PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uzroci multiple skleroze

uzroci multiple skleroze

Još uvek nije poznat tačan uzrok multiple skleroze (MS). Objavljene su četiri glavne teorije u pokušaju da se objasne uzroci nastanka multiple skleroze. Svaka  od ovih teorija može da objasni deo slagalice MS, ali nijedna u potpunosti ne objašnjava. Veruje se da je uzrok multiple skleroze komplikovana interakcija te četiri teorije: imuni sistem , okruženje , infektivne bolesti i genetika.

Imuni sistem i multipla skleroza

Iako niko ne zna zasigurno, većina istraživača se slaže da je multipla skleroza ( MS ) uzrokovana napadom  imunog sistema na sopstveni organizam. Konkretno, T-ćelije imunološkog sistema napadaju ćelije u mozgu i kičmenoj moždini, oštećujući spoljni omotač ( mijelin ) nerava. Oštećenja utiču na funkciju nerava i to uzrokuje simptome multiple skleroze i invaliditet. Tretmani modifikuju tok bolesti tako što koriste različite mehanizme da spreče imuni sistem da napada nervni sistem.

Okruženje

Ljudi u pojedinim regionima i oblastima imaju veći rizik od razvoja multiple skleroze. Posmatrajući ljude koji se sele iz jedne oblasti u drugu, istraživači su otkrili individualne promene rizika pod uticajem drugog okruženja.

Multipla skleroza se javlja više u mestima dalje od ekvatora. Neki istraživači veruju da vitamin D može uticati na razvoj multiple skleroze. Vitamin D se proizvodi u organizmu kada je koža izložena suncu. U regionima daleko od ekvatora, atmosfera filtrira veći deo sunčevih zraka, što smanjuje proizvodnju vitamina D u organizmu.

Infekcije

Poznato je da virusi izazovaju oštećenja slična onima koji  se vide kod multiple skleroze. Neki istraživači veruju da infekcije mogu nekako pokrenuti imuni sistem da napadna nervne ćelije. U osnovi , virus (ili bakterija ) koji uzrokuje početnu infekciju, nose antigen sličan antigenu nervnih ćelija. Imuni sistem šalje T-ćelije da se bore sa mikrobima. Te T-ćelije ostaju u organizmu nakon izlečenja infekcije i greškom prepoznaju nervne ćelije kao strane. Rezultat je da imuni sistem napada nervni sistem.

Genetski

Šanse da osoba razvije multiplu sklerozu raste ako postoje rođaci sa MS. Istraživači veruju da određene genetske kombinacije povećavaju verovatnoću da se razvije MS. Međutim povećanje rizika nije dovoljno visoko da se multipla skleroza nazove genetskom bolešću.  Zapravo, veruje se da su geni jedan od faktora koji određuju rizik za nastanak MS. Šanse za razvoj multiple skleroze su:

  • 1 u 1000 ako ne postoje rođaci sa MS
  • 1 u 100 ako u drugom kolenu  postoji  rođak ( deda , tetka , stric , itd ) sa MS
  • 1 u 40 ako imate brata, sestru ili roditelje sa MS
  • 1 u 4 ako brat ili sestra blizanac ima MS

Matična mleč

Matična mleč dokazano poboljšava kvalitet ćelijske regeneracije, efikasan je u borbi protiv autoimunih bolesti i poveća dugovečnost, stoga se preporučuje kao dodatak terapiji muliple skleroze.

maticni-mlec

HERICIUM ERINACEUS

Ova lekovita gljiva je nazvana još i prirodna hrana za nervne ćelije zbog njene sposobnosti da obnavlja ćelije nervnog sistema. Zbog svojih lekovitih dejstava i blagodetnog delovanja na nervni sistem gljiva HERICIUM ERINACEUS je od strane jednog čuvenog japanskog stručnjaka prozvana gljivom 21. veka.

Koji su to aktivni sastojci pronađeni u ovoj gljivi i koji su u stanju da regenerišu nervni sistem? U pitanju su dva molekula aktivnog sastojka Cyathane derivata, koji stimulišu prozvodnju faktora rasta nervnih ćelija, skraćeno NGF. Ovaj faktor rasta nervnih ćelija igra važnu ulogu u diferencijaciji i rastu nekoliko populacija nervnih ćelija u perifernom i centralnom nervnom sistemu. Molekuli koji se nalaze u gljivi HERICIUM ERINACEUS su aktivatori NGF faktora rasta. Oni prolaze kroz krvno moždanu barijeru i vrše snažno delovanje na nervne ćelije mozga. Inače ova gljiva , za razliku od drugih gljiva, ima nisku molekularnu težinu i organizam je brzo apsorbuje i iskorišćava. Dokazano je da, pored toga što obnavlja nervne ćelije, vrlo dobro obnavlja i nervne omotače, vrlo brzo popravlja i mijelinizaciju. Time ova gljiva povećava provodljivost nervnog impulsa, što je jako bitno u lečenju multiple skleroze ili M.S.

Nedostatak faktora rasta nervnih ćelija je pronađen  kod Alchajmerove bolesti kao i kod bolesti zaboravljanja (demencije). Iz tih razloga je gljiva HERICIUM  ERINACEUS pronašla mesto kao pomoć u lečenju bolesti poput multiple skleroze, Alchajmerove bolesti, raznih vrsta demencije, dijabetesne neuropatije, distrofije mišića.

Prirodne preparate, matičnu mlečHERICIUM ERINACEUS možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073