PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Psorijazni artritis

psorijazni artritis

Psorijazni artritis je tip artritisa povezan sa hroničnim oboljenjem kože psorijazom. Psorijazni artritis obično se javlja kod ljudi između 30 i 50 godina, ali može početi i u detinjstvu. Muškarce i žene jednako pogađa psorijazni artritis. Postoji povećan rizik od razvoja psorijaznog artritisa, ako neko ima obolele roditelje ili braću i sestre. Važno je prepoznati znake i simptome psorijaznog artritisa kako bi lekar mogao da obavi fizički pregled i preporuči odgovarajući tretman.

Simptomi kod  psorijaznog artritisa se ispoljavaju u različitim oblicima i sa promenljivim intenzitetom. Simptomi se mogu čak menjati kod iste osobe tokom vremena. Simptomi psorijaznog artritisa mogu nastati bilo kada, rasplamsati se i jednostavno nestati. I kod blagih i ne – progresivnih  formi psorijaznog artritisa postoji stalna upala koja zahteva odgovarajući tretman kako bi se preveniralo oštećenja zglobova i invaliditet.

Psorijazni artritis spada u seronegativne juvenilne spondiloartropatije, što znači da je negativan za reumatoidni faktor i klasifikovan kao juvenilna spondiloartropatija. Laboratorijski testovi za psorijazni artritis oponašaju reumatoidni artritisi, ali reumatoidni faktor je obično negativan, dok je marker HLA – B27 pozitivan.

Uobičajeni, opšti simptomi povezani sa psorijaznim artritisom su:

 • Bol i oticanje u jednom ili više zglobova, često zglobovi kolena, stopala i prstiju
 • Bol u donjem delu  leđa
 • Ljuspaste ograničene ili rasute beličaste promene često na skalpu, laktovima, kolenima, donjem delu kičme
 • Punktacije na noktima
 • Umor
 • Jutarnja ukočenost zglobova
 • Tendinitis
 • Konjunktivitis

5 vrsti psorijaznog artritisa

Pet tipova ili oblika psorijaznog artritisa može da evoluira iz jednog u drugi oblik i mogu se preklapati:

Asimetrični psorijazni artritis

Postojanje psorijaznog artritisa se uglavnom prvi put primeti u ovoj fazi. Asimetrični psorijazni artritis pogađa nekoliko zglobova ekstremiteta nasumično.

Simetričan psorijazni artritis

Mnogo puta, asimetrični oblik na kraju evoluira u simetrični psorijaznii artritis. Karakteristična je  bol i otok zglobova na obe strane tela. Prsti na rukama i nogama se često pogođeni. Ovaj tip je najčešći oblik psorijaznog artritisa, 30-50 procenata pacijenata.

Pretežno distalni interfalangealni psorijazni artritis

Ovaj oblik uglavnom pogađa zglobove najbliže noktima na prstima ruku i nogu. Promene na noktima, rupičasta nokatna ploča, odvajanje nokatne ploče, degeneracije i druge mainfestacije na noktima su česte. Ostali zglobovi takođe mogu biti pogođeni. Ovaj tip psorijaznog artritisa se nalazi u 25 % slučajeva.

Artritis mutilans

Artritis mutilans je redak oblik ( 5 % svih slučajeva ), bolna i destruktivna vrsta psorijaznog artritisa. Karakteriše ga entezitis (zapaljenje tetiva i ligamenata u delu gde se pripajaju za kost ) i resorpcija terminalnih falangi.

Psorijazni spondilitis ili Aksilarni artritis

Ovaj oblik karakteriše sakroiliitis (zapaljenje predela karlice gde se sakrum pripaja za ilijačnu kost ) i spondilitis (zapaljenje jednog ili više pršljenova ) koji nastaju odvojeno ili zajedno. Pogađa između 30 i 35 % pacijenata.

Prema American College of Rheumatology, oko 15 procenata pacijenata sa psorijazom će razviti psorijatični artritis. Artritis se može razviti pre psorijaze kod nekih pacijenata.

Saveti :

 • Pratite simptome i potražiti savet od reumatolog .
 • Vodite dnevnik simptoma, da precizno možete  da prijavite značajne stvari  svom lekarom .
 • Redovno uzimajte terapiju.
 • Kvalitetan života je prioritet za pravilnu kontrolu bolesti.

Kombinacija imunomodulatornih i antiinflamatornih svojstava Reišija i Kordicepsa sugeriše potencijalnu primenu u lečenju autoimunih stanja poput reumatoidnog artritisa, psorijaze i psorijaznog artritisa. Prirodan preparat Primed 1 REKOPO na bazi kordicepsa, reišija i polena sadrži aktivne materije koje deluju na smirivanje upala i imunskih poremećaja pod čijim uticajem i nastaju oboljenja kao što je psorijaza i posledično psorijazni artritis.

primed-1-rekopo