PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Čuvajte svoje bubrege

Bubrezi imaju veoma važnu ulogu u oslobađanju organizma od štetnih materija unetih hranom ili stvorenih u metaboličkim procesima. Bubrezi ovu ulogu ostvaruju proizvodnjom i eliminacijom urina. Količina urina proizvedena i eliminisana u toku dana zavisi od ishrane, količine unete tečnosti, starosti i zdravstvenog stanja osobe.

 • Izbegavajte prekomerno uzimanje lekova bez potrebe. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) kao što su ibuprofen, naproksen i dr. predstavljaju najčešće upotrebljavane lekove, uglavnom bez lekarskog naloga. Ovi lekovi mogu, ukoliko se koriste često i u visokim dozama da dovedu do oštećenja bubrega. Zato, koristite ih samo kada je to neophodno, i u preporučenim dozama.
 • Antibiotici takođe mogu negativno da deluju na bubrege. Veoma često se koriste i bez potrebe (kod npr. virusnih infekcija), tako da je veoma važno raditi na edukaciji stanovništva o značaju pravilno propisane terapije i uzimanja antibiotika samo ukoliko je to zaista neophodno.
 • Suplementi poslednjih godina postaju sve popularniji u opštoj upotrebi. Međutim, čak i kada se radi o prirodnim preparatima i suplementima, birajte pažljivo i umereno. Redovna, raznovrsna i zdrava ishrana na prvom mestu bi trebalo da obezbedi unos potrebnih nutrijenata. Jedino ukoliko je nemoguće putem hrane da se unesu svi potrebni nutrijenti, savetuje se uzimanje suplemenata. Prirodno ne znači uvek i potpuno bezbedno u svim količinama, zato, ukoliko koristite suplemente, pridržavajte se preporučenog načina doziranja, kako bi izbegli moguće neželjene efekte.
 • Zdrava hrana, redovni obroci i pravilan izbor namirnica bi trebalo da budu osnovni izbor svakog pojedinca. U bubrezima se obavlja filtracija krvi i eliminacija toksina i drugih štetnih materija. Ukoliko su bubrezi često izloženi visokim koncentracijama toksina, vremenom će doći do oštećenja.
 • Unos dovoljne količine tečnosti je takođe veoma važan za zdrave bubrege.
 • Smanjite unos soli. Upotreba prekomerne količine soli dovodi do zadržavanja vode i povezana je sa povećanjem pritiska, koji je jedan od čestih uzroka oštećenja bubrega.
 • Redovna fizička aktivnost je veoma važna za zdravlje celog organizma, pa tako i za bubrege. Ukoliko niste nikada vežbali, ili ste napravili dužu pauzu, počnite umereno, postepeno, jer i prekomerna fizička aktivnost može da optereti bubrege i izazove oštećenja.
 • Smanjite unos alkohola. Povremeno uzimanje čašice alkoholnog pića je preporučljivo, ali prekomerna hronična upotreba alkohola može da ostavi negativne posledice i na ćelije bubrega.
 • Pušenje je neizostavni deo svake liste faktora rizika za bilo koju bolest. Pa tako, prestanak pušenja može da bude preporuka u prevenciji bilo koje bolesti. Duvanski dim sadrži neverovatno veliki broj štetnih materija od kojih se značajan broj izlučuje urinom.

Cordyceps sinensis je jedna od medicinskih gljiva koja se posebno preporučuje osobama koje imaju povećan rizik za nastanak bolesti bubrega.

Cordyceps ima povoljno dejstvo na poboljšanje imunološkog odgovora i ispoljava antioksidativno delovanje. Različitim istraživanjima pokazano je i zaštitno dejstvo na ćelije bubrega i smanjenje rizika za razvoj oštećenja u slučaju izloženosti toksinima.

PRIMED 13 KORDICEPS JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA I MEDICINSKE GLJIVE KORDICEPS.

PRIMED 13 KORDICEPS se preporučuje kod:

 • oslabljenog imuniteta
 • bolesti srca i krvnih sudova
 • bolesti jetre, pluća, bubrega i drugih vitalnih organa
 • u prevenciji i tretmanu malignih bolesti