PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zašto je dobro jesti polen?

polenPolen je dragocen prirodni proizvod sa mnogobrojnim korisnim dejstvima na organizam čoveka. Može se koristiti samostalno, ili naći kao sastojak različitih suplemenata, najčešće sa namenom za jačanje odbrambenih snaga organizma.
Polen sadrži veliki broj vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanasa.

Smatra se da polen pomaže u tretmanu sledećih poremećaja zdravlja:

  • Alergija i astma
  • Akne
  • Artritis
  • Ekcem
  • Povišen holesterol
  • Osteoporoza

Dodatno, polen utiče na povećanje energije, poboljšava mentalne aktivnosti i utiče na smanjenje apetita.

Nažalost, malo je kliničkih studija koje su vršene u cilju utvrđivanja dejstva polena kod ljudi. Ovde su navedeni neki od rezultata dostupnih studija:

Dejstvo na alergije
Smatra se da kada se polen unese oralno, može doći do postepene desenzibilizacije organizma. To znači da može doći do olakšanja tegoba koje prate reakcije preosetljivosti kao što je polenska kijavica. Obzirom na to da još uvek nema sigurnih podataka o ovom dejstvu polena, pre upotrebe obavezno konsultujte Vašeg lekara.

Antioksidativno dejstvo
Aktivni sastojci polena ispoljavaju snažno antioksidantno dejstvo. Antioksidanti smanjuju mogućnost oštećenja zdravih ćelija pod uticajem slobodnih radikala.

Osteoporoza
Istraživanja na životinjama pokazuju obećavajuće rezultate u tretmanu smanjenje gustine kostiju. Polen može uticati na povećanje kalcijuma i fosfata u kostima, čime se usporava nastanak osteoporoze.

Mere opreza

Polen je jedan od poznatih alergena. Ukoliko ste do sada ispoljili neki od oblika preosetljivosti na polen, nemojte koristiti čist polen ili preparate koji sadrže polen bez prethodne konsultacije sa Vašim lekarom.