PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Tipovi artritisa

Artritis označava stanje u kome dolazi do razvoja zapaljenskog procesa na nivou zglobova. Postoji veoma veliki broj tipova artritisa (preko 100 tipova). Razlikuju se artritisi u kojima dolazi do postepenog trošenja i propadanja hrskavice koja oblaže zglobne površine (kao što je osteoartritis), zatim, tipovi kod kojih dolazi do poremećaja imunološkog odgovora i autoimune reakcije (reumatski oblik artritisa), kao i infektivni artritisi, uzrokovani različitim mikroorganizmima.

  • Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova. Predstavlja najčešći oblik artritisa. Gotovo da nema osobe u starijoj populaciji koja se nije požalila na bol u kolenima ili kukovima, ili otežano pokretanje. Tipično postoji jutarnja ukočenost, koja kasnije u toku dana, kako se osoba više pokreće, postepeno smanjuje.
  • Reumatski artritis uzrokovan je autoimunom reakcijom koja se odvija unutar zglobova. Dovodi do oticanja, bola i otežane pokretljivosti. Kod uznapredovalih oblika, postepeno se razvijaju deformiteti zglobova koji se najpre vide na malim zglobovima šaka.
  • Psorijazni artritis je jedna od ređih manifestacija do koje može da dođe kod osoba koje imaju psorijazu. Najčešće zahvata periferne zglobove, ali nekada može da se razvije i na kičmenom stubu.
  • Ankilozirajući spondilitis je hronična, progresivna zapaljenska bolest zglobova. Uglavnom se prvo razvija na krsno-bedrenom zglobu, a zatim postepeno dolazi do širenja na zglobove i ligamente duž kičmenog stuba. U odmakloj fazi dovodi do nemogućnosti pokretanja zglobova u bilo kom pravcu. Češće se javlja kod muškaraca, a obično polinje u mlađem dobu (pre tridesete godine starosti)
  • Reaktivni artritis (naziva se i Reiterov sindrom) nastaje uglavnom posle neke urogenitalne ili srevne infekcije. Karakteriše ga pojava nesimetričnog artritisa donjih ekstremiteta, promene na oku (konjuktivitis, uveitis) i promene na koži i sluzokoži. Uglavnom spontano prolazi, ali se u nekim slučajevima može ponavljati.
  • Infektivni artritis, kao što se naslućuje iz naziva uzrokovan je infektivnim agensima (bakterije, virusi, gljivice). Najčešće se razvija na jednom zglobu, ređe zahvata veći broj zglobova. Praćen je crvenilom, otokom, bolom, ograničenim i bolnim pokretima. Može da postoji i poremećaj opšteg stanja sa povišenom telesnom temperaturom. Najčešći uzročnici infektivnog artritisa su stafilokoke, hemofilus influence, nekada i E.coli, gonokok, pseudomonas i druge.

Lečenje artritisa zavisi od uzročnika. Neki od artritisa prolaze spontano i bez lečenja, ne ostavljajući posledice. Drugi oblici, kao što je ankilozirajući spondilitis, reumatski artritis i dr. su hronični I progresivni, a za njih do sada nije pronađen lek koji će dovesti do izlečenja.

Lekovi koji se koriste u tretmanu artritisa imaju za cilj da smanje upalu, prekomernu imunološku reakciju, bol i druge simptome.

Od prirodnih preparata koji mogu da pomognu u tretmanu artritisa povoljno dejstvo ispoljava PRIMED 3 preparat.

PRIMED 3 je prirodan preparat na bazi meda, minerala, kurkume i medicinskih gljiva rejši i šitake. Aktivni sastojci preparata povoljno deluju na smanjenje zapaljenske reakcije i mogu da doprinesu uklanjaju simptoma upale zglobova. Preporučuje se i za nadoknadu kalcijuma kod osoba sa osteopenijom i osteoporozom.

PORUČITE PRIMED 3: https://iskustva.primed.rs/primed-3/