PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Opstipacija, problem i starih i mladih!

Nadutost posle jela, osećaj da hrana “poput kamena” stoji u želucu, mučnina ili opstipacija, glavni su simptomi koji prate loše varenje. Pored kaloričnih i masnih obroka, ovoj pojavi doprinosi i tempo života u kojem dominiraju neuredna i preobilna ishrana bez biljnih vlakana, preterana upotreba brze hrane, ali i konzumiranje “s nogu” bez dovoljno žvakanja.
Iako je opstipacija, odnosno zatvor, najučestaliji pratilac lošeg varenja, ovo stanje nije bolest. Ipak, između 30 do 40 odsto sveukupnog stanovništva ima problem sa pražnjenjem creva. Žene su dvostruko više sklonije ovoj nemiloj pojavi zbog delovanja hormona. Opstipacija se najčešće javlja kod osoba starijih od 65. godina, trudnica, posle operacija ili dužeg ležanja. Problem sa pražnjenjem creva imaju i osobe koje pate od hemoroida ili imaju ranice u predelu anusa.
Problem i mladih i starih
Neredovno pražnjenje creva koje traje duže od 72 sata, a praćeno je subjektivnim osećajem nelagodnosti, nadutosti, mučnine, zamora, pa čak i glavobolje. Od ovog problema nisu izuzeti ni mladi. Kod starijih se opstipacija ispoljava zbog slabijeg kretanja, nedovoljnog žvakanja, ali i upotrebe većeg broja lekova kojima se leči određena hronična bolest. Mladi imaju “lenja creva” jer se neadekvatno hrane, a nisu ni dovoljno fizički aktivni. U svakom slučaju, simptomi koji prate ovo stanje su veoma neprijatni. Osim nadutosti i malaksalosti, prisutni su i zamor i bezvoljnost. Zbog podizanja dijafragme izazvane pritiskom creva često trpi i srce, a iz usta se oseća loš dah.
Mnogo je uzročnika koji vode do opstipacije.
Uredno varenje je veoma važno. Međutim, za neke ljude to predstavlja tabu temu o kojoj zbog stida ne žele da pričaju. Takva psihološka barijera mora da se prevaziđe i pomoć blagovremeno potraži kod lekara, baš zato što je problem rešiv. Do opstipacije dovodi savremeni način života koji podrazumeva ne samo nepravilnu ishranu već i nedovoljan unos tečnosti. Previše gaziranih pića koja se konzumiraju nije tečnost koja je potrebna organizmu, a posebno crevima za oslobađanje od nepotrebnog sadržaja. Uzrok može biti i nedovoljan unos voća i povrća, crevima neophodnih zbog celuloznih vlakana. Gastritis takođe može da dovede do opstipacije, kao i promene u radu žučne kese, jetre ili hormonsko obolenje. S obzirom na to da se svi mogući uzročnici znaju, treba ih samo dijagnostikovati i promeniti stil života ili terapiju. Ako se to učini, na opstipaciju većina može da zaboravi.
Posle tri nedelje javiti se doktoru
Mnogi misle da sa njima nešto nije u redu ako nemaju bar jednom dnevno stolicu. Međutim, za neke osobe je normalno da stolicu imaju tri puta nedeljno, a za druge i tri puta dnevno. Hronični zatvor ima nekoliko karakterističnih simptoma. Osim otežanog pražnjenja creva, izražen je i veći napor prilikom obavljanja ove fiziološke potrebe. Uprkos naporu, stolica je količinski manja, tvrda i suva, a kako vreme odmiče ritam pražnjenja postaje ređi od tri puta nedeljno. Odlaganje stolice remeti normalan rad mišića završnog dela debelog creva, što dugoročnije može da stvori daleko ozbiljnije posledice. Zato, kod lekara obavezno treba otići ako zatvor traje duže od tri nedelje, bez obzira na uzimanje odgovarajućih preparata protiv opstipacije. Sveža crvena krv u stolici takođe mora da bude signal za obavezan odlazak lekaru. Naizmenična pojava proliva i zatvora, kao i bolovi i grčevi u trbuhu, posebno u završnom delu debelog creva, nikako ne bi trebalo da se ignorišu.
Uspostavljanje normalnog rada creva
U rešavanju problema opstipacije treba krenuti od promene životnih navika. To podrazumeva svakodnevno unošenje namirnica koje su izvor celuloznih vlakana, kao što su integralne žitarice, sveže voće i povrće. Takođe, svakodnevno treba popiti dva litra vode i prirodnih sokova bez dodatog šećera. S obzirom na to da fizička aktivnost stimuliše crevnu peristaltiku, svakodnevno prošetajte makar pola sata. Preporučuje se i preparat sa dodatnim unosom biljnih vlakana iz semena azijske bokvice, kao dodatak ishrani. Biljna vlakna azijske bokvice vezuju veliku količinu vode, bubre u crevima, dovodeći na taj način do razmekšavanja stolice i povećanja zapremine crevnog sadržaja. Time se ubrzava rad creva i podstiče fiziološko pražnjenje, bez bolnih grčeva i stvaranja navike na preparat. Očekivani efekat se ispoljava već posle jedan do dva dana, koliko je inače potrebno za uspostavljanje normalnog rada creva.
PRIMED 14 COPRINUS je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus. PRIMED 14 COPRINUS se preporučuje kod hemoroida, opstipacije i problema sa varenjem. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na digestivni sistem, pomažu pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Medicinska gljiva Coprinus comatus bogata je dragocenim vlaknima koja utiču na poboljšanje probave i ublažavaju tegobe kod opstipacije i time preventivno deluju na nastanak unutrašnjih ili spoljašnjih hemoroida.