PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Namirnice koje se bore sa alergijama

Namirnice koje se bore sa alergijama

Ako patite od sezonskih alergija, korigovanje ishrane može pomoći da ublažite simptome. Određene namirnice mogu sprečitialergijske reakcije tako što smiruju upalu ili deluje kao prirodni antihistaminici. Pored toga, postoje neki dokazi da mediteranska dijeta može pomoći bolju kontrolu alergija.

Namirnice koje se bore sa alergijama

Istraživanja pokazuju da sledeće supstance iz pojedinih namirnica mogu pomoći u zaštiti od alergija:

1 ) Karotenoidi

U studiji iz 2006. godine naučnici su otkrili da su alergije manje česte kod ljudi koji unose hranu bogatu karotenoidima (​​to je klasa antioksidanata u koje spadaju beta-karoten, lutein i likopen). Da biste povećali unos karotenoida, obogatite jelovnik ovim namirnicama:

  • šargarepa
  • tamno zeleno povrće (kao što su spanać i kelj)
  • paradajz
  • lubenica
  • crvena paprika

2 ) Kvercetin

Istraživanje objavljeno u Alternative Medicine Review 2000. godine, pokazalo je da kvercetin može da spreči oslobađanje histamina (reakcija imunog sistema je takva da nakon izlaganja alergenima, iz imunih ćelija – mastocita se oslobađa histamin koji izazva simptome alergije poput svraba, kijanja, curenja iz  nosa i suzenja očiju). Kvercetin se nalazi u sledećim namirnicama:

  • crni čaj
  • zeleni čaj
  • jabuke
  • crveni luk
  • bobičasto voće

3 ) Bromelain

U istraživanju  iz 2006. godine objavljenom u Otolaryngology and Head and Neck Surgery review, istraživači su otkrili da bromelin (mešavina enzima zastupljenih u nekim biljkama) može poboljšati neke simptome sezonskih alergija. Bromelain se može naći u ananasu i papaji.

4 ) Omega – 3 masne kiseline

Visok unos alfa – linolenske i eikosapentaeonične kiseline (dva tipa omega – 3 masnih kiselina) može pojačati odbranu organizma protiv alergija, prema studiji iz 2005. godine u European Journal of Clinical Nutrition. Omega 3 masne kiseline smanjuju alergijsku upalu (što je ključna komponenta alergijskog odgovora).

Alfa – linolenska kiselina se može naći u semenu lana i orasima, dok je eikosapentenska kiselina dostupna u masnim ribama kao što su losos, skuša, tuna i haringa.

Alergije i mediteranska dijeta

Nekoliko manjih studija ukazuju na to mediteranski stil ishrane pomaže ljudima sa alergijama, naročito deci. Kako bi ishrana bila što sličnija mediteranskoj, povećajte unos voća, povrća, žitarica, orašastih plodova, mahunarki, zdravih masti (kao što su one koje se nalaze u ribi i maslinovom ulju), lekovitog bilja i začina, a ograničite potrošnju crvenog mesa, mlečnih proizvoda, prerađene hrane i slatkiša.

Za sve tegobe sa disajnim putevima koje nastaju kao posledica alergijskih reakcija, suženog lumena disajnih puteva i nakupljanja gustog sekreta preporučujemo prirodan preparat Primed 2.

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja.

Primed 2 diši lako smanjuje osetljivost na alergene, deluje bronhodilatatorno i pomaže regeneraciju sluzokože disajnih puteva.

Umiruje kašalj I ublažava iritaciju sluzokože disajnih puteva.

Podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije. Njegovi aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade I čini ih slabijim po intenzitetu.

Primed 2 je potpuno  prirodan I može se koristiti preventivno pre pocetka sezone alergija i za vreme alergijskih manifestacija, kao dodatak standardnoj terapiji alergija ili samostalno. Uzima se jedna do dve kafene kasicice dnevno, u zavisnosti od tezine tegoba, pola sata pre ili dva sata nakon obroka. Kontaindikacija je alergija na med i pčelinje proizvode. Treba biti oprezan i pri primeni kod dece mladje od tri godine zbog moguce alergije na med.

Primed 2 diši lako dijetetski suplement protiv astme i bronhitisa

 

Primed 2 diši lako možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida, lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073