PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Komplikacije benignog uvećanja prostate

Benigno uvećanje prostate se javlja kod starijih muškaraca, posle njihove 40 godine života. Uvećanje prostate se događa na račun žlezdanog tkiva prostate pa se zato benigno uvećanje prostate naziva i adenom prostate. Ovo uvećane je uzrokovano hormonskim poremećajima.
Tegobe kod benignog uvećanja prostate nastaju zbog toga jer uvećani režanj prostate štrči u unutrašnjost mokraćnog kanala, sužava ga i na taj način onemogućava mokrenje. Simptomi uvećane prostate se javljaju postepeno i po stadijumima. Uvećana prostata može da dugo bude bez simptoma, neko dugo vremena može da ima uvećanje prostate i da pri tome nema nikakve simptome. Tegobe ne zavise od veličine prostate.
Prvi stadijum uvećanja prostate daje simptome: često mokrenje, bol pri mokrenju, otežano mokrenje, pacijent čeka na mlaz, mlaz mokraće je sve tanji i slabiji. Počinje da se javlja i sve češće noćno mokrenje. U ovom stadijumu se takođe javljaju i urinarne infekcije, bol i peckanje pri mokrenju.
Drugi stadijum uvećanja prostate ima izraženije simptome. Mokrenje je još teže i učestalije. Počinje da se javlja zaostajanje urina u bešici tj.rezidualni urin koji pacijent oseća kao da se nije potpuno izmokrio. Količina zaostalog urina u ovom stadijumu je oko 150 do 300 ml što nosi sa sobom opasnost od infekcije mokraćnih kanala i bubrega u ovom stadijumu.
Treći stadijum uvećanja prostate ima i najizraženije tegobe. Količina zaostalog urina u mokraćnoj bešici je velika, čak se u njoj nalazi i po litar do dva mokraće. Pacijent ustaje noću i po 5 puta da bi mokrio. Bešika je jako rastegnuta, mlitava. Zbog velikog pritiska mokraće u njoj pacijent nema osećaj da teško mokri. U ovom stadijumu se razvija bubrežna insuficijencija, Pacijent mokri velike količine razređenog urina, javlja se gubitak težine i bledo siva boja kože.
Komplikacije benignog uvećanja prostate se najčešće javljaju u poodmaklim stadijumima uvećanja prostate. Mogu da se jave pojedinačno kao i udruženo i najčešće se javljaju:
Infekcija. Kada se infekcija jednom javi mokraća postaje zamućena i infekcija se teško može suzbiti u potpunosti. Najčešće se infekcija javlja nakon kateterizacije ili cistoskopije. Ove intervencije se izbegavaju kod pacijeneta sa bistrom mokraćom.
Akutna urosepsa. Ovo je najteža komplikacija uvećane prostate. Manifestuje se jako povećanom temperaturom, groznicom, jezom i drhtavicom. Ovde dolazi do infekcije bubrega bakterijama iz mokraće kao i do smanjivanja funkcije bubrega, pa urea i kreatinin u krvi skaču.
Orhiepididimitis se takođe javlja kao komplikacija uvećane prostate, kao komplikacija cistoskopije i kod pacijenata sa stalnim kateterom. Javlja se naglo, sa temperaturom, jezom, drhtavicom i smiruje se na terapiju antibioticima.
Akutna retencija urina se javlja naglo, posle dugog sedenja, konzumiranja alkohola ili infekcije. Dolazi do potpunog prekida mokrenja. Bolesnik ima jak nagon na mokrenje, pri čemu ne može da mokri ili mokri samo po koju kap mokraće, a iznad pubične kosti se javlja jak bol i ispupčenje. Obavezno se radi kateterizacija radi evakuacije urina, jer u suprotnom može doći do otkazivanja rada bubrega.
Hematurija može biti obilnija ili se javlja samo nekoliko kapi krvi na kraju mokrenja. Ukoliko je krvarenje obilnije može doći do zastoja oticanja mokraće i do zapaljenja.
Kalkuloza kao posledica uvećanja prostate se javlja češće u bešici ,a ređe u bubrezima.
Maligna alteracija adenoma prostate je retka ali moguća.

Prirodni preparat Primed 6 urinarius uspešno otklanja simptome otežanog mokrenja i pomaže kod uvećane prostate.  Sa sastojcima koji imaju dokazano zaštitno dejstvo na prostatu uspešno se koristi u prevenciji i lečenju zapaljenja prostate, prostatitisa, otežanog mokrenja, upale bubrežnih i mokraćnih kanala. Ovaj prirodni preparat je prirodni diuretik. U sastavu Primed 6 urinariusa ulaze med, polen, lekovite biljke, semenke bundeve i kao takav ovaj prirodni preparat obiluje cinkom koji je ključan za zdravlje prostate.

primed6

Prirodni preparat Primed 6 urinarius možete naći u Primed Biljnoj apoteci i u Primed Biošopovima. Cena preparata je 1290,00 din. Telefoni za informacije su 0113912431, 0113288948, 0112168073.