PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako prirodnim putem olakšati tegobe kod bronhiektazija

Bronhiektazije predstavljaju oboljenje koje se karakteriše proširenjem lumena bronhija srednjeg dijametra i destrukcijom elastičnih i mišićnih elemenata njihovog zida. U mehanizmu nastanka bronhiektazija, najčešće su u pitanju dva činioca:

  • infekcija – pneumonija, pertussis, tuberkuloza.
  • bronhijalna opstrukcija , koja nastaje kao posledica  tumora, stranog tela ili nekog patološkog procesom koji vrši spoljnu kompresiju na bronhije.

Kako infekcija i bronhijalna opstrukcija ne dovode u svim slučajevima do uočljivog stepena bronhiektazija, to se pretpostavlja da neki endogeni, još uvek nepoznati faktori igraju ulogu u mehanizmu njihovog nastanka.

Kliničke karakteristike i tok bolesti

Osnovni simptom je kašalj sa obilnim iskašljavanjem, najčešće gnojnog  ispljuvka,  koji  ponekad zaudara. Bolesnici najviše iskašljavaju ujutru ili pri specijalnim položajima tela.

Povremena temperatura, opšta slabost, bol u grudima, označavaju pogoršanje infekcije, odnosno bronhopneumonije, koje zahvataju okolni plućni parenhim.

Izbacivanje krvi je čest simptom bronhiektazija, dok su obilnija krvarenja retka. Ona se često pojavljuju u tzv. suvom tipu obolenja, gde se tek nakon nekoliko godina pojavljuje i iskašljavanje.

Urođene bronhiektazije takođe mogu biti bez iskašljavanja a često su praćene I izbacivanjem krvi.

Nalaz maljičastih prstiju ( nokatna ploča oblika sahatnog stakla), češće se viđa u slučajevima gde je boleset dugotrajna i praćena obilnijom gnojnom ekspektoracijom. Ovo je reverzibilna promena i iščezava posle hirurškog otklanjanja bronhiektazija.

Opšte stanje bolesnika (uhranjenost, fizička kondicija) su dosta dugo nepromenjeni, naročito ako je količina ispljuvka manja i ako se radi o lokalizovanim bronhiektazijama koje zahvataju manji segment pluća.

U težim slučajevima, kada bolest zahvata veće  delove pluća, kada je praćena obilnijim gnojnim iskašljavanjem, i u kasnijoj fazi bolesti, ispoljavaju se znaci opšteg propadanja bolesnika, čak i kaheksija, dispnea i cijanoza koje su više posledica prateće fibroze i emfizema pluća a ne samih bronhiektazija.

Obostrane i široko rasprostranjene bronhiektazije češće i brže dovode do slabosti srca I pluća.

Najvažnije komplikacije su: česte bronhopneumonije, ređe apsces pluća, empijem pleure, obilna krvarenja su retka, apsces mozga takođe danas redak.

Terapija je najčešće hirurška, ako su bronhiektazije lokalizovane na jednom režnju pluća, jer je na taj način omogućeno odstranjivanje. Ako to nije slučaj onda se mora omogućiti poboljšanje izbacivanja bronhijalnog sekreta, kako bi se sprečile moguće infekcije. U tom periodu potrebno je mirovanje pacijenta, upotreba antibiotika I sredstava koji mogu pospešiti drenažu bronhijalnog sekreta. Potrebno je i češće raditi bakteriološki nalaz ispljuvka pacijeta, kako bi se lakše odredio antibiotik koji će se davati pacijentu.

Prirodna pomoć kod tegoba sa disanjem koje nastaju kao posledica bronhiektazija je PRIMED 2 DISI LAKO. Ovaj prirodni preparat napravljen je na bazi kristalizovanog lipovog meda i prirodnog kalcijuma.. Njegovu osnovnu komponentu čini lipov med koji je najkvalitetniji monoflorni med. Zbog svojih osobenosti ima blagotvoran uticaj kod svih tegoba disajnog trakta, ima izraženo antibakterijsko dejstvo koje dopunjuje terapiju antibioticima. Njegovo dejstvo upotpunjuje kalcijum iz prirodnih izvora, koji se lako apsorbuje zbog prisustva čistog, prirodnog meda, čija je iskoristljivost u organizmu velika, jer brzo dospeva do disajnih puteva, pročišćava ih I čini otpornijim na alergene i iritanse iz vazduha, koji pospešuju zapaljenje i dalje oštećenje bronhijalnog zida.

Ovaj prirodni preparat podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije i omogućava lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta. Delotvoran je kod suvog kašlja, oblaže sluznicu disajnih puteva i smiruje iritacije i upale.

Potpuno je prirodan I može se koristiti kao dodatak standardnoj terapiji bronhiektazija. Uzima se jedna do dve kafene kasicice dnevno, u zavisnosti od tezine tegoba, pola sata pre ili dva sata nakon obroka. Kontaindikacija je alergija na med i pcelinje proizvode I primena u trudnoći. Treba biti oprezan i pri primeni kod dece mladje od tri godine zbog moguce alergije na med.

primed2dišilako

 

Prirodni preparat Primed 2 diši lako možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073.