PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uzroci nastanka gorušice.

Gotovo da nema čoveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice. Gorušica ili osećaj peckanja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se gastroezofagealni refluks ili skraćeno GERB. Ta bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka. Kod gutanja DES se otvara, omogućavajući prolaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak, a ako se to desi javlja se osećaj pečenja.
Opasnosti koje krije ova bolest
Sama bolest krije mnoge opasnosti, jer kod endoskopskog pregleda, čak iako neko ima gorušicu, u 55 % slučajeva nema promena na jednjaku, dok se one registruju u oko 45 % slučajeva i to može dalje dovesti i do težih oštećenja – Baretovog ezofagusa, koji je zapravo predkancerozno stanje, u kojem dolazi do metaplazije i pojave želudačnog epitela u jednjaku.
Uzrok nastanka
Mnogi uzroci izazivaju opuštanje DES-a: pojedini lekovi, određena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, tesne odeće, trudnoće ili debljine.
Klinička slika
Glavni simptom je bolni osećaj peckanja u grudima. Ponekad je bol jaka kao kad čovek ima infarkt miokarda (ponekad osobe s infarktom misle da imaju gorušicu). Oba stanja izazivaju bolove u grudima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.
Lečenje
Gorušica se leči tzv. antacidima – lekovi koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima.Antacidi efikasno neutrališe višak želudačne kiseline i brzo otklanjaju bol, gorušicu i druge tegobe koje prate prekomerno lučenje želudačne kiseline.
U skorije vreme za terapiju prekomernog lučenja želudačne kiseline i ulkusa (čira) sve više se upotrebljavaju H2 blokatori. Lekari ih rado preporučuju jer deluju već nakon 15 minuta na smanjenje sekrecije želudačne kiseline, a pritom ne remete sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu varenja. Ubrzavaju zarastanje i ublažavaju tegobe kod peptičkog ulkusa. Savremena terapija sprovodi se uz primenu nove generacije lekova iz grupe takozvanih “inhibitora protonske pumpe” i ti preparati deluju sprečavajući stvaranje kiseline u želucu.
Prevencija javljanja kiseline
Prevencija je najbolji način borbe protiv gorušice. Uz nekoliko jednostavnih pravila možete izbeći ovaj neprijatan problem i u miru uživati u svim blagodetima odmora.
Opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju. Slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.
Izbegavajte ljutu hranu. Verovatno niste znali da neka hrana pojačava izlučivanje želudačne kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Neka hrana izaziva otpuštanje jedinjenja sličnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, čokolada, čaj, kafa i alkohol. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela. Prvo šetnja, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje.
Smanjite težinu. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica. Otpustite kaiš. Tesna odeća povećava pritisak na želudac. Žvaćite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku i vraća kiselinu nazad u želudac.
PRIMED 5 Feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja. Primed 5 preparat se preporučuje kod gastritisa bilo kog uzroka, naročito u slučajevima prećenih stvaranjem viška želudačne kiseline. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na sluzokožu želuca, pospešuju njenu regeneraciju i na taj način umanjuju simptome gastrisa.