PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Enzimi iz hrane za bolje varenje

Human digestive system

U organizmu postoje dve kategorije enzima – metabolički i digestivni. Metabolički enzimi su intraćelijski (u ćeliji), značajni su za pravilnu izgradnju i funkcionisanje ćelija kao i za održavanje i obnovljanje organa, tkiva i krvi. Digestivni enzimi služe za varenje hrane do najsitnijih delova kako bi se pravilno i lako apsorbovale hranljive materije.

Uloga enzima za varenje

Značaj probavnih enzima nalazi se u činjenici da ljudsko telo ne može da apsorbuje hranljive materije koje se nalaze u hrani, bez adekvatnih enzima koji cepaju hranu na sitnije delove. Digestivni enzimi se klasifikuju na osnovu njihovih ciljnih supstrata, tri glavna su:

Proteaze– koje cepaju proteine do manjih peptida i amino kiselina.

Lipaze– koji cepaju masti do molekula sa tri masne kiselina i glicerolom.

Amilaze – za varenje ugljenih hidrata.

Pošto se hrana svari i pripremi za apsorpciju, preko sluzokože crevnog trakta ulazi u krvotok, transportuje se krvlju do mesta gde će hranljive materije biti iskorišćene.

Enzimi iz hrane

Pojedine namirnice sadrže enzime koji pospešuju varenje. Kada hrana sadrži dovoljne količine svojih enzima, probava može da počne već u ustima. Temeljno žvakanje hrane i mešanje sa pljuvačkom će aktivirati neke od enzima koji se nalaze u hrani. Međutim, istraživanja pokazuju da kada se kuva hrana, toplota uništava većinu enzima što umanjuje hranljive vrednosti. Ovaj deficit enzima je jedan od glavnih problema sa kojima se suočava današnje moderno društvo, čija se ishrana zasniva gotovo isključivo na kuvanju, brzoj ili prerađenoj hrani.

Rad dr Edvarda Hovell-a

Dr Edvard Hauel ceo svoj profesionalni život posvetio je proučavajući enzime. On je verovao da su ljudi rođeni sa ograničenim mogućnostima za proizvodnju enzima i da životni vek zavisi od toga koliko dobro je ovaj ” enzimski potencijal ” očuvan. On je verovao da kada jedemo hranu koje nema ili ima manju količinu sopstvenih enzima, naš organizam teže proizvodi sve enzime potrebne za varenje i apsorpciju.

Stvaranje i aktivnost enzima za varenje troši velike količine energije, a nedostatak enzima iz hrane smanjuje enzimsku aktivnost u ostalim organima. Na primer, tkiva poput mozga, srca, pluća, bubrega, jetre, mišića neće dobiti sve enzime koji su im potrebni za reparaciju i pravilan rad. Dr Hauel je verovao da ovo rezultira deficitom metaboličkih enzima, što je uzrok većine bolesti kao što su bolesti srca, maligne bolesti, dijabetes i drugih hroničnih zdravstvenih problema.

Enzimi i starenje

Kako starimo, naš organizam progresivno gubi sposobnost da proizvede enzime. U ranim fazama ovog procesa ne može se primetiti razlika, kako vreme prolazi, digestivni trakt polako kreće da ne toleriše određene namirnice koje su se ranije varile bez problema. Ova netolerancija može biti praćen osećajem zamora, alergijama i probavnim tegobama, kao što su gorušica, nadimanje, zatvor …

Enzimima bogata hrana koju treba uključiti u ishranu:

 • papaja je bogat izvor proteolitičkih enzima kao što je papain, koji može mnogo da pomogne u procesu varenja. Papain se smatra jednim od najefikasnijih u varenju meso i drugih proteina, i to radi raskidanjem peptidnih veza kompleksnih proteina , i rastavljenjem proteina na aminokiseline koje mogu da se iskoriste za rast i obnovu tela. Papaja je bogata i prirodnim šećerima, stoga se preporučuje da se jede samostalno ( ne sa životinjskim proteinima),  15-30 minuta pre obroka
 • ananas – bromelain je kompleksna mešavina supstanci koje se može izdvojiti iz ploda ananasa. Među desetinama komponenti za koje se zna da postoje u sirovom ekstraktu ovog voće, najbolje proučene komponente su proteinski enzimi – cistein proteinazame. Kako istraživanja pokazuju, oni takođe pomažu kod inflamacije tkiva, pojačane koagulacije krvi i pojedine vrsti tumorskih tkiva. Kao i papaja, ananas je takođe bogat prirodnim šećerima, poželjno ga je konzumirati samostalno, 15-30 minuta pre obroka
 • dinje
 • mango
 • kivi
 • grožđe
 • avokado
 • med
 • mlečni proizvodi
 • kefir
 • sok pšenične trave
 • kokosova voda
 • jedite hranu bogatu sirovim namirnicama
 • fermentisano povrće je odličan izvor mnogih hranljivih sastojaka, uključujući i aktivne enzime (pod uslovom da nije pasterizovano na bilo koji drugi način). Takođe ima korisnih probiotika, što čini izuzetnu kombinaciju za efikasno varenje. Fermentisano povrće može se jesti samo, ali idu sjajno i uz svaki obrok
 • pčelinji polen se često smatra jednom od najkompletnijih namirnica prirode. Sadrži gotovo sve hranljive materije potrebne za pravilno funkcionisanje organizma i ima veliki spektar korisnih enzima uključujući amilaze, katalaze, citohroma, dehidrogenaze, diastaze, pektaze i fosfataze.

Primed svež polen

Primed prirodne preparate na bazi polena  i polen, u sušenom i sirovom obliku, možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida, lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073