PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hrana za mozak

Često se govori o suplementima koji mogu da pomognu u poboljšanju memorije, koncentracije i drugih moždanih funkcija. Pored suplemenata, hrana koju jedemo može da ima značajan uticaj na razvoj i očuvanje strukture i funkcije mozga.

Opšte je poznato da je neophodan optimalan unos svih nutrijenata u fazi intrauterinog razvoja bebe, kako bi se svi organi pravilno izgradili. Nakon rođenja, neophodno je održati pravilan unos hranljivih materija kako bi se nastavio rast i razvoj organa. U odraslom dobu ne prestaje potreba za nutrijentima. Iako su organi prestali da rastu, unosom odgovarajućih nutrijenata postiže se očuvanje njihove građe i funkcije.

Neke od namirnica koje se preporučuju kao dobra “hrana za mozak” su:

  • Kofein je jedna od supstanci koja efikasno povećava nivo energije, budnosti i sposobnosti koncentracije. Kofein je sastojak kafe, čaja i drugih energetski napici, čokolade, a kofein sadrže i neki lekovi. Kofein nesumljivo postiže efekat razbuđivanja i povećanja energije. Međutim, ovaj efekat je kratkotrajan, a ukoliko se pretera sa dozom, možemo da osetimo i neke neprijatne simptome kao što su uznemirenost i osećaj nelagodnosti.
  • Šećer je osnovni izvor energije za mozak. Kada kažemo šećer, ne mislimo na beli šećer, nego na glukozu koja je sastojak različitih namirnica. Kako bi pored šećera uneli i druge korisne materije, trebalo bi voditi računa o izboru namirnica.
  • Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina važnih za očuvanje moždanih struktura. Koliko su omega 3 masne kiseline važne pokazuju i rezultati istraživanja u kojima je zapažen manji rizik od demencije i moždanog udara kod osoba koje unose dovoljno ovu vrstu masti.
  • Orasi i čokolada. Orasi su takođe odličan izvor masnih kiselina, vitamina E i antioksidanasa.
  • Avokado i celo zrno žitarica su bogati materijama koje povoljno deluju na cirkulaciju i kardiovaskularni sistem. Zdravi krvni sudovi su važan faktor i za zdravlje mozga, zato što obezbeđuju dotok hranljivih sastojaka u strukture mozga.
  • Borovnice su bogate antioksidansima koji sprečavaju oštećenja svih ćelija, uključujući i ćelije mozga izložene delovanju slobodnih radikala.

Pored izbora namirnica, važno je i da obroci budu redovni i odgovarajuće količine. Obroci koji ne sadrže dovoljnu količinu hranljivih sastojaka ne mogu da obezbede dovoljno energije, a sa druge strane, ukoliko su obroci preobilni, možemo da imamo osećaj težine i nelagodnosti koji nam takođe ometa normalno funkcionisanje.

Kao jedan od prirodnih preparata bogatih hranljivim materijama preporučujemo upotrebu PRIMED 1 Apicomplex.

PRIMED 1 Apicomplex je prirodan preparat na bazi meda, polena, propolica, matičnog mleča i perge. Optimalna količina i međusobni odnos svih pčelinjih proizvoda obezbeđuje idealan izvor nutrijenata važnih za normalno funkcionisanje celog organizma.

PRIMED 1 Apicomplex se preporučuje;

  • osobama sa oslabljenim imunitetom

  • kod hroničnog umora i iscrpljenosti organizma

  • kod stanja povećanih energetskih i nutritivnih potreba (deca, adolescenti, sportisti, rekonvalescenti)

Poručite PRIMED 1 Apicomplex online: http://www.primed.rs/primed-1-apicomplex