PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije

Infekcije urinarnog trakta su jedne od najučestalijih infekcija, naročito kod seksualno aktivnih žena u generativnom periodu, zbog anatomskih karakteristika – kratke uretre i blizine uretralnog otvora analnom otvoru. Pored njih, posebno povećan rizik da dobiju urinarnu infekciju imaju i muškarci sa uvećanom prostatom, koja remeti pravilan tok izbacivanja urina, uzrokuje otežano mokrenje i dovodi do zadržavanja urina u mokraćnoj bešici, što pogoduje rastu i razmnožavanju bakterija unutar sistema. Tako je i kod trudnica kod kojih usled anatomskih promena i pritiska rastućeg ploda dolazi do otežanog mokrenja i većeg zadržavanja urina. Kod žena u menopauzi, sa nedostatkom estrogena nestaje i njegova zaštitna uloga sluznice urogenitalnog sistema, što doprinosi lakšem prodiranju patogena. Najčešći prouzrokovači su bakterije, i to u najvećem broju slučajeva Esherichia coli (80-85%). Najčešći put širenja infekcije je iz spoljašnje sredine, okolnih otvora i sa kože. U najvećem broju slučajeva to su infekcije donjih urinarnih puteva, koji mogu da se komplikuju infekcijom gornjeg dela urinarnog sistema – Pyelonephritis, što predstavlja znatno ozbiljnije i po zivot ugrožavajuće stanje od relativno bezazlenih infekcija početnog dela urinarnog trakta, a radi se o uretritisu-zapaljenje uretre i cistitisu-zapaljenje mokraćne bešike. Asimptomatska bakteriurija predstavlja prisustvo bakterija u urinarnom traktu bez pojave simptoma. Simptomatska infekcija se ispoljava u vidu otežanog mokrenja, pojačanog poziva na mokrenje, koji se završava ispuštanjem nekoliko kapi urina, bolno mokrenje, peckanje pri mokrenju, osećaj nelagodnog pritiska i pečenja u donjem delu stomaka.

Infekcija se dijagnostikuje pregledom urina, u kome se mogu pronaći leukociti i eritrociti u većem broju od dozvoljenih vrednosti – više od 5 i bakterije, a broj koji zahteva lečenje je preko 100.000 / ml. Lečenje je potrebno i kod manje količine bakterija u urinu kada su prisutni simptomi.  Nekada je potrebno uzeti urin za urinokulutru, da bi otkrili koja bakterija je uzročnik infekcije i na koji antibiotik je bakterija najosetljivija.

Lečenje se sprovodi antibioticima, i za nekomplikovanu infekciju najčešće se prepisuje Baktrim – Sulfamethoxazole-trimethoprim, Nitrofurantoin – koji je uroantiseptik i  koga ne bi trebalo kolistiti samostalno, već u kombinaciji sa drugim antibioticima, jer bakterije brzo razvijaju rezistencuiju kada se samostalno primenjuje. Drugi red izbora, zavisno od vrste bakterija su Ciprofloxacin i Levofloxacin. Što se tiče Amoxicilina, zbog njegove masovne upotrebe, mnoge bakterije su stekle rezistenciju na ovaj lek. Tegobe najčešće nestaju nekoliko dana nakon početka tretmana, ali sa antibioticima treba nastaviti  i do nedelju i više dana.

Ukoliko se infekcija često ponavljaju i vraćaju, postoji nekoliko načina primene antibiotika u preventivne svrhe:

-šest mececi po jedna doza antibiotika pre spavanja, da bi lek tokom noći duže delovao u bešici

-jedna doza antibiotika posle seksualnog odnosa,

-kada se jave simptomi, uzimati anibiotike 2-3 dana.

Kod žena u menopauzi sa rekurentnim infekcijama, savetuje se uzimanje vaginalnih estrogena.

Kao mere prevencije savetuje se: dnevno uzimanje većih količina vode, češće pražnjenje mokraćne bešike, isprazniti mokraćnu bešiku odmah nakon seksualnog odnosa, ne odlagati mokrenje kada se javi nagon.

Ustanovljeno je da brusnica deluje blagotvorno na mokraćne puteve, uspešno prevenira nastanak infekcija u urinarnom traktu, tako sto onemogućava vezivanje bakterija za sluzokožu mokraćnih puteva. Te se kod ljudi koji imaju probleme sa urinarnim infekcijama preporučuje uzimanje brusnice u obliku soka ili konzumacija njenih plodova u preventivne svrhe.

PRIMED 9 je dodatak ishrani na bazi meda,brusnice i lekovitog bilja. PRIMED 9 brusnica uspešno koristi u prevenciji urinarnih infekcija, kao i za jačanje imuniteta urinarnog sistema i celog organizma. Sadrži antioksidanse koji pozitivno utiču na funkciju imunološkog sistema. Isto tako PRIMED 9 brusnica smanjuje rizik od različitih karcinoma, uništava štetne bakterije i gljivice u telu. Bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko delovanje, isto tako lekovite biljke u kombinaciji sa brusnicom mogu sprečiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakteriju).