PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zbog čega nastaje masna jetra

masna jetra

Određena količina masti u jetri se smatra potpuno normalnim stanjem. Ako sadržaj masti prelazi 5-10% više od ukupne težine jetre postoji velika mogućnost da se razvilo oboljenje poput alkoholne bolesti jetre ili nealkoholne bolesti masne jetre. Ove bolesti nose sa sobom niz teških komplikacija.

Alkoholna bolest jetre

Postoji nekoliko faktora koji uslovljavaju i doprimose nastanku alkoholne bolesti jetre (ABJ):

Količina alkohola: masna jetra se razvija zbog konzumiranja umerenih do velikih količina alkohola u dužem vremenskom periodu ili kao posledica teških pijanstava u kraćem vremenskom razmaku (koja izaziva akutni ABJ) .

Genetski faktor : ABJ se može naslediti od roditelja na izvestan način. Količina alkohola koja se toleriše ili stvara probleme zavisi od naslednih faktora. Pored toga, postoji genetska predodređenost za enzime jetre koji su odgovorni za metabolizam ili razgradnju alkohola u našem telu.

Hepatitis C infekcija: HCV infekcija može dovesti do zapaljenja jetre i posledično ABJ kao komplikaciju u nekim slučajevima.

Hemohromatoza : predstavlja nakupljanje gvožđa u tkivima. ABJ.

Gojaznost : Ovo je problem koji ima svoj doprinos u nastanku raznih bolesti, kao i za ABJ.

Masna jetra nealkoholnog porekla

Ovo je jedan od najčešćih uzroka hroničnih problema sa jetrom. Ukoliko osoba ima tendenciju za akumulaciju masti u jetri, to dovodi do masne jetre. To nije normalno stanje , ali nema razloga za brigu ukoliko ne postoji inflamacija ili ozleda tkiva jetre zbog ovog stanja.

Postoje i promene na jetri  veoma sličane masnoj jetre, poznato je kao nealkoholni steatohepatitis. Interesantna činjenica je da to pogađa pojedince koji piju manje količine ili apsolutno ne konzumiraju alkohol. Komplikacije ovih promena mogu da izazovu nepopravljivu štetu jetri. Jedna od komplikacija je ciroza jetre tokom koje ćelije jetre rastu u dimenzijama i zamenjuje ih ožiljno tkivo u periodu od nekoliko meseci. Druge komplikacije povezane sa nealkoholnim steatohepatisom su karcinom jetre i insuficijencija jetre.

Nedavne studije i istraživanja su otkrila zapanjujuće činjenice da ove promene na jetri mogu povećati šanse za srčane bolesti kod dece koja su gojazna i samu gojaznost.

Šta izaziva nealkoholne promene masne jetre

Tačan uzrok nealkoholnih promena masne jetre i dalje je nedovoljno poznat. Postoje neki dokazi koji pokazuju da postoji genetski uticaj u pojedinim porodicama. Sredovečne i gojazne osobe su sklonije razvoju ove bolesti. Visok holesterol i dijabetes su uobičajeni simptomi kod ljudi sa masnom jetrom.

Masna jetra može da nastane kao posledica više drugih razloga, kao što su:

  • Određeni lekovi
  • Virusni hepatitis kao što je hepatitis C
  • Autoimune bolesti jetre ili nasledni problemi sa jetrom
  • Nezdrav gubitak težine  ubrzanim putem
  • Nepravilna ishrana

Novija istraživanja pokazuju da mikroflora tankog creva ima veliku ulogu u nastanku i napredovanju ovih promena na jetri. Razmnožavanje bakterija može da izazove određene promene u crevima i posledično uzrokuje i  određene promene u jetri.

Ne postoji tretman koji je propisan za lečenje masne jetre. Ali određene mere se mogu preduzeti da se smanji i spreči dalje nakupljanje masnoća u jetri:

  • Smanjiti unišenje masne hrane
  • Balansirana ishrana
  • Fizička aktivnost
  • Održavati težinu, ne dodavati i ne gubiti naglo na težini

Kao efikasno prirodno sredstvo u  tretmanu masne jetre preporučuje se Primed 13 sa kordicepsomPrimed Kordiceps prah. Aktivni sastojci kordicepsa imaju veliku sposobnost da utiču na regeneraciju jetrenih ćelija, zaštite jetreno tkivo od štetnih materija koje se obrađuju preko jetre i uspore dalje propadanje jetrenog tkiva. Deluje na viruse koji mogu biti uzročnici hepatitisa, snižava supstance u krvi i jetrenom tkivu koje utiču na razvoj ciroze i sprečava dalje napredovanje ciroze jetre. Poznati su i njeni efekti na regulaciju holesterola, te pomaže kod problema sa masnom jetrom.

Prirodne preparate Primed 13  i Primed Kordiceps prah  možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073

 

kordicepsPrimed 13