PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Skratite lečenje urinarnih infekcija

urinarne infekcije

Po učestalosti, ova oboljenja su, posle respiratornih upala, drugi najčešći razlog posete lekaru.
Urinarne infekcije izazivaju bakterije u urinarnom traktu. Svi delovi sistema za mokrenje mogu biti pogođeni infekcijom, ali su najčešće na udaru bešika (cistitis) i mokraćni kanal- uretra (uretritis).
Do urinarne infekcije dolazi tako što bakterija prodre kroz uretru do bešike i u njoj počne da se razmnožava. Najčešća bakterija koja dovodi do infekcije je Escherihia coli, odgovorna za preko 70% svih urinarnih infekcija. Simptomi nekomplikovanih urinarnih infekcija jesu: peckanje, nelagodnost pri mokrenju, čest nagon za mokrenjem, bol u donjem delu stomaka i mutna mokraća neprijatnog mirisa.
Od cistitisa oboljevaju osobe oba pola, ali je zbog specifične anatomske građe mokraćnog kanala, kod žena i do 30 puta češći. Kod zanemarenih slučajeva lečenje može biti skupo i dugotrajno, pa je bolje uz pomoć navedenih preporuka pokušati izbeći cestu pojavu ove neprijatne bolesti. Poseban problem jesu ponavljanje urinarne infekcije, jer oko 25% pacijenata dobija povratnu upalu 6 meseci nakon pojave prve. Dijagnoza bolesti se postavlja isključivo putem kliničkog pregleda i laboratorijskih nalaza, najčešće analizom brisa uretre i pregledom urina.
Za lečenje akutne faze urinarne infekcije koriste se antibiotici. Koji lek će biti propisan i koliko dugo zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i tipa bakterije koja je pronađena u urinu. Međutim, zbog nekritične upotrebe antibiotika u prošlosti, mnoge bakterije postale su rezistentne na njih. Iz tog razloga, u poslednje vreme se produžava trajanje lečenja i propisuju se sve jači antibiotici, koji uglavnom uništavaju i dobre bakterije u crevima, a kod žena narušavaju vaginalnu floru, što je podloga za pojavu novih infekcija.
Zato se za prevenciju ponavljanih infekcija urinarnog trakta izazvanih ešerihijom savetuje pre svega promena higijensko-dijetetskog režima, pijenje najmanje litar i po tečnosti dnevno, redovno mokrenje, mokrenje pre i posle polnog odnosa, nošenje komotnog pamučnog veša, pranje genitalija od napred prema pozadi.
Najnovija dostignuća u prevenciji ovih infekcija, po smernicama Evropskog udruženja urologa je preporuka primene nove generacije lekova koji su imunostimulatori i čijom primenom se u trajanju od 90 dana značajno smanjuje učestalost cistitisa i upotreba antibiotika. Time se sprečavaju i ublažavaju simptomi pomenute bolesti. Ovi lekovi se mogu piti u akutnoj fazi, zajedno sa antibioticima, kao i preventivno, najmanje tokom deset dana.
Čajevi od lista breze, jave, zlatnice i morača, imaju blagotvorno dejstvo na sluzokožu urinarnog trakta, povećavaju izlučivanje tečnosti iz organizma i deluju protivupalno. Ovi čajevi se tradicionalno primenjuje za čišćenje organizma osoba sklonih urinarnim infekcijama, ali i stvaranju peska i kamena u mokraćnim kanalima. Mogu se primenjivati svakodnevno, samostalno, kao prevencija i u kombinaciji sa postojećom antibiotskom terapijom.
Primed 9 brusnicaPrimed 9 brusnica je prirodni preparat koji u svom sastavu ima med, brusnicu i lekovito bilje koje dokazano ima povoljan učinak u prevenciji i lečenju urinarnih infekcija, čisti mokraćne kanale, dok brusnica svojim sastojcima ne dozvoljava priljubljivanje Escherihije coli za sluzokožu mokraćnih kanala. Primed 9 brusnica je pogodno koristiti u kombinaciji sa postojećom terapijom, kao i preventivno u cilju jačanja mokraćnih kanala i sprečavanja ponavljanja urinarne infekcije.