PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Virusne infekcije kao uzročnici miokarditisa

Česte prehlade ili stomačne infekcije mogu da budu okidač za infekciju i zapaljenje srčanog mišića, odnosno miokarditisa. Neće se, međutim, svaka virusna infekcija završiti upalom srčanog mišića.

Miokarditisu su skloniji oni sa oslabljenim imunitetom ili oni koji imaju naslednu sklonost za virusne infekcije srca.

Tridesetak tzv. kardiotropnih virusa može da izazove miokarditis. Najpoznatiji je koksaki virusi, ali miokarditis mogu da izazovu i virus gripa, herpes simpleks virus 6, hepatitis C, HIV, citometalovirus, epstajn-bar virus.

Osobe sa oslabljenim imunitetom ili sa većom gustinom receptora za viruse na srcu, mogu da razviju infekciju i kasnije zapaljensku reakciju u srcu.

Miokarditisu obično prethodi respiratorna ili gastrointestinalna infekcija – bolest počinje infekcijom na plućima (bronhitis, pneumonija) ili prolivima, malaksalošću, bolovima u mišićima na koje se posle desetak dana nadovežu bolovi u grudima, gušenje, oticanje nogu, aritmije, malaksalost.

Miokarditis može da prođe i sa vrlo malo tegoba, probodima u grudima i preskocima u srčanom radu.

Kod većine osoba kojima se desi miokarditis, virusna infekcija ne dovede ni do kakavih trajnih oštećenja srca. Kao i grip, kada virusna infekcija prođe, prestaje i zapaljenje srčanog mišića i sve tegobe.

Retko, miokarditis brzo napreduje i za kratko vreme može da ubije bolesnika ili zahteva mehaničku potporu srcu ili hitnu transplantaciju.

Iako bolest ozbiljno zvuči, većina bolesnika,  nema nikakve ozbiljne posledice. Kao posledica upale mogu nastati priraslice između plućne i srčane maramice koje pri novim prehladama, premoru ili promenama vremena izazivaju probode u grudima. Manji deo bolesnika razvije posle miokarditisa dilatativnu kardiomiopatiju (srce se proširi i oslabi), što onda zahteva doživotno lečenje, smanjuje sposobnost za fizički napor, kvalitet i dužinu života.

Postoje međutim bolesnici kod kojih se miokarditis ponavlja ili ima hronični i progresivni tok. Osobe koje su već jednom imale miokarditis treba da izbegavaju zagušljive prostore gde ima puno prehlađenih ljudi i da se u sezoni vakcinišu protiv virusa gripa.

Tretman se obično sastoji u ublažavanju simptoma. Bolesnik mora da se puno odmara i pije mnogo tečnosti, unosi što više vitamina, a po potrebi se mogu uzeti sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (glavobolje). Restrikcija fizičke aktivnosti smanjuje srčani rad i miokardno oštećenje a pospešuje ozdravljenje. U tretmanu miokarditisa po potrebi se uvodi terapija za srčanu slabost ili aritmije ako se one razviju.

Prirodni preparat na bazi meda I gljive kordiceps Primed 13 kordiceps pored mnogobrojnih lekovitih svojstava, ima i pozitivno dejstvo na srčani rad.

  • jača mišiće u organizmu, naročito srčani, i tako sprečava aritmije.
  • deluje na brže oslobađanje kiseonika iz krvi i na taj način daje energiju i štedi srce, omogućava mu pravilniji rad, sa manje opterećenja.

Preporučuje se u terapiji miokarditisa nastalog kao posledica virusne infekcije, jer je odličano sredstvo za podizanje imuniteta i zbog toga što njegova antiupalna svojstva štite srce od trajnih posledica upalnog procesa na srčanom mišiću.

primed13m

Prirodni preparat Primed 13 kordiceps možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073