PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Šta signalizira osteopenija?

osteoPre nego što nastupi osteoporoza, javlja se osteopenija. Taj termin označava gustinu kostiju koja je manja od mormalne, ali nije toliko niska da bi se smatrala osteoporozom. Osteopenija se definiše kao smanjena gustina kostiju uzrokovana gubitkom koštane mase. Osteopenija često prethodi osteoporozi koja može dovesti do preloma kostiju, čak i pri uobičajenim okolnostima. Ova dva medicinska izraza se ponekad mešaju, tako da je važno praviti razliku između ova dva termina.
Najveća razlika između osteopenije i osteoporoze je ta što se osteopenija ne smatra bolešću, dok osteoporoza jeste bolest. Umesto toga, osteopenija je pokazatelj postojanja rizika od preloma kostiju.
Da li se radi o osteopeniji ili osteoporozi može se utvrditi skeniranjem gustine kostiju. Radiolog koristi termin osteopenija da bi opisao kosti koje su manje gustine nego što je to normalno.
Osteopenija često nema simptoma. Nisu prisutni ni bolovi, ni drugi simptomi, mada se rizik od preloma povećava kako kost gubi na svojoj gustini.
Osteopenija je samo jedan od faktora rizika za nastanak preloma. Ostali faktori rizika uključuju:
-prethodne prelome.
-životni vek (rizik od preloma raste s godinama starosti)
-pušenje (duvanski dim slabi kosti)
-konzumiranje više od 2 alkoholna pića dnevno (alkohol povećava rizik od preloma kuka)
-niska telesna težina (povećava rizik od preloma kuka)
-roditelj koji je imao prelom kuka
-neaktivan način života
-neadekvatan unos kalcijuma i vitamina D
-uslovi koji dodatno povećavaju rizik od pada, kao što su slab vid, loša obuća, medicinska stanja koja utiču na centar za ravnotežu, korištenje sedativa.
-uzimanje određenih lekova, uključujući kortikosteroide.
Određena zdravstvena stanja, kao što su reumatoidni artritis ili druge reumatske bolesti mogu biti uzrok sekundarne osteoporoze
Sekundarna osteoporoza nastaje kada neka osnovna bolest, nedostatak ili uzimanje lekova u cilju lečenja osnovne bolesti dovedu do pojave osteoporoze. Kada se sekundarni uzrok ne može ustanoviti, stanje se naziva primarnom osteoporozom.
Promene u načinu života mogu usporiti gubitak koštane mase i smanjiti rizik od preloma. Promene u načinu života koje mogu pomoći u prevenciji preloma su:
Zdrava ishrana je vrlo važna za gustinu kostiju. Kalcijum je najvažniji mineral za koštanu masu. Najbolji izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, zeleno povrće, kao i kalcijumom obogaćeni proizvodi. Jako bitno je i uzimanje kalcijuma u kombinaciji sa D vitaminom. Vitamin D pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum i druge minerale. On se nalazi u jajima, lososu, sardinama i ribljem ulju. Pored pravilne ishrane, vašem telu je potrebno izlaganje sunčevim zracima da bi sintetisalo dovoljnu količinu D vitamina.
Redovna fizička aktivnost i  vežbe poput hodanja, planinarenja i plesa su dobar izbor. Pored pravilne ishrane i vežbanja, prestanak pušenja, izbegavanje prekomerne konzumacije alkohola i gaziranih pića, može smanjiti rizik od gubitka koštane mase.
Redovne kontrole i merenje gustine kostiju mogu usporiti gubitak koštane mase i smanjiti rizik od preloma. Ako su kod vas prisutni neki od ranih znakova gubitka koštane mase potrebno je uvesti neke od promena u način života i ishrane. Prirodni preparat trojkaPrimed 3 kreći se lako redovnom upotrebom omogućava optimalan unos kalcijuma i na taj način usporava pojavu i napredovanje nastanka osteoporoze i osteopenije.PRIMED 3 je pogodan za primenu i kod osoba koje imaju povećane potrebe za kalcijumom (deca i adolescenti u periodu rasta i razvoja, aktivni sportisti). Preparat se može koristiti bez vremenskog ograničenja, bez propratnih neželjenih reakcija koje mogu nastati u toku dugotrajne upotrebe suplemenata kalcijuma.