PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija za loše varenje

vatraGorušica, taj neprijatan, intenzivan osećaj koji potpuno pokvari uživanje u hrani, spada u bolesti hiperaciditeta (povećanog lučenja želudačne kiseline).
Dispepsija je termin koji obuhvata simptome nelagodnosti prilikom varenja hrane u gornjem gastrointestinalnom traktu. Može biti organska, tj. posledica nekog drugog oboljenja gastrointestinalnog trakta kao što su: ulkusna bolest, morfološka i strukturalna oboljenja, zatim karcinomi želuca ili jednjaka itd. Međutim, u 60% slučajeva je funkcionalna dispepsija, koju tokom života oseti oko 30-40 odsto populacije.
Simptomi su osećaj nelagodnosti u stomaku, bol u predelu želuca, nadutost, podrigivanje, refluks sadržaja (gorušica), abdominalno oticanje, ponekad mučnina i povraćanje. Simptomi se često javljaju nakon jela, ali i nevezano za hranu, što narušava kvalitet života.
Uzroci funkcionalne dispapsije se najčešće nalaze u našim životnim navikama, u kvalitetu i količini hrane i pića, disbalansu odmora i rada i izlaganja stresu. Svakodnevno konzumiranje cigareta, kofeina i gaziranih pića remeti normalno lučenje želudačne kiseline i stavlja nas na listu čekanja za pojavu nekih od simptoma dispepsije. Pojedini lekovi kao što su aspirin, ibuprofen, digoksin, metformin, teofilin, steroidi, gvožđe, amlodipin i dr mogu “teško pasti na stomak”.
Terapija obuhvata lekove koji smanjuju produkciju želudačne kiseline. Ukoliko se gorušica javlja samo ponekad posle obroka preporučuju se antacidi nakon obroka. Međutim, ukoliko su simptomi komplikovani i učestali, primenjuju se jači lekovi iz grupe antihistaminika (ranitidin, famotidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, rabeprazol) koji su uvek uzimaju pre obroka. Ukoliko imate neku od ovih tegoba, obratite se vašem farmaceutu.
Najbolji savet koji vam farmaceut može dati je korigovanje načina ishrane. Bolje je jesti nekoliko manjih obroka, nego dva ili tri obimna. Lagana, nemasna hrana je dobar izbor. Jedite polako, izbegavajte prejedanje i smanjite začine, manje ljutog i kiselog. Izbegavajte alkohol, mnogo kafe, gazirana pića i cigarete.Čak i da nemate simptome dispepsije, poput gorušice, neki od ovih saveta vam mogu koristiti.
PRIMED 5Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitih biljaka koji se preporučuje osobama koje pate od gastritisa bilo kog uzroka. Povoljno deluje na varenje hrane i pomaže otklanjanju simptoma koji prate zapaljenje sluzokože želuca izazvano različitim faktorima, lekovima, nepravilnom ishranom, stresom, infekcijom bakterijom Helicobacter pylori. Kopriva koja se nalazi u sastavu preparata blagotvorno deluje na regeneraciju sluzokože želuca, čini je otpornijom na dejstvo kiseline i time ublažava osećaj gorušice.