PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Mislite na jetru na vreme!

jetrena funkcijaJetra je najveći unutrašnji organ u ljudskom telu, a malo ko brine o njoj dok se ne razboli. Kroz nju svakoga minuta prođe oko 30% ukupne količine krvi iz tela. Šta god da popijemo ili pojedemo, mora proći kroz nju, pa tako i nezdrave, industrijski prerađene namirnice i alkohol, koji se smatra njenim najvećim neprijateljem. U jetri završavaju brojni toksini, koje ona transformiše u bezopasne materije. Pomaže da se unište stara bela i crvena krvna zrnca, koja nam više nisu potrebna, ali i pojedine bakterije koje se nađu u krvi.
Najbolja saveznica imuniteta!
Jetra čini da štetne materije budu bezbednije po naše zdravlje, u njoj se skladište preko potrebni nutritijenti, poput gvožđa i bakra, vitamina A, B12, D, E i K kao i korisnih šećera, koji se izlučuju u krv da bi nam obezbedili neophodnu energiju čim nivo glukoze padne ispod optimalnih vrednosti. Jetra je ta koja proizvodi enzime i proteine važne za normalno funkcionisanje našeg tela, ali i jedna od glavnih saveznica imunosistema u borbi sa različitim infekcijama. Zadužena je i za lučenje žuči, bez koje bi varenje masne i teške hrane bilo nezamislivo. O svom zdravlju brinete onoliko koliko vodite računa o zdravlju jetre.
Neophodna fizička aktivnost
Gojaznost može često biti uzrok masne jetre. Ukoliko se masna jetra ne otkrije i ne leči na vreme može da preraste u cirozu, stadijum kada se oštećenja na jetri ne mogu sanirati. Naime, ožiljci koji se tada javljaju na njoj otežavaju protok krvi kroz nju, sprečavajući je tako da normalno obavlja svoje funkcije. To znači da jetra nije neuništiva, uprkos tome što se može regenerisati čak i kada je veoma oštećena. Pored fizičke aktivnosti, umerenost u jelu, ali i piću veoma je bitna. Izbegavati unos prerađene, masne hrane, kao i alkohola. Muškarci mogu da popiju kriglu piva dnevno, dok bi za žene čaša vina dnevno trebala da bude bezopasna. Veće količine alkohola mogu da ozbiljno ugroze rad jetre i da dovedu do ciroze, gde je jedini lek transplantacija.
Budite oprezni sa lekovima.
Mada jetra uspeva da neutrališe neke toksične materije iz lekova, neki medikamenti je u velikim količinama, mogu ozbiljno oštetiti. Tu prvenstveno spadaju pojedini analgetici, koji se u apotekama mogu kupiti bez lekarskog recepta, pa mnogi ljudi nesmotreno sami sebi povećavaju dozu. Vakcinacijom protiv hepatitisa B, oboljenja koje nepovratno oštećuje funkciju jetre možete sačuvati njeno zdravlje. Vakcinacijom se u organizam ubacuje antigen virusa, na koji se onda stvaraju antitela. Ukoliko jetra oboli , prvi simptomi se javljaju onda kada je malo toga moguće uraditi, pa je veoma važno shvatiti značaj prevencije, bilo da je reč o hepatitisu, masnoj jetri, cirozi, na čiji nastanak mogu uticati i genetske predispozicije, blokirani žučni putevi, infekcije i prezasićenost organizma gvožđem ili bakrom.
primed13fortePrimed 13 Forte je 100% prirodni preparat na bazi meda i medicinske gljive kordiceps čija se upotreba preporučuje kod infektivnih i toksičnih oštećenja jetre. Kordiceps ima izraženo antioksidativno dejstvo, čime štiti ćelije jetre od raznih toksičnih oštećenja. Kordiceps povoljno utiče na zaštitu i obnovu ćelija jetre u toku i nakon različitih bolesti.