PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kada treba preventivno uzimati preparate gvožđa

Poznato je da postoje određena fiziološka stanja, deficitarna ishrana ili vegeterijanstvo kada je potrebno dodavati gvožđe ili zbog povećanih potreba, ili neadekvatnog unosa gvožđa. Zatim, postoje i patofiziološka stanja u kojima postoji deficit u resorociji gvožđa ili povećan gubitak gvožđa, zbog čega je neophodno bolesnike zaštititi profilaktičkom primenom preparata gvožđa.

Male količine gvožđa se svakodnevno gube deskvamacijom intestinalnih ćelija, preko urina i žuči, kao i preko deskvamacije ćelija kože. Pravilnom ishranom u organizam se unosi dovoljna količina gvožđa, ali je procenat resorbovaog gvožđa manji i pre svega zavisi od potreba organizma za gvožđem (popunjenost depoa gvožđa), kao i od oblika u kom se gvožđe nalazi u hrani. Ukoliko ne postoje razlozi za lošu resorpciju, organsko gvožđe se veoma dobro resorbuje iz crvenih mesa, bogatih mioglobinom (jetra, srce), zatim iz žumanca, pa se adekvatnim unosom hrane zadovoljavaju potrebe organizma za gvožđem. Gvožđe poreklom iz namirnica biljnog porekla se slabije apsorbuje. Prisustvo vitamina C  u hrani popravlja resorpciju gvožđa biljnog porekla. Pored toga i meso na nedovoljno jasan način popravlja resorpciju biljnog gvožđa.

Naročitu sklonost ka razvoju anemije imaju osobe sa povećanim potrebama za gvožđem:

  • trudnice (naročito posle prvog trimestra trudnoće)
  • deca u periodu intenzivnog rasta (posle trećeg meseca života i nedonesena novorođenčad)
  • žene koje imaju obilna menstrualna krvarenja

Povećan gubitak gvožđa se javlja i kod osoba sa manifestnim ili dugotrajnim, nevidljivim golim okom tkz. okultnim krvarenjima iz digestivnog trakta, a kod žena i gubitkom preko uterusa.

Primena aspirina ili nesteroidnih antiinflamatornih lekova može da doprinese oštećenju sluznice digestivnog trakta sa povećanim gubitkom eritrocita i gvožđa.

Pored toga traume kao i opsežne hiruške procedure, koje dovode do velikog gubitka krvi, mogu izazvati deficit gvožđa.

Do nedostatka gvožđa u organizmu dolazi i kod:

  • neadekvatne ishrane (vegetarijanci)
  •  nedovoljnog unosa crvenih mesa
  • zbog problema sa resorpcijom gvožđa – malapsorpcija, totalna ili subtotalna gastrektomija
  • bolesnici na hemodijalizi

Sva ova stanja zahtevaju preventivnu upotrebu preparata gvožđa, koji će sprečiti nastanak anemije.

PRIMED 5 je prirodni dijetetski suplement na bazi kvalitetnog pčelinjeg meda i lekovitih trava. U svom sastavu ima koprivu koja je bogat izvor gvožđa. Zbog svog organskog sastava i kvalitetnih sastojaka ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju, omogućava da se prirodnim putem nadoknadi gvožđe, poveća nivo hemoglobina i porast crvenih krvnih zrnaca. U odnosu na kapsule i tablete procenat iskorišćenosti aktivnih sastojaka je i do 4 puta veći pa su i rezultati mnogo brže uočljivi.

Pošto je prirodnog  sastava i  ne sadrži: emulatore, konzervanse, kortikosteroide niti bilo koje druge veštačke sastojke, nema mogućnosti pojave kontraindikacija i neželjenih efekata. Na potpuno prirodan način podiže nivo gvožđa i hemoglobina u krvi.

Efikasno delovanje ovog preparata mogu potvrditi korisnici koji su u 95 % slučajeva imali poboljšanje krvne slike i povećanje nivoa gvožđa i hemoglobina.

Primed  5 feromed