PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Vitamin B9, zaštitnik organizma

b9Vitamin B9 učestvuje u brojnim metaboličkim procesima, poput obnavljanja crvenih krvnih zrnaca i u funkciji je zaštite našeg organizma od anemije, osteoporoze, demencije i mnogih drugih bolesti.
Folna kiselina se ubraja u vitamine B grupe i naziva sa vitamin B9. Posebno je važna u prvim danima i nedeljama trudnoće za prevenciju teških urođenih mana fetusa, poput izostanka spajanja kičmene moždine.
Funkcije: Jedna od glavnih funkcija folne kiseline je produkcija crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik u sve telesne ćelije i tkiva. Druga važna funkcija ovog vitamina jeste blokada homocisteina (proteina u krvi), koji je odgovoran za pojavu bolesti krvnih sudova.
Folna kiselina štiti od anemije, osteoporoze, demencije i mnogih drugih bolesti. Zbog toga je važno da trudnica konzumira što više zelenog lisnatog povrća koje je bogato folnom kiselinom.
U prvim nedeljama trudnoće, trudnicama se preporučuje povećan unos folne kiseline, a potrebno je i da organizam žene ima dovoljne količine folne kiseline i pre začeća, jer je neophodna za pravilan razvoj ploda.
Nizak nivo ovog vitamina u krvi može biti prvi znak neke degenerativne bolesti nervnog sistema, kao što je Parkinsonova bolest.
Zdravstveni poremećaji usled nedostatka folne kiseline: Usled nedostatka ove kiseline, crvena krvna zrnca rastu bez deobe, prestaju da nose kiseonik i javlja se makrocitna anemija. Razdražljivost, depresija, umor, nedostatak koncentracije, nesanica i upala desni takođe mogu da budu znaci nedostatka folne kiseline u ishrani.
Holandski naučnici su utvrdili da nedostatak folne kiseline povećava rizik od nastanka osteoporoze, jer u slučaju te bolesti dolazi do porasta nivoa homocisteina koji je u direktnoj vezi i sa nastankom bolesti krvnih sudova i staračke demencije.
Folna kiselina je neophodna za proizvodnju DNK, a samim tim za deobu ćelija u kojima usled nedostatak ovog vitamina može doći do ozbiljnih poremećaja.
Namirnice bogate folnom kiselinom:
Sočivo: Ovo je namirnica koja sadrži najviće folne kiseline. Pola šoljice kuvanog sočiva sadrži 180 mikrograma folne kiseline, a to je gotovo 50% dnevnih potreba.
Spanać i kelj: Ovo povrće je takođe izuzetno bogato vitaminima i mineralima, kao i folnom kiselinom.
Pomorandže: Pomorandža sadrži 55 mikrograma folne kiselina, a sok od nje 74 mikrograma po čaši.
Crveni pasulj: Može se dodavati u različite salate ili konzumirati kao glavno jelo, a sadrži 115 mikrograma folne kiseline na svakih pola šoljice kuvanog pasulja.
Brokoli: Ovo izvrsno povrće, osim folne kiseline, bogato je i gvožđem, vitaminom C, vlaknima, beta karotenom i kalcijumom.
Integralne žitarice: Namirnice od integralnih žitarica, poput integralne testenine, integralnog hleba i ovsenih pahuljica, bogati su vitaminom B9.
Suncokretove semenke: šaka semenki suncokreta sadrži 82 mikrograma folne kiseline, ali i kalcijum i gvožđe.
Avokado: Osim visokog sadržaja folne kiseline, avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za srce, ali i zdrav razvoj mozga deteta.
PRIMED 5Primed 5 feromed je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe. U sebi sadrži važne sastojke neophodne za dobru krvnu sliku. Zna se da oko 65 % žena u reproduktivnom periodu pati od anemije zbog nedostatka gvožđa. Ovim prirodnim preparatom koji obiluje koprivom kao prirodnim izvorom gvožđa, možete nadoknaditi nedostatak gvožđa, neophodnog za izgradnu crvenih krvnih zrnaca i prirodnu forme folne kiseline, koja stimuliše proizvodnju eritrocita.