hormonski učinak. Neke studije su pokazale da se nakon mesec dana uzimanja polena kod 50 % muškaraca koji imaju poteškoće sa impotencijom stanje znatno poboljšalo. Broj i pokretljivost spermatozoida se povećao.
Pored toga, polen ima i estrogensko delovanje kao i sam ženski polni hormon estrogen, jer poseduje u sebi veliku količinu fitosterola tj. biljnih hormona. Polen pomaže ženama jer ublažava menstrualne probleme i bolove, normalizuje ciklus. Prirodna mešavina meda, matične mleči i polena pomaže u otklanjanju simptoma menopauze kod žena ( glavobolje, nervoza, napetost, inkontinencija). Jedno istraživanje je pokazalo da simptomi menopauze nestaju ili bivaju značajno ublaženi kod 82% žena nakon 30 dana uzimanja mešavine cvetnog polenovog praha, matične mleči i vitamina C.
U nastavku, polen je jako koristan pri hroničnim bolestima creva, za jačanje imuniteta, za lečenje alergija, protiv psihičkih bolesti ( depresije, neurastenija, anksioznost, alkoholizam). Dobar je i u terapiji anemije, bolesti jetre, čira na želucu i ubrzava oporavak nakon radioterapije i hemoterapije.
Zrna polena su obavijena jednom tvrdom celuloznom membranom pa čovekov sistem za varenje ne može da razbije tu opnu i iskoristi ijedan hranljivi sastojak polena. Zato je neophodno, pri upotrebi polena natapati ga u nekoj tečnosti, minimum osam sati pre uzimanja da bi opna nabubrila i pukla i tako olakšala korišćenje vitamina i minerala. Tako uzeti sastojci polena već nakon dva sata bivaju prisutni u krvi.

 primed-polen

 

Primed Polen je polen isključivo domaćeg porekla sakupljana na na području Srema. Šid i okolina su poznati po velikom prinosu vrlo kvalitetnog polena.Primed Polen se pakuje u staklene teglice od 220 ml u koje staje 130 grama sušenog polena. Cena: 390,00 RSD.

Primed Polen možete nabaviti u Primed biljnoj apoteci i u Primed Biošopovima. Telefoni za informacije :0113912431, 0113288948, 0112168073.