PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Infekcija koksaki virusom

Koksaki  virusi se dele na grupu A I B. Grupa B je ozbiljnija, jer napada mišiće, i to najčešće srčani. Ali, da bi koksaki virus grupe B stigao do srčanog mišića i eventualno doveo do još težih komplikacija, poput zapaljenja moždanih opni, treba da se ispune određeni uslovi, a to je da je sposobnost inficiranja virusa visoka i da osoba ima nizak imunitet.

Pre svega, ovo je bolest i prljavih ruku, što znači da se virus u organizam unosi hranom, vodom. Za koksaki virus rezervoar infekcije je čovek, najčešće sa asimptomatskom infekcijom, a izvor zaraze su sekret iz ždrela i stolica. Infekcija se prenosi  fekooralnim putem. Ima ih u otpadnim vodama i bazenima. Mogu dugo da se održe u otpadnim vodama jer su veoma otporni i tako kruže u životnoj sredini ljudi. Muve su čest mehanički prenosilac virusa. Infekcije koksaki virusima se najčešće javljaju u toplim mesecima, bilo da se radi o letu ili jeseni, a češće su u klimatski toplijim regionima i u sredinama s lošijim higijenskim uslovima.

Infekcija virusom ne daje uvek tešku kliničku sliku. Veliki broj infekcija prolazi bez ikakvih simptoma ili sa simptomima blage prehlade, koja prođe za dva do tri dana. U čak 90 %slučajeva prolazi kao obična respiratorna infekcija. Nakon početnih simptoma u ustima se pojavljuju mali mehurići, i mnogi zaraženi bolesnici mogu razviti osip na tabanima i dlanovima koji svrbi. Ti simptomi obično mogu trajati do 10 dana kada nastupa oporavak. U 5-10 % slučajeva infekcija prerasta u bolest koja se ispoljava u početku blažim simptomima i vrlo retko daje teške oblike kliničke slike kada napada srčani mišić, moždanice i pluća. Tada je najopasniji, jer je tihi ubica srca. Miokarditis je potencijalno najopasnija bolest koju koksaki virus može izazvati. Kliničke manifestacije miokarditisa određuje stepen zahvaćenosti samog mišića zapaljenjem, a  bolest se kreće od asimtomatskog stanja, koje je posledica blage lokalne lezije mišića, pa do faze teške srčane slabosti, srčanih aritmija i iznenadne smrti, zbog toga se miokarditis i naziva „bolest sa 10 lica“.

Ovaj virus može da napravi veća oštećenja samo ukoliko se ne otkrije na vreme i ne tretira adekvatno.

Nema specifičnog lečenja koksaki infekcije. Tretman se obično sastoji u ublažavanju simptoma. Bolesnik mora da se mnogo odmara i pije mnogo tečnosti, unosi što više vitamina, a po potrebi se mogu uzeti sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (glavobolje). Restrikcija fizičke aktivnosti smanjuje srčani rad i miokardno oštećenje a pospešuje ozdravljenje. U tretmanu miokarditisa po potrebi se uvodi terapija za srčanu slabost ili aritmije ako se one razviju.

Prirodni preparat na bazi meda I gljive kordiceps Primed 13 kordiceps preporučuje se u terapiji miokarditisa nastalog kao posledica koksaki virusne infekcije, jer je odličano sredstvo za podizanje imuniteta i zbog toga što njegova antiupalna svojstva štite srce od trajnih posledica upalnog procesa na srčanom mišiću.

primed13m

Prirodni preparat Primed 13 kordiceps možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073