PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

8 razloga za upotrebu gljive Hericium erinaceus

Hericium-ErinaceusHericium erinaceus je jedna od medicinskih gljiva sa pozitivnim dejstvom na zdravlje čoveka. Ova gljiva ima veliki broj blagotvornih dejstava, od kojih se izdvajaju:

 1. Pozitivno dejstvo na pamćenje i moždane funkcije
  Prema rezultatima određenih studija koje su istraživale dejstvo gljive Hericium erinaceus, pokazan je pozitivan učinak na poboljšanje pamćenja i prisećanja kod ispitanika. Takođe, moguće je i da poboljšava usredsređivanje pažnje. Hericium erinaceus je prirodni tonik za nervni sistem čoveka.
 2. Blagotvorno dejstvo na varenje hrane
  Sve medicinske gljive su bogate vlaknima i polisaharidima koji imaju povoljno dejstvo na varenje hrane i probavu. Takođe, sve medicinske gljive, uključujući i Hericium erinaceus deluju na regulisanje povišenih vrednosti šećera i holesterola u krvi. Hericium erinaceus blagotvorno deluje i u slučaju prisustva čira na želucu.
 3. Hericium ispoljava zaštitno dejstvo na nervni sistem
  Aktivni sastojci gljive stimulišu proizvodnju faktora rasta nervnih ćelija (NGF). Ovo dejstvo gljive Hericium može pomoći u tretmanu nekih neuroloških bolesti kao što su Parkinsonizam i Alchajmerova bolest.
 4. Pomaže obnovu zaštitnog omotača nerava
  Aktivni sastojci gljive Hericium pomažu obnovu mijelinskog omotača nerava. Ovo dejstvo čini Hericium erinaceus pogodnim za primenu kod neuroloških bolesti kao što je multipla skleroza.
 5. Hericium erinaceus ima i antidepresivno dejstvo
  Stimulisanjem oslobađanja NGF, Hericium može pozitivno uticati i na poboljšanje raspoloženja i smanjenje anksioznosti.
 6. Pomoć u tretmanu čira na želucu
  Hericium ima izraženo antibiotsko dejstvo, pa može pomoći u tretmanu čira na želucu uzrokovanog prisustvom bakterije Helicobacter pylori. Takođe, u slučaju hroničnog atrofičnog gastritisa, gljiva može značajno uticati na smanjenje simptoma zapaljenja.
 7. Povoljno dejstvo na poboljšanje imuniteta
  Hericium erinaceus ima visok sadržaj antioksidanata, polisaharida i beta-glukana koji utiču na poboljšanje imunološkog odrgovora organizma. Sastojci ove gljive pokazuju i izvesna imunomodulatorna svojstva, pa mogu uticati i na smanjenje otoka i inflamacije kod artritisa.
 8. Hericium erinaceus utiče na smanjenje povišenih vrednosti holesterola
  Studije vršene na životinjama pokazale su smanjenje nivoa “lošeg” holesterola (LDL), uz istovremeno povećanje nivoa “dobrih” masti (HDL). Posredno se može zaključiti da uvođenje ove gljive u ishanu osoba koje imaju problem sa regulisanjem nivoa holeseterola može imati povoljne efekte.

Medicinsku gljivu Hericium erinaceus možete naći u PRIMED Bio-apotekama u Beogradu ili poručiti telefonom.
Za više informacija pozovite naš call centar na 011/715-12-65.