PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hepatitis A kod dece

hepatitis A kod dece

Hepatitis je medicinski termin koji opisuje upalu jetre. Postoji veliki broj uzroka hepatitisa. Jedan od osnovnih uzroka hepatitisa je HAV (hepatitis A virus).

Kako dete može da se zarazi ovim virusom?

Virus ulazi u ljudsko telo preko zagađenja hrane i vode. Inficirano  dete može biti još jedan izvor infekcije npr. preko inficirane stolice ili korišćenje istog toaleta sa zaraženom osobom. Zato roditelji moraju da pomognu svojoj deci da razviju naviku pranja ruku nakon korišćenja toaleta i pre obroka. HAV se lakše širi na mestima kao što su restorani ili obdaništa.

Koji su simptomi  hepatitisa A kod dece?

Obično je potrebno oko 2 nedelje nakon izlaganja da nastanu simptomi. Oninisu specifični, uglavnom se manifestuje kroz sledeće simptome:

 • Bol u stomaku- dete pokazuju na tegobe u gornjem desnom delu stomaka (gde se jetra nalazi)
 • Umor i letargija
 • Glavobolja
 • Bol u zglobovima i mišićima
 • Želučni simptomi poput neprijatnosti u želucu, proliv ili povraćanje
 • Žutica (postoji žuta prebojenost kože i beonjača, urin je takođe tamniji)
 • Svrab po celom telu
 • Groznica je umerena  i blaga

Kako lekar potvrđuje hepatitis infekciju?

Potrebno je postavliti određena pitanja kako bi zaključili da li je dete moglo biti izloženo HAV virusu. Krvne analize potvrđuju sumnju. Pored toga, testovi se sprovode da bi se saznalo da li jetra funkcioniše ispravno, ili je prošla kroz bilo koji stepen oštećenja.

Koji je tretman za hepatitis A?

Ne postoji specifičan lek ili terapija za hepatitis A. Virusna infekcija ima svoj tok. Glavni cilj je pružiti detetu simptomatično olakšanje. Dva najvažnija koraka su :

 • Prevencija dehidratacije – Detetu se obezbeđuje dovoljna količina tečnosti da ne bi došlo do dehidracije. Tečnosti može da bude voda, voćni sokovi i rastvori elektrolita.
 • Odmor – Detetu treba omogućiti da se dovoljno odmori. Ovako se omogućava organizmu samoizlečenje i kvalitetniji oporavak.

Sve vreme dok je dete bolesno, treba se konsultovati lekar pre upotrebe bilo kojih l lekova, jer jetra, koja je u ovom slučaju ugrožena, učestvuje u metabolizmu mnogih lekova.

Kako sprečiti širenje virusa?

Kada je dete inficirano, može da bude izvor zaraze i pre nego što se kod njega razviju simptomi. Mere predostrožnosti su:

 • Dete treba da ostane kod kuće, ne treba ići u obdanište ili u školu, tako se sprečava širenje infekcije.
 • Svi članovi porodice bi trebalo da se vakcinišu protiv virusnog hepatitisa. To je zaštita za one koji još nisu bili izloženi virusu. Ako dobijete vakcinu odmah nakon izlaganja virusu, stepen simptoma se takođe smanjuje. Bilo bi dobro da se članovi porodice vakcinišu i protiv hepatitisa B.

U nekim ekstremno retkim slučajevima hepatitisa A infekcije,kod obolelog deteta dolazi do insuficijencije jetre. Ako dete već pati od bilo koje vrste poremećaja jetre, hepatitis samo pogoršava stanje kod deteta. U ostalim slučajevima bolest prolazi bez komplikacija.

Lekari savetuju da roditelji moraju prati ruke deci sapunom i vodom kada deca dođu kući nakon igranja na otvorenom. Osim toga, nokti treba da budu što kraći kako ne bi bilo mesta za prljavštinu ili mikrobe pod noktima.

Prirodan preparat Primed 13 Kordiceps pomaže u jačanju imuniteta, borbu sa mikroorganizama i pospešuje regeneraciju jetre. Njegovo antivirusno dejstvo pospešuje borbu organizma sa virusom hepatitisa, dok njegovo hepatoprotektivno dejstvo omogućava bržu regeneraciju jetrenog tkiva, ublažava nastalu upalu i pomaže organizmu da lakše podnese tegobe kod hepatitisa i da se brže oporavi nakon bolesti.

Primed 13