PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Nedovoljna količina kalcijuma u organizmu

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Više od 99% kalcijuma je sadržano u našim kostima i zubima. Preostali deo kalcijuma obavlja niz važnih uloga: posreduje u kontrakciji mišića, funkcionisanju krvnih sudova i širenju nervnih impulsa.

Nedostatak kalcijuma

Smanjena količina kalcijuma (hipokalcemija) je problem koji može da poremeti funkcionisanje celog organizma. Manjak kalcijuma u krvotoku pokreće apsorpciju kalcijuma iz kostiju, koje su osnovni depo kalcijuma. Ukoliko ovo stanje povećane apsorpcije dugo traje, bez adekvatne nadoknade kalcijuma, postoji rizik za razvoj osteopenije ili osteoporoze.

Kalcijum utiče na različite funkcije širom organizma, pa se smanjena količina kalcijuma može manifestovati različitim simptomima, u različitim delovima organizma.

Simptomi nedostatka kalcijuma mogu varirati od blagih do veoma ozbiljnih, posebno ukoliko se ne obezbedi blagovremena i adekvatna nadoknada kalcijuma. Kod blažih oblika hipokalcemije ne moraju da postoje jasni simptomi i znaci, ali, metaboličke promene su već prisutne.

Hipokalcemija koja duže traje može imati različite posledice: mentalna konfuzija, depresija i anksioznost, razvoj karijesa, poremećaji zgrušavanja krvi, usporen rast dece, poremećaje srčanog ritma, razvoj osteopenije i osteoporoze.

Optimalan dnevni unos kalcijuma je važan u prevenciji svih ovih poremećaja. Preporučene dnevne doze razlikuju se u odnosu na uzrast, pol ili neka specifična stanja (trudnice, sportisti). Prosečne potrebe za kalcijumom odraslih osoba su 1000-1200mg.

Kalcijuma ima u velikom broju namirnica, tako da je iznenađujuće da velikom broju osoba, posebno ženama nakon menopauze, ovaj mineral nedostaje. Objašnjenje može biti činjenica da na metabolizam kalcijuma utiču i drugi minerali, vitamini i hormoni. Takođe, ako uzmemo u obzir sadržaj prosečnog jelovnika modernog društva, koji retko sadrži optimalnu količinu bilo kog vitamina, minerala, aminokiselina i drugih važnih nutrijenata, lako je objasniti zbog čega postoji toliki broj osoba sa nedostatkom kalcijuma. Nekada, iako se ishranom unosi dovoljno kalcijuma, kombinovanje određenih namirnica može smanjiti ukupnu apsorpciju kalcijuma.

Kalcijum, kao i bilo koji drugi mineral, najbolje je obezbediti redovnom, raznovrsnom, zdravom ishranom. Jedino ukoliko nismo u mogućnosti da na ovaj način obezbedimo dovoljan unos kalcijuma, preporučuje se upotreba suplemenata.

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti za nadoknadu kalcijuma, posebno preporučujemo upotrebu PRIMED 3 Kreći se lako.

PRIMED 3 KREĆI SE LAKO je prirodan preparat na bazi meda, kalcijuma, kurkume, sa dodatkom medicinskih gljiva rejši i šitake . Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 3 se preporučuje kod:

  • Osteopenije

  • Osteoporoze

  • Reumatskog i drugih oblika artritisa

  • Povećane potrebe za kalcijumom.

Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez neželjenih efekata.

Poručite PRIMED 3: http://iskustva.primed.rs/primed-3/