PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Stiglo je proleće- tu je i gastritis!

gastritisSezonske promene i prelazna godišnja doba, zbog velikih varijacija u temperaturi vazduha, predstavljaju stres za organizam. Ovome su posebno ugroženi organi za varenje.
Promene spoljašnje temperature predstavljaju stres za organizam, a naročito za organe za varenje. Tada dolazi do povećanog lučenja želudačne kiseline koja dodatno iritira već osetljivu sluzokožu želuca. Ova kiselina inače učestvuje u razgradnji hranljivih materija, ali kako se njena količina nesrazmerno povećava, može dovesti do oštećenja zidova želuca. Tada se javljaju neprijatne tegobe poput mučnine, gađenja, nadimanja, nagona za povraćanjem, bola u gornjem delu stomaka, gorušice…
Upala sluzokože želuca najčešće je izazvana infekcijom bakterijom Helicobacter pylori, ili zbog preterane upotrebe antiinflamatornih lekova. Ukoliko se ne leči, može prerasti u mnogo ozbiljnija oboljenja organa za varenje, kao što je čir na želucu.
Gastroenterolozi savetuju, pored redovnih kontrola i da se oboleli pridržavanju propisane ishrane. Dan se započinje doručkom, a u obrocima treba izbegavati paradajz i južno voće, jer ove supstance pojačavaju želudačnu kiselinu. Iz jelovnika obavezno izbaciti mesne prerađevine, šećer, jer usporava varenje, kao i mahunarke, jer izazivaju nadimanje. Do iritacije želuca dolazi i usled prekomerne konzumacije žestokih pića, ali i napitaka koji sadrže kofein, kao što su gazirana pića, kafa i čokolada. Simptome gastritisa mogu pojačati i lekovi protiv bolova ili osteoporoze.
Jednostavna pravila za eliminaciju tegoba:
Manji, a češći obroci. Jedite češće, a manje obroke i izbegavajte hranu koja vam pojačava tegobe, posebno onu koja je preterano začinjena, masna, ljuta i kisela.
Izbegavajte alkohol jer on pojačava lučenje želudačne kiseline.
Prestanite sa pušenjem jer pojedini sastojci duvanskog dima oštećuju sluzokožu želuca i pojačavaju lučenje kiseline, što rezultira upalom. Pušenje je jedan od najvažnijih faktora rizika za nastanak karcinoma želuca.
Oprezno sa lekovima protiv bolova, posebno sa antiinflamatornim lekovima (brufen, aspirin). Za smirivanje bola vam može pomoći paracetamol, koji je efikasan, a nema štetno dejstvo na sluzokožu želuca.
Izbegavajte stres. U borbi protiv stresa vam mogu pomoći redovna fizička aktivnost, dovoljno sna, rešavanje mozgalica, čitanje…
primed5Prirodni preparat primed 5 feromed je dijetetski suplement  na bazi meda i lekovitog bilja koji blagotvorno deluje na problem gastritisa, smanjuje osećaj gorušice i ubrzava regeneraciju sluzokože želuca oštećenu dugotrajnim delovanjem prekomerne želudačne kiseline i hroničnom infekcijom. Preparat je potpuno prirodan, bez ikakvih neželjenih dejstva. Može se uzimat samostalno, kao prevencija ponovnog javljanja tegoba, kao i u kombinaciji sa terapijom određenom za gastritis.