PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zaštitite svoje kosti u menopauzi!

Upoznavanje s menopauzom pomoći će vam da procenite kakve zdravstvene promene vam ona donosi. Na mnoga pitanja ne postoji jedan odgovor, jer ono što je za jednu osobu ispravno, za drugu je pogrešno.

U svetu danas ima skoro 500 miliona žena između 40 i 59 godina starosti, koje su na prelazu između redovnih menstrualnih ciklusa i čitave jedne godine bez menstruacije (kako se tehnički definiše menopauza). Menopauza je za mnoge od njih prava misterija. One malo znaju o tome kako promene u lučenju hormona utiču na mozak, kosti, srce i podložnost raznim bolestima i šta treba da preduzmu. Istraživanja, međutim, pokazuju da one dame koje znaju šta ih čeka mnogo uspešnije uspevaju da prebrode takozvanu krizu zrelih godina.

Izostanak menstruacije godinu dana znači ulazak u menopauzu. Smatra se savršeno normalnim ako se to desi između vaše 40. i 58. godine, iako je u industrijskom svetu prosek 51,4 godina. Kada će se to tačno dogoditi, zavisi od genetike i načina života.

Posle menopauze žene su mnogo podložnije osteoporozi, tj. istanjivanju kostiju, zbog čega su one podložnije lomljenju. Estrogen je pokazatelj gubitka koštane mase: kako njegov nivo opada, tako se koštana masa smanjuje, ponekad i za 20 odsto u godinama oko menopauze. Iako ne postoje garancije da ćete zahvaljujući promenama u načinu života biti pošteđene osteoporoze, time ipak možete znatno pobošljati šanse da ćete sačuvati zdrave kosti.

Nevolja je u tome što zbog genetskih predispozicija neki ljudi vode uzaludnu bitku protiv te boljke, iako čine sve što lekari preporučuju. Drugi opet, pošto su rođeni s većim kostima i pošto su nasledili sporiji tempo gubitka koštane mase, prolaze mnogo bolje iako ne rade baš sve što stručnjaci preporučuju. Međutim, niko tačno ne zna u koju od te dve kategorije spada. Čak i ako uradite test mineralne gustine kostiju (densimetrije), još mnogo toga nećete znati o kvalitetu svojih kostiju.

Zdravijim načinom života nemate šta da izgubite, a možete mnogo da dobijete. Pozitivnim promenama povećaćete i gustinu kostiju i opšte zdravstveno stanje. To pre svega podrazumeva da dnevno unosite od 1.200 do 1.500 mg kalcijuma i 400 internacionalnih jedinica (IU) vitamina D, jer su te količine neophodne svim ženama u ovom prelaznom periodu. Povećajte konzumiranje povrća i voća, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda s niskim procentom masti, soje, sardina, lososa i badema. I, naravno, morate da se bavite fizičkom aktivnošću, pre svega svakodnevnom šetnjom i hodanjem.

Primed 3 kreći se lako je prirodan način da ojačate svoje kosti tokom i nakon menopauze, bez ikakvih neželjenih efekata. Ovaj potpuno prirodan preparat u svom sastavu sadrži med, kalcijum i kurkumu,  dodatno obogaćen medicinskim gljivama reiši i šitake. Primed 3 kreći se lako se preporučuje osobama koje pate od osteopenije, osteoporoze, reumatskog ili drugog oblika artritisa ili imaju povećanu potrebu za unosom kalcijuma u organizam. Aktivni sastojci preparata omogućavaju pravilnu mineralizaciju i očuvanje funkcije koštano zglobnog sistema. Svojim protivupalnim i antireumatskim dejstvom ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa.