PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uzroci nedostatka vitamina D

Osobe koje imaju povećan rizik za deficijenciju vitamina D su osobe koje ne borave na suncu, osobe sa alergijom na mleko i mlečne proizvode, vegetarijanci i osobe sa bolestima bubrega. Osobe sa tamnom bojom kože (afroamerikanci) takođe imaju veći rizik za nedostatak vitamina D, zato što pigment melanin, odgovoran za karakterističnu boju kože blokira uticaj sunčevih zraka u procesu sinteze vitamina D.

Od drugih, osobe sa većim rizikom za nedostatak vitamina D su:

  • Stalno prisustvo krema sa zaštitnim faktorom na koži, ili kompletno pokrivena koža odećom
  • Gojaznost ili operativno uklanjanje želuca ili dela creva (gastrični bajpas)
  • Odojčad koja se hrane isključivo dojenjem a bez nadoknade vitamina D
  • Boravak u severnim delovima Zemlje, sa manjim brojem sunčanih sati u toku dana/godine
  • Starije osobe
  • Trudnice

Nedostatak vitamina D se karakteriše odsustvom specifičnih simptoma. Osoba može da oseća nelagodnost, bolove i umor, a može i da nema nikakve simptome. Ukoliko je nedostatak vitamina D veoma ozbiljan, može da se javi izražen bol i ograničena pokretljivost.

Ozbiljan nedostatak vitamina D kod odraslih praćen je osteomalacijom, dok se nedostatak vitamina D kod dece koja rastu manifestuje pojavom rahitisa.

Prevencija nedostatka vitamina D je obezbeđenje dovoljne količine vitamina D prvenstveno dovoljnim izlaganjem sunčevim zracima. Ukoliko to nije izvodljivo, neophodna je primena odgovarajućih suplemenata.