PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zatvor- kada je vreme da se zabrinete?

opstipationZatvor ili opstipacija podrazumeva neredovno pražnjenje stolice koja je u tom slučaju tvrda, i može biti praćena bolom i neugodnošću. Smatra se da je normalna učestalost pražnjenja jednom u toku dana, ili jednom u 2-3 dana.

Osobe koje imaju problem sa opstipacijom, nekada, u pokušaju da sami reše problem posegnu za agresivnim sredstvima bilo biljnog porekla ili farmaceutskih lekova, kako bi postigli svakodnevno pražnjenje. Ovo se nikako ne savetuje, zato što nasilnim ubrzavanjem pokreta creva može doći do nadražaja i oštećenja sluzokože creva, sa posledičnim smanjenjem apsorpcije vitamina, minerala i drugih nutrijenata iz unetih hranom. Ukoliko ste zabrinuti zbog opstipacije, konsultujte Vašeg lekara.

Najčešće, osptipacija je uzrokovana nedovoljnim unosom biljnih vlakana. Dodavanje 1-2 kašičice lanenog semena u obrok ili jogurt, korišćenje celog zrna žitarice umesto oljuštenog i odgrovarajući dnevni unos vode, najčešće je dovoljno za uspostavljanje redovnog pražnjenja stolice.

Ajurvedski preparat trifala čurna je kombinacija indijskih biljaka sa dugotrajnom tradicionalnom upotrebom u indijskoj narodnoj medicini. Može se koristiti u dužem vremenskom periodu bez opasnosti od navikavanja na preparat, a takođe, ima povoljno dejstvo i na detoksikaciju organizma. Ne preporučje se trudnicama i dojiljama, kao ni osobama sa hroničnim bolestima jetre i bubrega.

Ukoliko povećan unos vlakana i vode ne dovede do poboljšanja, moguće je da postoji problem u lučenju žuči koja utiče na tvrdoću stolice. Artičoka može poboljšati lučenje žuči, ali pre upotrebe je najbolje zatražiti savet lekara.

PRIMED 14 Coprinus je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus. Pomaže varenje i održavanje normalne peristaltike creva. Povoljno deluje i kod prisustva hemoroida.

Opstipacija se može razviti i zbog:

  • nedostatka magnezijuma
  • diabetesa
  • hipotireoidizma
  • Parkinsonove bolesti
  • multiple skleroze
  • skleroderme
  • karcinoma kolona
  • neželjenog dejstva nekih lekova (antidepresivi, kodein).

Ukoliko zatvor nastane naglo, i praćen je difuznim bolom i trvdim prednjim trbušnim zidom, mučninom i povraćanjem javite se što pre nadležnoj ustanovi, zato što se ovi simptomi mogu javiti kod opstrukcije creva zbog paralize nerava, toksičnog dejstva lekova, infekcije, i drugih ozbiljnih poremećaja.