PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Neke činjenice o ekcemu

Ekcem je jedno od kožnih oboljenja praćeno pojavom znakova zapaljenja, crvenilom, svrabom i iritacijom, sa manjim ili većim poljima isušene kože sklone pucanju. Ekcematozne promene mogu da zahvate manje ili veće površine kože. Ukoliko su promene zastupljene na većoj površini kože, u slučaju da dođe do pucanja kože, može da se javi i krvarenje manjeg intenziteta.

Neke od karakteristika ekcema su:

  1. Najčešće počinje u detinjstvu, a postepeno slabi i nestaje u odraslom dobu
  2. Osobe koje su kao deca imali ekcem, češće imaju problem sa alergijskim rinitisom, astmom ili nekim drugim autoimunim poremećajima.
  3. Pojavi simptoma ekcema može da doprinese izlaganje “okidačima”, odnosno provocirajućim faktorima.
  4. Provocirajući faktori mogu da budu različiti: nutritivni (jagode, kikiriki, mlečni proizvodi i sl.) kontaktni (sredstva za čišćenje, kozmetička sredstva) i dr.
  5. Lek za ekcem još uvek nije pronađen
  6. Tretman ekcema podrazumeva tretman oštećenja na koži, u cilju zaceljenja oštećenja na koži i povlačenja simptoma.
  7. Ekcematozne promene, posebno ukoliko postoje polja ispucale kože su osetljive na delovanje mikroorganizama. Nekada može da dođe do razvoja infekcije uzročnicima koji su normalno prisutni na koži, ili usled kontaminacije kože patogenim mirkoorganizmima i njihovim prolaskom u dublje slojeve kroz oštećenja na površini kože.
  8. Ekcem je nezarazno oboljenje. Bliskim kontaktom sa osobom koja na koži ima ekcem ne postoji nikakva mogućnost prenošenja ekcema.
  9. Jednom nestale ekcematozne promene ne znače da je ekcem izlečen. Kao što smo već pomenuli, lek za ekcem još uvek ne postoji. Pravilnim tretmanom omogućava se da se simptomi ekcema drže pod kontrolom.

Kao prirodna pomoć u tretmanu ekcema i dermatitisa, iz našeg asortimana izdvajamo PRIMEDERMA formulu za tretman ekcema.

Jedinstveno rešenje u 3 koraka: pranje-tretman-nega, omogućava brzo, efikasno i bezbedno uklanjanje ekcematoznih promena. Pravilnom negom nakon povlačenja simpoma sprečava se ponovna pojava kožnih promena.

Više o PRIMEDERMA formuli: PRIMEDERMA 1-2-3 FORMULA