PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ublažite simptome herpes zostera!

Herpes zosterOvo oboljenje se manifestuje izuzetno bolnim plikovima po koži, a uzrokuje ga virus Varicella zoster-izazivač ovčijih boginja.
Koji su simptomi ove bolesti?
Inkubacioni period može trajati od tri do čak dvadeset dana. Pre izbijanja kožnih promena uvek se javlja bol. Njega izaziva upala nerva u kojem se virus nalazi. Upravo bol koji se prvo javi može da zavara pacijenta, pa i lekara, tako da nije retkost da se ovi slučajevi i po sedam dana leče od migrene, upale plućne maramice ili išijasa. Nakon pojave bola dolazi da izbijanja plikčića ili vezikula grožđasto raspoređenih u jednu ili više grupica duž obolelog nerva. Pre izbijanja vezikula moguća je i malaksalost, povišena telesna temperatura, glavobolja i povraćanje.
Koje delove tela najčešće zahvata?
Najčešće su zahvaćene grudi, vrat i ramena, donji deo leđa i kukovi, kao i regije na glavi-predeo uha i oka. Po težini, za najozbiljniji oblik herpesa zostera se smatra oftalmična forma, koja zahvata regiju oka, deo lica i poglavinu i u nekim težim slučajevima može imati i smrtni ishod.
Specifičnosti herpes zostera.
Specifičnost herpes zostera je u tome što što uvek zahvata samo onu stranu tela na kojoj se nalazi regija koju oboleli nerv inerviše. Druga specifičnost je stalni bol, neuralgija. Ona može da se javi samo za vreme trajanja bolesti, ali u velikom procentu ostaje i takozvana rezidualna neuralgija, koja može trajati mesecima, pa i godinama posle preležanog zostera. Treća specifičnost je stvaranje ožiljaka na koži u regiji koja je bila zahvaćena herpes zosterom.
Koje su komplikacija ili posledice herpes zostera?
Kao posledica oštećenog nerva, neke osobe koje su preležale ovo virusno oboljenje kao posledicu mogu imati paralizu ili oštećenje vida i sluha. Kod obolelih od AIDS-a, herpes zoster ima uvek jako tešku kliničku sliku i moguća je pojava recidiva.
Da li se ovo oboljenje može trajno izlečiti?
Oboleli od herpes zostera stiču trajni imunitet na ponovnu infekciju virusom Varicella zoster. Ako se oboljenje ponovo javi, to je znak da osoba ima ozbiljno poremećen imunološki sistem, te se mora uraditi detaljno ispitivanje u cilju eventualnog otkrivanja neotkrivene maligne bolesti. Ova pojava se naziva paraneoplastični sindrom.
Lečenje herpes zostera
Terapiju sprovodi lekar dermatolog. U lakšim slučajevima, uz mirovanje, dovoljna je lokalna terapija isušivanja vezikula i vitaminska terapija. U srednje teškim oblicima potrebno je da se leče i kožne promene, uz sprečavanje sekundarne infekcije antibioticima i davanje virustatika u cilju sprečavanja daljeg razmnožavanja virusa. Najzad, u veoma teškim formama herpes zostera obolele je često potrebno i hospitalno lečiti.
Prevencija javljanja herpes zostera
fungiFungovit MR je prirodni preparat na bazi meda i medicinske gljive Reishi (Ganoderma lucidum) koji svojim imunomodulatornim, antioksidativnim i antivirusnim delovanjem, ima preventivnu ulogu u sprečavanju pojave herpes zostera i nastanka njegovih komplikacija. Kliničke studije pokazuju povoljno dejstvo Ganoderme lucidum iz preparata na smanjenje bola i brže povlačenje kožnih promena izazvanih infekcijom Herpes zoster virusom. Takođe , preparat Fungovit MR sadrži veliki broj vitamina ( vitamin A, vitamin C, vitamine B kompleksa) minerale: kalcijum, kalijum, bakar, selen, fosfor, gvožde, mangan, magnezijum, cink i time na potpuno prirodan način podiže nivo odbrambenih snaga organizma. Preparat pomaže kod oslabljenog imuniteta, virusnih infekcija, neuralgije, autoimunih bolesti, reakcija preosetljivosti, tumora i kancera…