PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Pravilnom ishranom smanjite nadutost.

Uzroci preteranog nadimanja mogu biti razni, uključujući zadržavanje tečnosti i probleme sa varenjem, ali se ovaj problem obično može rešiti prirodnim putem i malim promenama u načinu života.
Najčešći uzroci nadimanja stomaka su preoterećenost želuca i organa za varenje. Preterano uzimanje hrane, naročito one koja sadrži mnogo rafiniranih ugljenih hidrata i masti kao što su biskviti, torte i pite, može izazvati preveliku proizvodnju gasova, što rezultira nadimanjem. Drugi mogući uzroci su zadržavanje tečnosti, gastroenteritis, osetljivost na neku vrstu hrane, opstipacija, sindrom nadraženog creva, celijakija (nepodnošenje glutena, belančevine iz žitarica), nepodnošenje laktoze (nesposobnost varenja laktoze – mlečnog šećera), upala ili čirevi želuca ili creva, infekcija kandidom… Nadimanje može biti izazvano i poremećajem bakterijske flore u crevima, što dovodi do smanjenja „prijateljskih“ bakterija. Mnoge žene pate od nadimanja neposredno pred menstruaciju, kad hormonalne promene dovode do zadržavanja tečnosti.
Previše soli uzrok nadimanja
Zadržavanje tečnosti može biti posledica uzimanja velike količine soli. Mnoga industrijski proizvedena jela sadrže mnogo soli i drugih izvora natrijuma, pa zato uvek treba pročitati etiketu sa spiskom sastojaka. Smanjite uzimanje mesnih prerađevina (kao što su slanina, šunka, kobasice i salame), kockica supe, slanih štapića… Kupujte isključivo namirnice sa niskim sadržajem soli.
Masaža stomaka pomaže
Kad osetite da imate tegobe sa nadimanjem lagano masirajte čitav stomak dlanom, u smeru kazaljke na satu, eventualno ss nekim eteričnim uljem.
Nadimanje pred ciklus
Tri dana pre nego što počnu da se javljaju tegobe sa nadutošću poželjno je konzumiranje hrane bogate vitaminima B6 i E, magnezijumom i omega-3 masnim kiselinama. Izbacivanje kofeina i izbegavanje preteranog unosa šećera i soli rasterećuje stomak u tom periodu.
Mnogo ugljenih hidrata pogoršava simptome
Ako ste skloni nadimanju, izbegavajte jela s mnogo skroba, kao što su testenine i krompir, naročiti ako u istom obroku konzumirate belančevine ili voće. Takođe izbegavajte i veće količine mahunarki, masnu hranu i sirovo voće i povrće jer mogu da povećaju količinu gasova u crevima. Smanjite količinu vlakana, naročito onih nerastvorljivih kao što su mekinje od žita. Ukoliko je crevna flora poremećena, konzumirajte jogurt sa probiotikom. Uvek je bolja opcija povrće bareno na pari, bez dodate soli.
Manji, a češći obroci
Jedite manje obroka više puta na dan i pri tome dobro žvaćite hranu. Izbegavajte konzumaciju gaziranih napitaka. Ne pijte za vreme obroka jer tečnost razređuje želudačnu kiselinu i enzime za varenje, pa se time usporava prolazak hrane kroz želudac. Voće koje pojedete nakon obroka fermentiše i proizvodi gasove.
Biljni lekovi u otklanjanju nadutosti
Posle obroka dobro je popiti čaj od nane, anisa, đumbira, cimeta ili kamilice jer oni sprečavanju nadimanje. Poželjno je u obroke dodati začine koji greju – kajenski biber, đumbir, kardamom i kim. Protiv nadutosti koja je posledica zadržavanja tečnosti pred menstruaciju poželjno je piti puta dnevno čaj od semena celera ili rastavića. Krastavci, peršun, kopriva, hajdučka trava, zovin cvet koriste se za uklanjanje viška tečnosti. Mogu se koristiti kao hrana ili za pripremu biljnog čaja.
PRIMED 12 ANIROPOLIS je tinktura na bazi propolisa i anisa. PRIMED 12 ANIROPOLIS se preporučuje:
kod problema sa varenjem hrane.
za smanjenje nadutosti, gasova i grčeva u stomaku.
za regulisanje probave.Aktivni sastojci preparata pomažu pravilno varenje hrane u crevima. Poboljšava normalnu peristaltiku (pokrete creva) čime se ublažava osećaj grčeva i nadutosi i olakšava eliminacija gasova iz creva. Zajedno sa PRIMED 14 COPRINUS preparatom olakšava probleme kod zatvora. Za postizanje najboljih rezultata preporučuje se svakodnevna upotreba u trajanju od 3-6 meseci.