PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

ISHRANA U MENOPAUZI

 

Menopauza oznacava gubitak reproduktivne sposobnosti zene. Klimakterijum karakterisu razni neprijatni simptomi: talasi vrucine uz preznojavanje, takozvani valunzi, neredovni menstrualni ciklusi, ceste urinarne infekcije. Promenama bivaju zahvaceni mnogi organi, kosti postaju krte, lomljive i dolazi do osteoporoze, ceste su urinarne infekcije, promene raspolozenja. Zajedno sa poslednjom menstuacijom nastuna menopauza koja znaci nemogucnost radjanja.
Za sve zene ovaj period pracen brojnim neprijatnim senzacijama nije uopste lepo iskustvo.Moguce je pravilnom ishranom u menopauzi, umerenom fizickom aktivnoscu, izbegavanjem stresa, alkohola, kafe i duvana sve to drzati pod kontrolom.
Nedostatak estrogena dovodi da kosti zene budu manje gustine i veci je rizik od preloma. Ishrana u menopauzi bogata kalcijumom I vitaminom D je jako bitna. Dnevne potrebe za ovim mineralom su 1200mg.Najbolji izvor kalcijuma su mleko I mlecni proizvodi, lisnato povrce, soja i sardina.Vitamin D se nalazi u ribi, zumanetucu jajeta, mlecnim proizvodima, kostunjavim plodovima, pecurkama. Nazalost hrana u Srbiji je siromasna kalcijumom . Dobro resenje su i prirodni preparati.Izuzetno dobra apsorcija kalcijuma postoji u prirodnom preparatu PRIMED 3 kreci se lako koji sadrzi med, organski kalcijum vitamine i minerale u odgovarajucem odnosu i kao takav idealan je i za lecenje i prevenciju nastanka osteoporoze.
Mnoge biljke u sebi sadrze estrogene biljnog porekla tzv fitoestrogene koji doprinose hormonskoj ravnotezi. Oni imaju stukturu istu kao estrogen i mogu da zavaraju organizam da u krvi postoji veca koncentracija estrogena. Sargarepa ,krompir, tresnje,
soja, ulja od soje, kokosa, safrana sadrze u sebi dosta fitoestrogena.Ulje fenela koje obiluje njima je jedno od najboljih zenskih ulja,efikasno otklanja tegobe zene.
Nedostatak masne kiseline gama- linoleinske dovodi u menopauzi do neprijatnih valunga, suvoce vagine. Zato je korisno uzimati ulje od nocurka koje obiluje ovom kiselinom. Izuzetno je i za kozu pa se zato dodaje kremama za negu zrele koze.

Vitamin E cije su dnevne potrebe oko 400 mg je jako bitan antioksidans preporucuje se zenama u menopauzi. Ulja lesnika, kostice grozdja, psenicnih klica, jojobe obiluju ovim vitaminom. Izuetno su dobra za negu koze jer stite celije koze od ostecenja izazvanim spoljasnjim faktorima, smanjuju nastanak bora, hrane i vlaze kozu.Unutrasnjom primenom smanjuju dejstvo slobodnih radikala i sprecavaju nastanak arteroskleroze.

menopauza