PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Probudite lenja creva

 

crevaHroničan zatvor je faktor rizika za mnoge bolesti creva, hemoroide, pad imuniteta. Zato je neophodno da se leči.
Od hronične opstipacije, odnosno zatvora, pati skoro svaka treća osoba na planeti, žene češće od muškaraca, a karakterišu ih neredovne, oskudne i tvrde stolice. Učestalost opstipacije, pokazuju podaci istraživanja iz čitavog sveta, raste s godinama života.
Usporeno varenje i otežano pražnjenje su posledica manjka fizičke aktivnosti, čestog konzumiranja industrijski prerađene hrane siromašne vlaknima (suvomesnati proizvodi, beli hleb, peciva…), nedovoljnog unosa tečnosti i upotrebe nekih lekova… Zbog načina života hroničan zatvor češće pogađa starije osobe, ali ni mladi ljudi nisu pošteđeni poremećaja u radu creva.
Ovaj poremećaj, osim što izaziva pojavu hemoroida i uznemirenost zbog učestalog nadimanja i bolova u stomaku, produžava izloženost organizma toksinima koji su produkt varenja hrane ili su sastavni deo namirnica koje unosimo (konzervansi, veštačke boje, arome, pesticidi…)
A kako toksini predstavljaju jedan od najozbiljnijih faktora rizika za nastanak bolesti debelog creva i kako dugotrajan zatvor dovodi do značajnog pada imuniteta, jasno je da lenja creva treba što pre pokrenuti.
Osobama koje pate od zatvora savetuje se da pojačaju unos sirovog povrća (rendana šargarepa, cvekla, celer, tikvice), a posebno zelenog povrća (kupus, kelj, spanać, blitva), variva od sočiva, pasulja i boranije, hleba od celog zrna, lanenog semena i mekinja.
Dan treba započinjati čašom vode sobne temperature sa sokom od pola limuna, jer to stimuliše pokretljivost creva, a do večeri valja popiti još dva litra tečnosti. Kako fizička aktivnost pospešuje rad creva, trudite se da što više šetate, ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da se bavite sportom.
Potrebu za pražnjenjem creva nikada ne treba ignorisati jer će vremenom nagon oslabiti, što će dodatno otežati problem. Creva su, inače, najaktivnija nakon obroka i ujutro, nakon kafe, pa se tada preporučuje odlazak u toalet čak i ako ne postoji nagon za pražnjenjem.
U slučaju težih oblika opstipacije, preporučuje se upotreba prirodnih laksativa.
p14PRIMED 14 Coprinus je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu i visokom sadržaju aktivnih supstanci, PRIMED 14 povoljno deluje na više organa i sistema u ljudskom organizmu.
Posebno se ističe blagotvornim dejstvom na digestivni sistem. Pomaže pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Medicinska gljiva Coprinus comatus je odličan izvor vlakana koja utiču na poboljšanje probave, olakšavajući tegobe koje prate opstipaciju i hemoroide. Za postizanje najboljih rezultata u cilju regulisanja probavnih smetnji, preporučuje se uporedna primena preparata PRIMED 12 Aniropolis.

Klikni na ovaj link i poruči online!