PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Deset saveta za lečenje psorijaze

Iako vaš veliki trud, kao ni ništa drugo neće izlečiti psorijazu, ove mere vam mogu pomoći da smanjite nastajanje promena i ublažite osećaj oštećene kože.
1. Dnevne kupke
Kupanje u toku dana može smanjiti ljuspanje kože i smiriti upaljenu kožu. U kupku dodajte ulje za kupanje, soli za kupanje ili soli iz mrtvog nora i kupajte se oko 15 min. Nikada ne koristiti prevruću vodu za kupku, već mlaku i nikada ne koristite jake sapune, već one blage, prirodne sa dodatkom ulja i biljnih masnoća.
2. Upotrebljavajte losion za telo
Nakon kupanja, dok je vaša koža još uvek vlažna obilno je natrljajte masnijim losionom ili mlekom za telo. Ako imate izuzetno suvu kožu, bolje je koristiti čista, prirodna ulja, koja se duže zadržavaju na površini kože i sprečavaju isparavanje vode sa nje. U toku hladnog i suvog vremena, mažite kožu losionima i nekoliko puta dnevno.
3. Prekrijte zahvaćene zone tokom noći.
Pokrivanje obolelih područja može da umanji crvenilo i perutanje. Prvo, nanesite sredstvo za negu (losion, mleko, ulje) na zahvaćeno područje, a zatim ga umotajte plastičnom folijom u toku noći. Ujutru skinite foliju i operite mesto blagim sredstvom za pranje kože.
4.Izlažite kožu blagim sunčevim zracima.
Mala količina sunčevih zraka može znatno da poboljša promene na koži. Preterano izlaganje sunčevoj svetlosti može da izazove nastajanje novih ili pogorša postojeće promene i da poveća rizik od raka kože. Ako se sunčate neka to bude kraće i češće, otprilike tri do četiri puta nedeljno. Vodite računa o tome koliko i kada ste bili na suncu, da bi izbegli preterivanje i očuvali zdravlje kože. Obavezno koristite  losion za sunčanje, sa minimum  zaštitnim faktorom 15.
5. Koristite medicinske kreme i masti.
Redovno koristite medicinske masti koje sadrže u sebi, hidrokortizon i salicilnu kiselinu, da biste smanjili svrab i perutanje. Ako imate psorijazu na koži glave, probajte da koristite šampone koji sadrže u sebi katran.
6. Izbegavajte okidače psorijaze.
Ako je moguće, saznajte koji su to okidači koji izazivaju ili pogoršavaju psorijazu kod vas i preduzmite korake za njihovo izbegavanje. Stres, pušenje, povrede, preterano sunčanje pogoršavaju psorijazu.
7. Izbegavajte alkohol.
Konzumacija alkohola može da smanji efekat lečenja psorijaze.
8.Hranite se zdravo.
Iako ne postoje dokazi da određena hrana pogoršava ili poboljšava psorijazu, bitno je da se zdravo hranite, iz razloga što imate hroničnu bolest. Zdrava ishrana podrazumeva voće i povrće svih boja i žitarice celog zrna. Ako jedete meso bolje jedite male količine belog, živinskog mesa ili još bolje ribu. Ako primetite da određena hrana pogoršava stanje, izbacite je neko vreme i pratite šta se dešava.
9.Alternativna medicina.
Alternativna medicina pomaže u olakšavanju simptoma psorijaze i uključuje specijalnu ishranu, lekovite biljke, suplemente i prirodne kreme. Sledeća sredstva alternativne medicine, pored toga što su bezbedna za upotrebu obolelim od psorijaze donose olakšanje.
-Aloe vera smanjuje crvenilo, svrab, perutanje. Ovaj ekstrat iz listova biljke aloe vere morate koristiti i par meseci da bi se video njegov  pozitivan  efekat.
-Riblje ulje. Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja smanjuju upalu koja se javlja kod psorijaze.
-Kokosovo ulje izvanredno vlaži kožu, hrani i štiti kožu od sušenja i pucanja. Potpuno je prirodno, bez veštačkih dodataka za razliku od svih drugih komercijalnih krema.

10.Unimel krema je pravi melem za kožu. Prirodna, bez kortikosteroida, mogu je koristiti i bebe,deca, trudnice. Daje povoljne rezultate kod mnogih kožnih bolesti: ekcema, psorijaze, keratoza, rana od ležanja, uklanja čak i manja masna tkiva. Ova krema sadrži kombinaciju od 13 biljaka širokog spektra delovanja, bez neželjenih efekata.

Unimel kremu možete kupiti u Primed Biljnoj apoteci i Primed biošopovima.

Telefon za informacije 0113912431, 0113288948, 0112168073.