PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zbog čega vam je slaba cirkulacija?

kardiologProces ateroskleroze je fiziološki ,to je normalan i uobičajeni proces starenja krvnih sudova, ali na njegovu brzinu utiču brojni faktori rizika. Faktori rizika se dele na one na koje ne možemo da utičemo, kao što su pol, godine života i porodična istorija bolesti. Međutim, postoje i faktori na koje možemo uticati.
Pušenje cigareta– nikotin dovodi do sužavanja krvnih sudova.
Gojaznost- jednostavnim izračunavanjem indeksa telesne težine (BMI=TTkg/TVcm2) može se utvrditi kada je potreban restriktivni tip ishrane (BMI iznad 25 kg/m2 predstavlja povećanu uhranjenost). Veoma je važno imati u vidu posebno opasan, abdominalni tip gojaznosti. Naime, merenjem obima struka možemo utvrditi da li postoji povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dozvoljeni obim struka kod muškaraca je, zavisno od etičke pripadnosti, od 102 do 94cm, a kod žena od 88 do 80. Odnos obima struka i kukova treba da bude manji od 0,8.
Nedovoljna fizička aktivnost-preporučuje se 30 minuta lake do umerene fizičke aktivnosti svakodnevno, ili kumulativno vežbanje tri puta po deset minuta u toku dana (hod brzinom 3-4 km/h, sobni bicikl, sporo plivanje, lagani plesovi, tenis, lagano veslanje). Statičke vežbe ili vežbe snage se preporučuju zdravim osobama sa osam do deset ponavljanja.
Povišen krvni pritisak-postoji ukoliko se u dva merenja u odvojenim vremenskim intervalima nađu vrednosti pritiska veće od 140/90 mmHg. Kod osoba mlađih od 50 godina veoma je važna visina dijastolnog ili “donjeg” pritiska. Na povišen pritisak mogu da ukažu glavobolja, poremećaji vida, zamor, bol u grudima, učestalo noćno mokrenje, lako zamaranje, preterana pospanost, nesanica i košmarni snovi. Potrebno je redovno kontrolisati pritisak, isključiti so iz ishrane, ne konzumirati mineralnu vodu umesto obične jer ona sadrži više natrijuma nego što je organizmu potrebno. Proverite sastav vode koju pijete i uvek izaberite onu sa manje natrijuma.
Povišene vrednosti holesterola i triglicerida-lečenje povišenih vrednosti holesterola se posebno preporučuje osobama kod kojih je znatno povišen rizik od nekog značajnog vaskularnog događaja. Potrebna je i kontrola vrednosti triglicerida u krvi, posebno kod osoba kod kojih postoji više faktora rizika.
Šećerna bolest- kontrolišite redovno vrednosti glikemije u krvi i urinu. Oscilacije u toku dana treba da bidu što manje.
Upotreba alkohola-male doze alkohola imaju zaštitno dejstvo na srce i krvne, pa su dozvoljena do tri pića dnevno.
Konzumiranje kafe-jednu do dve šoljice dnevno smanjuju rizik od nastanka dijabetesa i aterosklerotske bolesti.
osmicaPrimed 8 feroplis je prirodan preparat koji predstavlja kombinaciju propolisa i koprive, u alkoholnom rastvoru. Propolis i kopriva ispoljavaju sinergično dejstvo na postepeno topljenje plaka sa zidova krvnih sudova i na taj način omogućavaju bolju cirkulaciju kako u glavnim venama i arterijama tako i u perifernim krvnim sudovima.
Preporučuje se za:

  • smanjivanje triglicerida u krvi
  • smanjivanje holesterola u krvi
  • poboljšanje cirkulacije.