PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hrana koja šteti kostima

Koštano-zglobni sistem omogućava kretanje čoveka u prostoru i pruža potporu svim organima i sistemima organizma. Da bi normalno funkcionisao, potrebno je da se u fazi rasta i razvoja obezbedi dovoljna količina kalcijuma, proteina i drugih nutrijenata. Međutim, ni nakon završenog rasta ne prestaje briga o kostima. Da bi one ostale jake i zdrave, moramo voditi računa o tome šta jedemo i u kojoj količini, kako bi se obezbedile hranljive materije koje održavaju zdravlje kostiju.

Kako postoje namirnice koje se preporučuju u ishrani kao “zdrave za kosti”, tako postoje I one koje se izbegavaju, zbog mogućeg negativnog uticaja.

 • Unos prekomerne količine soli. Što više soli jedemo, više kalcijuma se gubi iz organizma. Kalcijum je neophodan za izgradnju kostiju, tako da će smanjenje raspoložive količine kalcijuma u organizmu koje dugo traje, negativno uticati na zdravlje kostiju. Posebno se preporučuje izbegavanje slanih grickalica, slanih sireva i dr. Takođe, namirnice koje inače unosimo kao izvor kalcijuma ne bi trebalo soliti, radi bolje apsorpcije kalcijuma.
 • Alkohol, odnosno prekomerni unos alkohola može negativno da utiče i na kosti. Dugotrajna prekomerna upotreba alkohola može da remeti apsorpciju kalcijuma.
 • Gazirani i energetski napici, prema nekim istraživanjima takođe mogu da remete apsorpciju minerala. Ne preporučuje se prekomerna upotreba čaja i kafe u kombinaciji sa hranom koja sadrži kalcijum.
 • Kombinacija pšeničnih mekinja i mleka se ne preporučuje, zbog smanjene apsorpcije kalcijuma. Ukoliko koristite pšenične ili neke druge mekinje, napravite razmak bar 2h od uzimanja suplementa ili hrane bogate kalcijumom.
 • Neuhranjenost, odnosno smanjen unos nutrijenata ima negativan uticaj na ceo organizam, bilo da se radi o restriktivnoj dijeti ili nekom drugom uzroku smanjenog unosa nutrijenata.
 • Pušenje. Cigarete ne spadaju u hranu, ali neizostavno je pomenuti štetno delovanje duvanskog dima u svakoj prilici. Pored svih ostalih negativnih efekata, duvanski dim negativno deluje i na zdravlje kostiju. Primećeno je da kod pušača lakše nastaju prelomi, a period oporavka je produžen.
 • Pored hrane, i neki lekovi mogu da stupe u interakciju sa suplementima kalcijuma i remete apsorpciju. Ukoliko pijete lekove, konsultujte vašeg lekara o međusobnom uticaju lekova i suplemenata.

Od prirodnih preparata koji se preporučuju zbog pozitivnog delovanja na koštano-zglobni sistem, posebno preporučujemo upotrebu PRIMED 3 preparata.

PRIMED 3 je prirodan preparat na bazi meda, minerala, medicinskih gljiva i kurkume.

PRIMED 3 se preporučuje kod:

 • Osteopenije
 • Osteoporoze
 • Reumatskog i drugih oblika artritisa
 • Povećane potrebe za kalcijumom.

PORUČITE PRIMED 3: https://iskustva.primed.rs/primed-3/