PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Med i kafa- slatka energija

Med kao zaslađivač za kafu

Kafa je jedno od najpoznatijih i najviše korišnjenih napitaka širom sveta. Kod velikog broja osoba, priprema kafe je prva jutarnja aktivnost odmah nakon ustajanja. Kafa je jedan od najpopularnijih energetskih napitaka koji nam pomaže da ostanemo budni i efikasni u obavljanju različitih dnevnih aktivnosti.

Neke osobe uživaju u čistom ukusu kafe, bez šećera ili nekog drugog dodatka. Neko kafu voli sa šećerom, mlekom, kremom ili možda šlagom.

Šećer kao zaslađivač za kafu

Običan beli šećer je najčešći zaslađivač za kafu. Sa sve većim razvojem svesti o zdravoj ishrani i prekomernoj upotrebi šećera, pojavili su se i različiti zaslađivači. Neki od ovih zaslađivača su se zapravo pokazali lošijim izborom (aspartam i drugi potencijano štetni veštački zaslađivači), dok neki zaslađivači bazirani na prirodnim izvorima (stevia) zapravo mogu zaista zdravija slatka zamena za šećer, posebno npr. kod osoba sa dijabetesom koje moraju da ograniče unos šećera iz većine namirnica.

Kako reaguju beli šećer i kafa kada se pomešaju?

Kafa sama po sebi je kisele reakcije, pa dodavanje šećera može pogoršati iritaciju želuca i creva, posebno ukoliko se unosi na prazan želudac. Imajući u vidu koliko se šećera unosi kroz druge namirnice, i sa sve većom učestalošću dijabetesa tip II, koji je u direktnoj vezi sa načinom ishrane, ukoliko već ne možete bez šećera, makar probajte da smanjite količinu šećera kojom zaslađujete kafu.

Zasladite kafu medom

Med i kafa? Neobična kombinacija na prvi pogled. Međutim, ukoliko imamo u vidu sva blagotvorna dejstva meda u organizmu čoveka, mogli bi bolje da razmislimo i o zameni šećera kao zaslađivača za kafu.

Med blagotvorno deluje na digestivni sistem i pomaže varenje hrane. Pored prirodne mešavine šećera, med sadrži i veliki broj vitamina, minerala, aminokiselina i drugih materija sa povoljnim dejstvom na većinu organa i sistema u čovekovom organizmu.

Glikemijski indeks meda je različit, od 30-80, u zavisnosti od vrste meda. Smatra se da bagremov med ima najmanji glikemijski indeks, pa je možda upravo on najbolji izbor, posebno ukoliko već imate problem sa regulisanjem nivoa šećera u krvi.

Med se lakše vari od običnog belog šećera, tako da se ne očekuje da u kombinaciji sa kafom izaziva digestivne tegobe.

Prirodni med sadrži prebiotike, koji pomažu održavanje fiziološke intestinalne flore.

Jedini nedostatak bilo bi to što med zagrevanjem na visokoj temperaturi gubi svoja hranljiva svojstva, pa se ne sme kuvati ili dodavati u vrelu kafu. Dakle, ukoliko se odlučite da koristite med kao zaslađivač za kafu, sačekajte da se malo prohladi pre nego što dodate med.

U našim PRIMED BIO-Apotekama možete uvek naći pravi, domaći med, najboljeg kvaliteta. Više informacija na 011/715-12-65.

Izbor meda možete pogledati i na našem webshopu: PRIMED BIO-APOTEKA